Gevulde champignons met kruidenroomkaas…hemels gewoon! Ik ben dol op champignons maar vriendlief niet. Daarom maak ik ze niet vaak maar als ik ze een keer maak dan zijn ze wel lekker al-le-maal van mij 😉 Kijk en dat is nou niet bepaald vervelend te noemen. Zeker niet als het gaat om deze gevulde champignons met kruidenroomkaas. Deze zijn namelijk zó ontzettend lekker dat je ze eigenlijk niet wilt delen…
Gevulde champignons maken is niet moeilijk. Het ziet er leuk uit én je bent ook nog eens snel klaar. De vulling van deze champignons heb ik lekker simpel gehouden waardoor iedereen – met uitzondering van de champignon-hater – ze lekker al vinden. Een beetje fijngesneden champignon, een fijngesneden uitje en wat kruidenroomkaas. Even in de oven met wat geraspte kaas erover en smullen maar. Decoreer ze met wat peterselie voor wat extra kleur.
Voorgerecht, bijgerecht, tapas
Tja… wat is het eigenlijk. Ik probeer al mijn recepten onder een categorie in te delen zodat jij (en stiekem ik ook) ze makkelijk kan terug vinden. In de receptenindex heb ik een mooi overzicht voor je gemaakt met foto’s erbij. Toch blijven er recepten onder meerdere noemers vallen. Zo vind ik dit een typisch voorgerecht maar eigenlijk ook echt een heerlijk borrelhapje. Ik heb deze gevulde champignons onder de voorgerechten gezet maar zal ze ook in het overzicht met recepten voor borrelhapjes vermelden. Mocht je dan voor een tapas avondje op zoek zijn naar een lekker hapje kun je deze ook prima maken. Tja, keuzes, keuzes, keuzes….
Je kunt ze natuurlijk ook heel stiekem als diner doen en ze dan alle 8 voor jezelf houden hé maar dat houden we maar even tussen ons 😉 ….
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 8 grote kastanjechampignons
- 1 rode ui (klein)
- 2 eetlepels kruidenroomkaas
- 2 eetlepels geraspte kaas
- boter, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
- Borstel de champignons schoon en verwijder het steeltje.
- Hol de zijkanten iets uit zodat je een mooie opening hebt. Snijd de steeltjes fijn en snipper het uitje.
- Doe een beetje boter in een koekenpan en fruit hierin het uitje rustig aan tot deze glazig is.
- Voeg dan de fijngesneden steeltjes van de champignon toe. Als deze zacht zijn voeg je 2 eetlepels kruidenroomkaas toe en zet je het vuur uit.
- Zorg dat de kruidenroomkaas helemaal gesmolten is en breng dit mengsel op smaak met peper en zout.
- Verdeel het mengsel over de champignons en verdeel hierover ook de geraspte kaas.
- Zet de gevulde champignons op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif het geheel de oven in. Bak in ongeveer 8 á 10 minuten gaar.
- Garneer eventueel met een beetje peterselie. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra zegt:
De simpelste recepten zijn vaak de lekkerste en dat geldt ook zeker voor deze!
Eef zegt:
Klopt helemaal 🙂
Colette zegt:
Super lekker!!!!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂
Joyce zegt:
Weer een vega gerecht voor op de bbq! Heerlijk!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Geniet ervan! 🙂
Rina zegt:
Kan ik de champignons een dag van te voren alvast voorbereiden en dan de dag erna afbakken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Ja hoor, dat kan prima!
Anne-Marie Otter zegt:
Mmm heerlijk Eef, krijg spontaan zin ze te gaan maken!
Eef zegt:
Dank je wel. Doen hoor, ze zijn zó lekker en makkelijk om te maken!
Marcia zegt:
Kan ik de vulling ook van tevoren maken?
Eef zegt:
Ja hoor dat kan 🙂
Gerald Verkaart zegt:
Kan je dat ook al van tevoren maken en dan weer opwarmen in oven?
Eef zegt:
Beter van niet. Champignons hebben de eigenschap veel vocht op te nemen waardoor ze waarschijnlijk erg zacht zullen worden als je ze gaat voorbereiden en pas later in de oven doet. Het lekkerste is om ze vers te bereiden en dan de oven in te doen.
Yvonne zegt:
Super lekker en gemakkelijk om temaken….recept was duidelijk en goed omschreven!
Eef zegt:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Paula zegt:
Aan een champignon zelf zit weinig smaak. Natuurlijk is de vulling kekker, maar de champignon zelf vond ik toch te flauw. Hoe los ik dit op?
Eef zegt:
Ja champignon is niet een heel smaakvol ingredient op zichzelf, vandaar ook de lekkere smaakvolle vulling. Je kunt eventueel experimenteren met andere champignons voor iets meer smaak?
