Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne met gehakt en bonen zonder pakje of zakje. Ontzettend lekker en ook nog eens heel makkelijk om te maken! Ken je dat gevoel dat je eigenlijk voldaan bent, maar stiekem toch net even teveel eet omdat hetgeen je hebt gemaakt simpelweg zo ontzettend lekker is? Nou, dat gevoel heb ik dus elke keer als ik deze chili con carne maak.

Wat is chili con carne?

Chili con carne is een eenpansgerecht, een Mexicaans stoofgerecht bestaande uit gehakt, bonen, tomaten, knoflook en ui. Een heerlijke maaltijd die ook een vegetarische versie kent namelijk vegetarische chili sin carne oftewel chili zonder vlees.

Wat eet je erbij?

Serveer de chili con carne met gehakt en bonen met rijst zoals vaak gedaan wordt, maar je kunt er ook prima voor kiezen om iets anders bij chili con carne te serveren. Zelf serveer ik chili het liefst met een lekkere dot zure room of crème fraîche samen met een beetje geraspte kaas. Daarbij serveer ik tortilla chips (het liefst naturel) en mini wraps. Met de tortilla chips kun je de chili lekker dippen en met de wraps kun je wat chili op een stukje wrap doen en het op deze manier eten, echt een feestmaal!

Zelf chili con carne maken

Chili con carne zonder pakje

We gebruiken in dit recept voor chili con carna geen pakje of zakje, maar een eigen kruidenmix. Laat je trouwens niet afschrikken door de cacaopoeder die in de ingrediëntenlijst staat, dit is zeker geen foutje. Cacaopoeder wordt namelijk ook gebruikt als smaakmaker en hij brengt deze chili van lekker naar heul lekker 😉 . Gebruik wel ongezoete, pure cacaopoeder. Dat zorgt voor een mooie kleur en lekkere smaak.

Overigens is deze chili con carne zeker niet pittig te noemen. Hij is lekker vol van smaak, maar mocht je een pittige chili willen, voeg dan gerust wat extra chilivlokken toe of een fijngesneden rode chilipeper.

Tipje is trouwens ook deze enchiladas met gehakt als je van dit soort gerechtjes houdt!

Chili con carne recept
Chili con carne

Chili con carne

Een heerlijk recept voor de bekende Mexicaanse stoofschotel: Chili Con Carne. Ontzettend lekker en écht makkelijk om te maken!
4.55 van 197 stemmen
Voorbereiding: 20 minutes
Cook Time: 30 minutes
Total Time: 50 minutes
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram rundergehakt
  • 200 ml water
  • 200 gram bruine bonen
  • 200 gram kidneybonen
  • 100 gram mais
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 blokje runderbouillon
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijn
  • 2 theelepel cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel oregano
  • olie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de uitjes en snijd de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit de knoflook en ui even aan.
  • Voeg dan het gehakt toe, kruid het met alle kruiden en bak het rul en bruin.
  • Zodra het gehakt bruin is, voeg je de gepelde tomaten toe, water, het runderbouillonblokje en het blikje tomatenpuree, schep het geheel even goed om.
  • Voeg dan de bruine bonen, kidneybonen en de mais toe.
  • Schep alles om en laat het geheel nu een half uurtje rustig even pruttelen op laag-middelhoog vuur.
  • Serveer eventueel met een dotje zure room of crème fraîche, wat geraspte kaas en verder rijst of wraps en/of tortilla chips. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 468kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 35g | Vetten: 20g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Chili con carne

170 thoughts on “Chili con carne

  • Het is bijna lente maar we hadden toch zin in je Chili con Carmen!
    Heerlijk recept en met cacao is het nog lekkerder!

  • Het is bijna lente maar we hadden toch zin in je Chili con Carmen!
    Heerlijk recept en met cacao is het nog lekkerder!

    • 5 stars
      Sneu voor Carmen dat ze in je chili is beland 😉
      Maar het was een heerlijke chili, bedankt voor het recept!

          • Dit recept zoals beschreven is in principe geschikt voor 2 mensen, (pubers welteverstaan) Dat is overigens als je er van uit gaat dat het met wraps word gegeten (dichtgevouwen met kaas d’r overheen en dan paar minuutjes in de oven, mijn persoonlijke favoriete approach) Indien je het met rijst eet zou t recept kunnen volstaan voor n gezin met 2 kinderen. Dat betekent dus dat je, als je t voor 2 wilt maken, (en je jezelf een lekkere brunchmaaltijd voor n zondagmiddag wilt ontnemen) je het moet halveren.

