Bruine bonensoep. Een op en top Hollandse maaltijdsoep voor koude, winterse dagen. Helemaal zelfgemaakt, mega rijk van smaak en ook nog eens erg voedzaam. Zo lekker!
Hollandse bruine bonensoep
Deze klassieke bruine bonensoep is net als erwtensoep en kippensoep een typisch Hollands gerecht. Echt zo’n goedgevulde maaltijdsoep voor in de winter. Nu ben ik dol op Hollandse klassiekers, dus deel ik mijn recept voor dit kommetje comfort food heel graag met je! Heb jij het weleens gegeten of zelfgemaakt?
Goedgevulde maaltijdsoep
Hollandse bruine bonensoep is niet moeilijk om te maken. Ik kies er wel voor om verse, gedroogde bonen te gebruiken. Dat vind ik simpelweg het lekkerst, is het meest vers en je kunt de gaarheid zelf bepalen. Natuurlijk kun je ook kant-en-klare bruine bonen gebruiken als je dat liever wilt.
Verder is de soep goed gevuld met grove soepgroenten, spekblokjes en plakjes rookworst. Inderdaad een stevig soepje dus. En zo hoort ie ook!
Makkelijk recept bruine bonensoep
Deze bruine bonensoep is een mega voedzaam soepje. Bonen zijn namelijk peulvruchten en bevatten veel eiwitten, maar ook voedingsvezels, vitamines en mineralen. Ook zitten er lekker veel groenten in deze soep.
Kies zeker voor grove soepgroenten, of snijd zelf verse groenten dat kan natuurlijk ook. Die geven net even wat meer bite in de soep dan fijne soepgroenten.
Bruine bonensoep maken
Let even op dat je de bruine bonen een nachtje moet weken voor je ze kunt gebruiken. Vervolgens kook je ca. een uurtje tot ze gaar zijn. Soms duurt het iets langer, afhankelijk van hoe vers de bonen zijn. Verder is het een kwestie van alles even aanbakken in een ruime soeppan voor extra smaak en de bonen nog even laten meekoken met de bouillon.
Vervolgens pureer je een deel van de soep met een goede staafmixer en meng je dat weer met de rest van de soep. Zo wordt de soep lekker dik, maar niet té en hou je nog wat textuur van de verse groenten, spekblokjes en natuurlijk de plakjes rookworst.
De lekkerste bruine bonensoep
Met dit recept maak je wat mij betreft de lekkerste bruine bonensoep. Ideaal als avondmaaltijd met wat lekkere sneetjes vers brood, of wat dacht je van kaasstengels erbij? Die doen het altijd goed! De soep is ook heerlijk voor een stevige lunch (sterker nog, de dag na het maken is de soep eigenlijk nóg lekkerder) en kun je prima invriezen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram bruine bonen (gedroogd)
- 150 gram spekblokjes
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 400 gram soepgroenten (grof)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 laurierblad
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 liter groentebouillon
- 1 rookworst (in plakjes)
- verse selderij, zout en peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Week de gedroogde bonen in 2 liter water en laat een nachtje staan.
- Spoel de bonen even om en kook ze in een pan met ruim water gedurende 1 uur tot ze beetgaar zijn.
- Verhit ondertussen een beetje olie in een grote soeppan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Voeg de ui, knoflook en soepgroenten toe aan dezelfde pan. Bak ze tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de tijm, het laurierblad en de paprikapoeder toe aan de groenten en bak kort mee.
- Voeg de bruine bonen en groentebouillon toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat sudderen op laag vuur gedurende 15-20 minuten.
- Haal een kwart van de soep uit de pan en pureer dit fijn met een staafmixer, doe het dan terug in de pan en meng de soep goed.
- Voeg de plakjes rookworst toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwijder het laurierblad en breng de soep op smaak met zout en peper.
- Serveer de soep in kommen, garneer met de gebakken spekblokjes en optioneel verse selderijblaadjes. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Corien zegt:
Ik heb je recept vandaag gebruikt als uitgangspunt met hier en daar een kleine aanpassingen want ik had niet alles in huis….
Ik had geen soepgroenten maar fijne nasigroenten (bijna hetzelfde alleen wat witte kool extra en geen taugé erin) Een klein potje gemengde bonen van Hak dus je recept gehalveerd.
Ipv de bonen in de staafmixer (ik had al niet zoveel 😉)heb ik er een gekookte koude aardappel bij in gedaan waardoor de soep ook wat bindt.
Het was heerlijk!!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat een fijne aanpassingen, klinkt super!
Wilma Hofman zegt:
Ik maak deze soep bijna hetzelfde, van mijn moeder geleerd, maar zij deed de ui met het spek en gedroogd oud brood goudgeel bakken en dit verdelen boven op de soep als die al in je bord lag! En zo doe ik dat nog steeds heerlijk vind ik dat ! 👌
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Oh dat klinkt heerlijk, dankjewel!
Evert zegt:
Hallo ,
Ik heb van daag de soep volgens recept gemaakt maar ik vindt de soep helemaal niet dik. Extra maizena gebruikt om de soep te binden . Smaak is prima
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Evert, wat fijn dat het heeft gesmaakt! En ook een top oplossing om de dikte aan te passen met maizena. Dank voor je reactie!
Ruben zegt:
Als ik de bonen ’s ochtends laat weken, moet dat water ook gezouten worden, of alleen is het zonder zout?
Merci!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Ruben, voor het weken hoef je geen zout toe te voegen!
Carolien Borghart zegt:
Ik maak eerst zelf bouillon van een mergpijpje en soepvlees (rund) bak de uien met knoflook en een rode peper met kerrie en wat kkruidnagelpoeder en doe dat met de prei en knolselderieblokjes bij de bouillon. De bruine bonen maal ik fijn in de keukenmachine. Dan de selderie, peterselie en gebakken spekblokjes erbij en een paar goudboullonblokken van Knorr. En natuurlijk een lekkere slagersrookworst op 80 graden. Dat is pas heerlijke bruine bonensoep!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Heerlijk met zelfgemaakte bouillon!
Fernand zegt:
Ik gebruik bij de bruine bonen verse prei bleekselderij knolselderij verse paprika veel uien peper nootmuskaat bouillon mosterd hamlappen in stukjes gesneden of varkens krabbetjes. Snij ook verse selderij erdoor en serveer het met gebakken uitjes en een Hema worst in plakjes apart als ik een portie bruine bonen eet. En Hema worst vind ik nog altijd het beste smaken . Ik eet er dan ook rijst bij en sambal. Dat is BB MET R oftewel bruine bonen met rijst. Het is dan een lekkere maaltijd soep. Net als erwtensoep of goulash soep.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Dat klinkt heel lekker! Bedankt voor het delen.