Marianne zegt:
Zelf keer ik de champignons even om, bestrijk de bolle kant met wat olie en strooi er wat knoflookzout(bij Turkse supermarkt verkrijgbaar) over heen, omdraaien, in de schaal en vullen maar. Heerlijk
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Mmm, dat klinkt heerlijk zeg! Bedankt voor de tip.
Annet zegt:
Erg lekker en gemakkelijk te maken.
christien zegt:
kan je ze wel een dag van te voren maken ,en de volgende dag afbakken
Eef zegt:
Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd en zou je aanraden om het kruidenmengsel alvast voor te bereiden zodat je op de dag zelf ze alleen nog hoeft te vullen en dan kunnen ze zo de oven. Dan zijn ze namelijk het lekkerst 🙂
Eef Kookt Zo - Hallo 2017! | Eef Kookt Zo zegt:
[…] Gevulde champignons […]
Ohmydish zegt:
Ooohhh gevulde champignons 😀 Zo lekker, en met kruidenroomkaas. Super recept!
els zegt:
Doet het ook erg goed op de bbq, in een leuke terra cotta schaal.
Eef zegt:
Ja dat kan natuurlijk ook prima. Lekker!
Judy zegt:
Dat zo iets eenvoudigs zo lekker kan zijn.
Wat een heerlijke recepten allemaal!
Ik heb je site helemaal gevonden
Eef zegt:
Wat lief! Dank je wel Judy 😀
Sandra zegt:
Heb ze ’s morgens gemaakt en pas ’s avonds afgebakken zonder enkel probleem. Superlekker! En de eerste gevulde champignon gegeten die niet slap en uitgelopen is!
Eef zegt:
Wat fijn dat je dat even laat weten Sandra, hier was veel vraag naar. Dank je wel 🙂
Sandra zegt:
Heb ze ’s morgens gemaakt en pas ’s avonds afgebakken zonder enkel probleem. Superlekker! En de eerste gevulde champignon gegeten die niet slap en uitgelopen is!
Hester zegt:
Heerlijk recept, ik heb er nog een klein beetje fijngesneden pancetta doorheen gedaan. Voor wat meer bite…
Eef zegt:
Dat ik daar zelf gewoon niet aan gedacht heb! Klinkt waanzinnig lekker Hester 🙂 Top aanvulling, dank je wel.
Hester zegt:
Heerlijk recept, ik heb er nog een klein beetje fijngesneden pancetta doorheen gedaan. Voor wat meer bite…
Eef zegt:
Dat ik daar zelf gewoon niet aan gedacht heb! Klinkt waanzinnig lekker Hester 🙂 Top aanvulling, dank je wel.
Rilana zegt:
Ik heb een keer portobello’s gevuld met gehakt, maar die waren nog keihard en dus niet te eten. Wat ging er mis? Moest ik ze voorkoken?
Eef zegt:
Ik durf het je zonder het desbetreffende recept te lezen of te kennen niet te zeggen. Deze blijven in ieder geval niet keihard 😉
Rilana zegt:
Ik heb een keer portobello’s gevuld met gehakt, maar die waren nog keihard en dus niet te eten. Wat ging er mis? Moest ik ze voorkoken?
Eef zegt:
Ik durf het je zonder het desbetreffende recept te lezen of te kennen niet te zeggen. Deze blijven in ieder geval niet keihard 😉
johannes zegt:
Het is heerlijk, en mijn favoriete ik heb zin iets hartigs maar geen tijd. Mijn probleempje is dat champignons vaak veel vocht hebben bij het bakken. Is daar mischien een truukje voor?
Eef zegt:
Klopt inderdaad. Borstel altijd de champignons af en spoel ze nooit onder de kraan af. Verder is het een beetje wat bij de champignon hoort. Je kunt ze na het bakken natuurlijk wel even op een keukenpapiertje leggen. Dat neemt snel het meeste vocht op.
Yoosie zegt:
Ha Eef, hoe hoog stel je de oven in??
Eef zegt:
Het antwoord op deze vraag kun je gewoon vinden in het recept 😉 – zie stap 1
johannes zegt:
Het is heerlijk, en mijn favoriete ik heb zin iets hartigs maar geen tijd. Mijn probleempje is dat champignons vaak veel vocht hebben bij het bakken. Is daar mischien een truukje voor?
Eef zegt:
Klopt inderdaad. Borstel altijd de champignons af en spoel ze nooit onder de kraan af. Verder is het een beetje wat bij de champignon hoort. Je kunt ze na het bakken natuurlijk wel even op een keukenpapiertje leggen. Dat neemt snel het meeste vocht op.
