Baba Ganoush, een heerlijk smeerseltje van gegrilde aubergine, tahini, knoflook en kruiden. Één van mijn favorieten voor de lunch. Lekker op een broodje met wat sla of juist wat plakjes komkommer, hmm! Bij de borrel doet de baba ganoush het goed op een toastje of wat Turks brood. Serveer ‘m ook eens bij de BBQ of tijdens het gourmetten. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op.
Grill on op de BBQ of toch liever in de oven?
Oorspronkelijk komt baba ganoush uit de voormalig Ottomaanse keuken. De aubergine wordt gegrild boven houtskool en krijgt hierdoor een lekkere, rokerige smaak. Zelf rooster ik de knoflookteentjes ook graag even mee, dat is zó lekker! Als je geen zin hebt om de BBQ aan te steken kun je de aubergine ook prima grillen in de oven. Je volgt dan onderstaand recept en in plaats van de aubergine te grillen op de bbq doe je ‘m in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de aubergine in zo’n 45 minuten. Hij is gaar als het schilletje bijna zwart is. Haal de aubergine dan uit de oven en laat ‘m vervolgens afkoelen. Daarna kun je verder met stap 3 van het recept.
Bewaren?
Als je Baba Ganoush hebt gemaakt kun je deze prima een paar dagen bewaren. Gebruik dan in plaats van 2 knoflookteentjes, 1 knoflookteentje omdat de smaak van knoflook tijdens het bewaren anders te sterk wordt. Heb je wel eens zelfgemaakte knoflooksaus een dagje willen bewaren in de koelkast? Juist, dat effect dus… Zorg dat je een afsluitbaar bakje of potje hebt en schenk er een dun laagje (olijf)olie overheen. Op deze manier kun je jouw heerlijke dip best een paar dagen bewaren.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 aubergine
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels tahini (sesampasta)
- 1 eetlepel citroensap
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels olijfolie
- peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Was de aubergine en prik deze rondom met een vork in zodat er overal gaatjes zitten. Verwijder vervolgens de schilletjes van de knoflook en pak deze in, in een stukje aluminiumfolie.
- Grill de aubergine nu 15 tot 20 minuten op de BBQ tot het schilletje bijna zwart is. De laatste 5 minuten doe je het pakketje knoflook ook op de BBQ. Laat beide vervolgens eerst goed afkoelen.
- Snijd de afgekoelde aubergine in tweeën en trek de schil van het vruchtvlees af. Doe het vruchtvlees in een bakje en doe hierbij de teentjes knoflook, de tahini, citroensap en de komijnpoeder. Pureer dit met een staafmixer of met de keukenmachine tot een glad mengsel. (Persoonlijk vind ik het lekker om 'm niet té glad te mengen).
- Schep door de baba ganoush nu 2 theelepels olijfolie en breng verder op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra zegt:
Hoewel ik zoals je weet geen aubergine-fan ben, beschrijf je het zo dat dit me toch lekker lijkt, haha!!!
Eef zegt:
Zeker een keer proberen. Baba Ganoush is ook voor de niet-aubergine-fan een aanrader 😉
Yolanda van der Lek zegt:
Hoi! Voor een echte rokerige grillsmaak zonder bbq, kun je de aubergine ook roosteren op een treefje boven je kleinste gaspitje. Wel in de buurt blijven…????
sunny mama zegt:
Zo fantastisch lekker vind ik baba ganoush! Maar ik ben dan ook dol op de Midden-Oosterse keuken. Dit is dan ook een receptje dat ik graag een keertje uitprobeer. Lekker, eenvoudig en gezond!
Marijke zegt:
Jouw recept klinkt erg lekker! De baba-ganoush uit het foodybox pakket (met het zakje kruiden erbij) vond ik echt ontzettend vies. Ga het zeker nog een keer proberen!
Demi | DE KOOKFABRIEK zegt:
Wat een leuk recept! En ook weer ns wat anders om te maken met de BBQ!
Judith | myfoodblog.nl zegt:
Die gaatjes in de aubergine zijn echt essentieel, weet ik uit ervaring…. ik maakte ooit baba ganoush en vergat er gaatjes in te prikken. Resultaat: een oven vol ontplofte aubergine, hahaha!
Eef zegt:
Ohh dat meen je niet, haha! Zou ook echt iets voor mij zijn om te vergeten 😉
Dini Lubberts zegt:
wil je nog knop toevoegen zodat ik het recept kan opslaan? klinkt heerlijk!
Eef zegt:
Done 🙂
Jean-Paul zegt:
hoi eef,
dank voor je heerlijke gerechten. “Jouw” kippen ragout maak ik regelmatig, en ik wist niet dat ik ook voor mijn baba ganoush bij jou op de website keek, hahaha, tot nu. Ik houd ervan dingen zelf te maken en lekker puur te eten. Dank voor de eenvoudige en heerlijke gerechten! Ze worden hier met liefde gegeten. Jean-Paul
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat leuk om te lezen! Mooi dat de gerechten met liefde gegeten worden, dat maakt ons blij 🙂
Marja zegt:
Kan je de augergine ook tussen je grill proppen?
Marja87 zegt:
Hoihoi,
Kan dit ook in de oven gemaakt worden? (zo ja, hoe?)
Alvast bedankt!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Zeker! In de beschrijving boven het recept staat dat helemaal uitgelegd.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Ja hoor dat kan ook!
Amir zegt:
In Israel eten we dit als een gevuld brood: inkeping maken in een klein rond turks brood en vullen met tonijn uit blik, baba ghanoush en plakjes komkommer.
Eef zegt:
Klinkt echt zo ontzettend lekker! Ga ik eens proberen, dankjewel voor de tip 🙂