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Deze hoeveelheden waren bij ons voldoende voor 4 personen, maar pas het vooral aan naar je eigen behoefte. Bovenaan het recept kun je het aantal personen en de hoeveelheden makkelijk aanpassen 🙂

    • haha ik heb het vandaag zelf ook gemaakt voor morgen, heerlijk he 🙂 Kan prima met dit warme weer vind ik!

  • Lijkt mij een heerlijke chili. Ik heb alleen een vraagje. Spoel je de bonen,voor je ze toevoegt,af met water. Groetjes

  • Lijkt mij een heerlijke chili. Ik heb alleen een vraagje. Spoel je de bonen,voor je ze toevoegt,af met water. Groetjes

  • Gerda Schilder says:

    Ik weet niet hoe het kan maar ik kan het recept niet meer vinden. Ik zou het uitprinten want ik wil het dit weekend maken.

    • Zou het kunnen dat je vanaf een tablet kijkt Gerda? Ik heb daar toevallig vandaag problemen mee qua weergave 🙁 Ben er overigens druk mee bezig het op te lossen, maar dan ligt het daaraan. Hoor het graag.

  • Gerda Schilder says:

    Ik weet niet hoe het kan maar ik kan het recept niet meer vinden. Ik zou het uitprinten want ik wil het dit weekend maken.

    • Zou het kunnen dat je vanaf een tablet kijkt Gerda? Ik heb daar toevallig vandaag problemen mee qua weergave 🙁 Ben er overigens druk mee bezig het op te lossen, maar dan ligt het daaraan. Hoor het graag.

  • Kapucijners in plaats van bruine bonen zal ook wel kunnen toch. Kan er nog steeds niet toe komen om bruine bonen te eten namelijk

    • Uiteraard kan dat, het veranderd de smaak wel, maar ik denk dat het eigenlijk nog wel eens heel erg lekker zou kunnen zijn (vind kapucijners zelf ook heerlijk 😉 )

      • Ik heb het gister gemaakt met 600 gram kidney bonen. Wel iets meer omdat we met 4 volw waren. En nog nooit eerder zo’n lekkere chili concarne gehad. Alleen maar complimenten en de pan schoon leeg. Ik had er wraps bij wat ik nog niet eerder had gedaan. Eveneens een recept die we dus vaker zullen gaan maken.

  • Kapucijners in plaats van bruine bonen zal ook wel kunnen toch. Kan er nog steeds niet toe komen om bruine bonen te eten namelijk

    • Uiteraard kan dat, het veranderd de smaak wel, maar ik denk dat het eigenlijk nog wel eens heel erg lekker zou kunnen zijn (vind kapucijners zelf ook heerlijk 😉 )

  • Ik heb het gister gemaakt met 600 gram kidney bonen. Wel iets meer omdat we met 4 volw waren. En nog nooit eerder zo’n lekkere chili concarne gehad. Alleen maar complimenten en de pan schoon leeg. Ik had er wraps bij wat ik nog niet eerder had gedaan. Eveneens een recept die we dus vaker zullen gaan maken.

  • Wat een ontzettend lekker recept! Ik krijg alleen maar complimenten.
    Weet je ook of dit gerecht glutenvrij is?

    • Wat leuk! Dankjewel voor je reactie. Dit is in principe glutenvrij (let wel even op de bouillon voor de zekerheid)

  • Wat een ontzettend lekker recept! Ik krijg alleen maar complimenten.
    Weet je ook of dit gerecht glutenvrij is?

    • Wat leuk! Dankjewel voor je reactie. Dit is in principe glutenvrij (let wel even op de bouillon voor de zekerheid)

  • Zo,die is lekker zeg….heb hem net klaar gemaakt al voor vanavond. Ik vind hem werkelijk om van te smullen. Een absolute blijver.. Dank je wel voor dit recept Eef.

    Groetjes Petra

  • Zo,die is lekker zeg….heb hem net klaar gemaakt al voor vanavond. Ik vind hem werkelijk om van te smullen. Een absolute blijver.. Dank je wel voor dit recept Eef.

    Groetjes Petra

  • Jacolien says:

    Inmiddels als meerdere keren gemaakt. Zalig.. staat voor morgen weer al klaar.
    Dankjewel ook voor dit heerlijke recept!

  • Jacolien says:

    Inmiddels als meerdere keren gemaakt. Zalig.. staat voor morgen weer al klaar.
    Dankjewel ook voor dit heerlijke recept!

  • Zo, die was lekker!! Meteen opgeslagen in mijn recepten 🙂
    Mijn man at er aardappelpuree bij en ik heb het in witlofblaadjes gelegd.