Reks zegt:
Gaan wij , als ware champion liefhebbers , zeker eens proberen.
Reks zegt:
Gaan wij , als ware champion liefhebbers , zeker eens proberen.
Anita zegt:
Haal vaak het vocht weg tijdens het bakken met keukenpapier. Dat neemt het vocht op en daarna verder bakken ipv stoven. ☺
Anita zegt:
Haal vaak het vocht weg tijdens het bakken met keukenpapier. Dat neemt het vocht op en daarna verder bakken ipv stoven. ☺
Cox zegt:
Ik blancheer de champignons altijd even kort in de magnetron, uit laten lekken, afkoelen, vullen en dan de oven in. Door het kort blancheren ben je al veel van het vocht kwijt. Neem wel altijd kastanje champignons die zijn wat steviger.
Cox zegt:
Ik blancheer de champignons altijd even kort in de magnetron, uit laten lekken, afkoelen, vullen en dan de oven in. Door het kort blancheren ben je al veel van het vocht kwijt. Neem wel altijd kastanje champignons die zijn wat steviger.
chefke zegt:
Super lekker recept! een leuke variant is de steeltjes op hoog vuur (roer)bakken en als ze een lekker kleurtje hebben, blussen met een scheutje rode wijn of port voordat je de kruidenroomkaas toevoegt 😉
maar helemaal top!
Eef zegt:
Wat een leuke tip! Dankjewel 🙂
Hennie zegt:
Vandaag ga ik de ingrediënten in huis halen, heb nog een vraagje : zou je ook blau ader kaas kunnen gebruiken i.p.v. roomkaas ?
Vriendelijke groet, Hennie
Eef zegt:
Hi hennie,
Ik denk dat dat heel erg lekker is in dit recept, zou het zeker proberen 🙂
Groetjes,
Kim zegt:
Hoi,
Wij hebben dit recept gemaakt. Het was heerlijk. Ik lees alleen overal dat ze 20 min in de oven moeten en hier 10 minuten. Wij hebben ze er 10 minuten in gehad, is dit wel voldoende?
Groeten, Kim
Eef zegt:
Als ze heerlijk zijn is het goed toch. Waarschijnlijk verschilt de oven temperatuur, maar ook de grote van de champignons waardoor de oventijd anders is (deze klopt in ieder geval weet ik, want die heb ik zelf bedacht 😉 )
GJ zegt:
Lijkt me een heerlijk recept voor kerst! Op welke temperatuur moet ik de oven instellen?
Eef zegt:
190 graden, staat in het recept 🙂
Marian Van Hofslot zegt:
Als ik dit recept eerder maak kan ik ze dan opwarmen in pannetje vh gourmetten?
Eef zegt:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Helena zegt:
ik maak het recept op kerstavond
fijne kerst allemaal
Helena zegt:
Heb het gemaakt met kerstavond en het was heerlijk en voor herhaling vatbaar.
Dank u wel eef voor het mooie recept.
Super was het . een aanrader voor iedereen Groetjes Helena
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Rob zegt:
Super lekker, hebben gesmuld. Had er 7 voor twee personen dus bijna geen plek meer voor de RibEye daarna.
Eef zegt:
Wat lekker 🙂
Hannie zegt:
hoi hoi gemaakt met kastanjechampignons
Was heerlijk? komt wel heel veel vocht uit hoort dat
Eef zegt:
Ja dat kan, verschilt weleens per champignons is mijn ervaring maar dat kan zeker hoor 🙂
Amuse zegt:
2023. Ik had nog een doosje champignons staan van oudejaarsdag.
Ik had wel een idee hoe ik zou bereiden.
Toch even gegoocheld en vond jouw recept. Precies wat ik wilde. En echt, het was zo’n smaakbeleving. Vanavond weer bereid om dat je recept wilde delen met gasten.Wederom een voortreffelijke smaakbeleving. Dank hiervoor!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat lief, dankjewel!
Yolanda Kuijpers zegt:
Dit recept is heerlijk. Ik heb ze ook gemaakt met de champignon steeltjes, een uitje, feta en knoflook vulling. Is ook heerlijk.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Mmm, dat klinkt ook heerlijk! Dankjewel voor het delen 🙂
Weezie zegt:
Kan je dit een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren? Zijn ze dan de volgende dag koud ook nog lekker als voorgerecht bijvoorbeeld?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Weezie, dat zou zeker kunnen! Koud zullen ze vast ook nog heerlijk zijn, je kan ze natuurlijk ook nog eventjes opwarmen voor het serveren. Als je ze niet opwarmt zou ik ze even op kamertemperatuur laten komen voor het serveren, dat is misschien lekkerder dan uit de koelkast. 😉