  • Zo, die was lekker!! Meteen opgeslagen in mijn recepten 🙂
    Mijn man at er aardappelpuree bij en ik heb het in witlofblaadjes gelegd.

  • Eef,

    Ik heb de chili con carne volgens jouw recept klaar gemaakt echter zonder cacaopoeder, maar het was heerlijk. Hulde. Ik heb de hoeveelheid verdeeld over 4 bakjes van ongeveer 500 gram en drie ervan ingevroren voor n andere keer. Ik heb er rijst bij gekookt. Volgende maand ga ik ook weer jouw recept voor vijgenjam volgen!!!!!

  • Eef,

    Ik heb de chili con carne volgens jouw recept klaar gemaakt echter zonder cacaopoeder, maar het was heerlijk. Hulde. Ik heb de hoeveelheid verdeeld over 4 bakjes van ongeveer 500 gram en drie ervan ingevroren voor n andere keer. Ik heb er rijst bij gekookt. Volgende maand ga ik ook weer jouw recept voor vijgenjam volgen!!!!!

  • Nigar Afandiyeva says:

    5 stars
    Chili con Carne al jaren favoriet bij ons thuis. Ik maakte het altijd met zakje van Knorr. Maar Knorr is niks in vergelijking met jouw recept. Nooit meer uit het zakje. Dit was heeeeeeerlijk! Dank je wel!

  • Peter Weijmans says:

    5 stars
    Eva,

    Gisteren weer jouw recept van Chili con carne gemaakt. Het bereiden ervan zorgt al voor een glimlach rond m’n mond. Jouw voorgesteld kruidenmengsel is een beleving. Het laat mensen echt glimlachen. Ik heb het recept geprint en opgeborgen in m’n insteek boek. Nogmaals dank! Groeten Peter.

  • Eerst jouw Mexicaanse pulled pork gemaakt in de crockpot. Dag erna van de pulled pork jouw chili con carne gemaakt. Heerlijke combinatie!!!

    Voor mijn vegadochter zelfde recept gevolgd maar dan Mexicaanse pulled jackfruit gemaakt en er chili sin carne van gemaakt mbv jouw recept.

    Bedankt weer, Eef!

  • 5 stars
    Vandaag gemaakt voor de hele familie. Ik was aanvankelijk wat sceptisch over het gebruik van de cacao en kaneel, maar wat een heerlijk recept! Ik heb er nog wat champignons en ananas aan toegevoegd en het was smullen. Complimenten hoor, deze houden we er zeker in. ????????

  • 5 stars
    Eva, hoe gaat het met je?
    en ik heb n vraag over je Chili recept. Waarom gebruik je kidney bonen en bruine bonen?

    Hartelijke groeten ,

    Peter

    • Hier gaat alles goed Peter, met jou ook? Eigenlijk heel simpel: omdat ik die lekker vind in de chili. Kidney bonen blijven wat steviger en bruine bonen lekker zacht. Die combi vind ik erg lekker.

  • Peter Weijmans says:

    5 stars
    Eva, ik wil je toch laten weten, dat ik jouw Chili 1x per 14 dagen maak. Een portie opeten en de rest met rijst in bakjes van 500 gram in de vriezer. Ik gebruik nu met jouw reden kidney- en bruine bonen!!!! Jouw kruidenmengsel is onovertroffen! Heerlijk. Ik geef de Chili ook diep gevroren aan, kennissen mee, die het kunnen waarderen.!
    Met mij gaat het gelukkig ook goed!!!

  • Peter Weijmans says:

    5 stars
    Eva, ik heb je voorbeeld weer gevolgd en ik blijf erbij dat jouw eigen kruidenmix , zo lekker is ,dat ik ervan ga glimlachen. Ik heb geen cacao poeder , dus zonder gedaan. Ik ben ook blij, dat je weinig met zout werkt.

  • Fantastisch recept. Ik heb mijn komijn en koriander korrels eerst geroosterd en toen gemalen. Nog extra 2 verse tomaten zonder schil en pitten toegevoegd en een halve groene paprika in blokjes. Voor het serveren nog een verse Chili erover gesnipperd (wij houden van pittig). Was bij ons en onze gasten een groot succes! Dit is zeker een blijvertje.

  • Peter Weijmans says:

    5 stars
    Eva,

    Toch cacao poeder gekocht. Ik werd nieuwsgierig. Het is echt lekkerder. Blij, dat ik cacao poeder gekocht heb. Het heeft even geduurd maar het is er toch van gekomen. Nu ga ik er mee door. !!!!!

  • A. Jagersma says:

    4 stars
    Tja, ik heb een glazen potje staan met Chili con carne. Dacht kijk wat ik hier mee ga doen. Nou ja, heb nog rest aardappel schijfjes staan, nog 250 gr gehakt. Ga dit in de wok doen met wokgroenten er bij. Of een salade.

  • Was heerlijk zelf 300 gram gehakt toegevoegd en voor extra groente 2 paprika’s. Lekkere kruiden er doorheen ook. Jammie

  • 5 stars
    Wat een heerlijke chili con carne!! Ik heb maar een eetlepel cacaopoeder gebruikt en er nog een eetlepel pindakaas aan toegevoegd. Het hele gezin heeft zonder morren zijn bord leeg gegeten.
    Weer een toprecept!!!

  • Pietje van Smeden says:

    Heerlijk! Ik doe er wat linzen in, en wat extra water, veel groenten en de kinderen eten het bordje schoon leeg met nacho chips 😁

  • 5 stars
    voor de wedstrijd NL-Arg vanavond komen 10 kerels chili eten. Volle grote pan staat al op het sudderplaatje. Het voorproeven belooft al een geslaagde maaltijd.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Alle 100% cacao zonder toevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen is puur en ongezoet! Het is makkelijker te vinden dan je denkt hoor, de 100% cacao van Droste is bijvoorbeeld al goed.

  • Vandaag je recept gemaakt. Wat lekker, ook namens mijn dochter en ouders. Een klein beetje pittig maar net goed. Gaan we zeker nog een keer overdoen.

  • Mirjam Van der panne says:

    Heerlijk weer er voor,heb het nu zeker al voor de 5e keer gemaakt en ook gedeeld met anderen,echt super recept!

  • Arjon Sportel says:

    5 stars
    Eef je hebt het gerecht heel erg mooi opgemaakt maar wat heb je daar nu bovenop liggen. Halve maan. Kon het niet thuis brengen;-)

  • Pascal Van Gerwen says:

    5 stars
    Ik heb dit al een paar keer gemaakt.
    Echt super lekker en zoals meer van jouw recepten.. wij zijn fan van jou haha.

  • 5 stars
    Voor het eerste deze chili gemaakt. De chilivlokken wel eruit gelaten, want daar hou ik niet van. Mar wat een makkelijk recept en wat smul ik ervan. Bedankt voor het delen van dit recept.

  • Bianca Belksma says:

    Inmiddels al meerdere keren gemaakt. Mijn zoon lustte nooit chili totdat ik deze maakt! Heerlijke kruidenmix en mijn man en ik voegen chilisaus toe aan tafel. We eten het met wraps if tortilla chips of rijst. Altijd lekker, absoluut een blijvertje!

  • Juul Kartal says:

    5 stars
    Super lekker.! Wij eten als gezin van vier regelmatig gerechten van deze site. Eigenlijk elke dag😊. Kinderen en man zijn helemaal blij!

  • Hoi Eef. Laatst dit recept gemaakt, wat erg lekker was. Nu wil ik het voor 32 personen gaan maken. Moet ik dan rekening houden met de verhoudingen van de kruiden (meer of minder) of kan ik het recept gewoon keer acht doen?

    • Ik zou het gerecht gewoon keer 8 doen (kun je zelfs in de receptenkaart doen dan past hij automatisch de hoeveelheden voor je aan :-))

  • 5 stars
    Ik was op zoek naar een curry met cacao poeder en vond deze op jouw site ! Ik heb deze gemaakt met gehakt van zwijn. Vooral lekker met nacho’s erbij.

    Genoten !

  • Hoi Eef,
    Net je Chili gemaakt, heerlijk maar had ipv gewone paprika er pittige in gedaan oeps haha en daarbij nog de Chili vlokken 🌶️ om wat af te blussen maar wat gesneden augurk erbij en ik doe ook altijd wat spekjes erdoor, had nog wat gekookte winterpeen over van vandaag hup er ook door. Jammie.
    Misschien een idee om het verschil tussen kaneel uit te leggen, de variant voor zoete en hartige bereiding. Cassia en ceylon. Groet.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Fijn dat het zo gesmaakt heeft, ook al was het lekker pittig dan haha! En dat is een goede inderdaad, bedankt voor de tip.

  • Hoi Eef,

    Welke bruine bonen gebruik jij?
    Vers ( die je moet voorkoken) of uit een pot. Uit een pot kan je ze niet koken, die hoef je alleen op te warmen.

    Gr. Marlies

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Marlies, voor de snelheid gebruiken we in dit recept bonen uit pot/blik. Je kunt ook gedroogde gebruiken, maar deze moet je dan wel eerst voorkoken. Kook ze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept