Witte chocolade macadamia koekjes

Witte chocolade macadamia koekjes, een knapperig randje, een zachte binnenkant, goed gevuld met witte chocolade, stukjes macadamianoot en verslavend lekker… zo omschrijf je deze waanzinnig lekkere koekjes het beste!

Koekjes bakken, ik vind het een van de leukste dingen om te doen. Makkelijk om te maken, leuk om met de kleintjes te doen en het resultaat… ai ai ai wat zijn deze koekjes toch weer een partij lekker. Ik heb echt een perfect basisrecept om keer op keer de lekkerste koekjes te kunnen maken. Elke keer pas ik hem iets aan, verander de vulling en wacht in spanning af… ook dit weer waren ze een doorslaand succes.

Witte chocolade macadamia koekjes

Écht lekkere koekjes moeten namelijk, als je het aan mij vraagt, een knapperig randje hebben en aan de binnenkant nog een tikkeltje zacht zijn. Dan zijn ze perfect! De combinatie van witte chocolade en knapperige macadamianoten in dit koekje is natuurlijk ook een feestje. Ik ben helemaal niet een enorme liefhebber van witte chocolade, maar in deze combinatie vind ik het top en kan ik stiekem niet van deze lekkere witte chocolade macadamia koekjes afblijven…

Witte chocolade macadamia koekjes

Makkelijk recept voor heerlijke koekjes met witte chocolade en macadamianoten.
4.48 van 70 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 15 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram roomboter (ongezouten, kamertemperatuur)
  • 125 gram suiker
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram witte chocolade (in kleine stukjes)
  • 50 gram macadamianoten (ongezouten en ongebrand)
  • 1 ei (middel)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ theelepel baking soda

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Mix de boter, basterdsuiker, suiker en vanillesuiker door elkaar met een handmixer.
  • Voeg het eitje toe.
  • Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en de baking soda toe.
  • Tot slot schep je de chocolade en macadamianoten (in stukjes) erdoor.
  • Bedek een bakplaat met een velletje bakpapier en schep met de ijsschep (of een lepel) gelijke bolletjes deeg op de bakplaat. Zorg dat je voldoende ruimte tussen de koekjes houdt.
  • Bak de koekjes (eventueel in delen) in ca. 10-12 minuten gaar. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 236kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwitten: 3g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

48 thoughts on “Witte chocolade macadamia koekjes

  • Bianca van der Mark says:

    ohhh, mijn meest favo koekjes bij de Subway!. Die ga ik nu natuurlijk zelf proberen te maken met jouw recept. Dank je wel!

  • Hi, het lijkt alleen op de foto of je de noten en chocolade er achteraf pas het ingedaan. Bij mij zitten ze veel meer in de koeken verpakt, klopt dat?

    • Beide, ik doe er altijd nog een paar indrukken voor de foto zodat je direct kan zien wat erin de koekjes zit 🙂 Maar bij mij zit het ook door het beslag hoor (is het lekkerste)

    • Ik schep ze vaak met een ijstang uit het beslag zodat ik exact dezelfde grootte heb en na het bakken (direct erna, als ze nog warm zijn) dan zet ik een bakring over de koekjes en die schuif ik even heen en weer zodat de koekjes heel mooi rond worden 🙂

      • Hoi, de koekjes zijn superlekker!! En smaken echt net als die van de Subway. Het enige probleem wat ik heb is dat ze wat teveel uitlopen, dus dan zijn ze groter en dunner. Ik zag je reactie over onder en bovenwarmte. De eerste keer heb ik idd de hete lucht aangezet. Maar nu wel onder en bovenwarmte. Heb je een tip? Misschien oven iets minder hoog en ietsje langer of juist andersom iets hogere temperatuur en iets korter…? Groetjes

        • Wat nu eventueel nog kan helpen is het deeg eerst even een half uurtje/ uurtje in de koelkast laten liggen zodat de boter wat harder wordt. Misschien dat nog even proberen.

      • Brent van Brouwershaven says:

        Hi, ik heb een vraag over de kcal vermelding per portie. Wat versta jij onder een portie? 1 koekje (dat lijkt me wat veel qua kcal) of 100 gr?

        Alvast dank voor je antwoord!

        • Die portie/ persoon is een generieke melding voor bij alle recepten. In dit geval zie je bij de porties het aantal koekjes staan (anders staat er het aantal personen) de voedingswaarden zijn in dit geval dan ook berekent per koekje. Het is altijd een schatting o.b.v. gewone/ gemiddelde ingredienten. Ben je streng aan het KCL tellen dan raad ik je altijd aan het na te rekenen op basis van de daadwerkelijke ingredienten die je gebruikt omdat de voedingswaarden simpelweg zelfs per pakje boter verschillen.

  • Hoi Eef, dit lijkt me een leuk recept om in de vakantie met de kids te bakken. Ik vroeg me af of ze evt ook goed garen in een silliconen muffinvorm? Of moet ik dan iets met de baktijd/temp doen?

    Groetjes Esther

    • Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂 Ik betwijfel alleen of ze echt lekker worden uit een bakvorm want het is niet nodig om zoiets te gebruiken voor koekjes.

  • Hii, ik heb de koekjes vandaag gebakken! Vond de koekjes er zo lekker uitzien, dus ik dacht ik probeer het gewoon! Ze waren erg lekker alleen had ik het probleem dat ze enorm spreidde. Ik had gehoopt dat de koekjes in mijn geval wat minder zouden uitlopen en dus wat dikker bleven. Ik ben geëindigd met een soort kaakjes, helemaal uitgespreid en erg dun, en dat vind ik erg jammer, omdat ik had gehoopt op, wat de beschrijving beschreef, knapperige koekjes met een zachte binnenkant. Ik weet niet waar dit aan ligt en ik merk het vaker als ik koekjes bak. Ik vroeg me af waar het aan kon liggen. Misschien de ovenwarmte? Ik gebruik gewoon boven en onder warmte dus dat lijkt te kloppen. Ik heb alles volgens het recept gedaan dus ik snap gewoon niet waar het aan ligt. Ook heb ik het deeg nog 30 min in de koelkast gelegd.

    • Dat is inderdaad niet de bedoeling, goed dat je even een berichtje stuurt. Boven en onderwarmte klopt, wat voor boter gebruik je en hoe lang kneed je het deeg?

      • Ik gebruik altijd de biologische ongezouten roomboter van de Albert Heijn. En ik heb net zo lang gemixt tot de boter de de suiker volledig waren gemengd. Roos

        • Klinkt alsof je best lang hebt gemengd? Gewoon even kort mengen (boter is al op kamertemperatuur) is voldoende. Staat ook niet in het recept dat je het lang moet mixen, gewoon eventjes door elkaar.

    • Hi Esmee, ik bewaar ze zelf buiten de koelkast in een koekblik. De eerste 1-2 dagen zijn ze het allerlekkerst. Je kunt eventueel ook een deel van het deeg in porties invriezen. Dan kun je de koekjes elke keer vers bakken 🙂

  • Tip als je minder suiker wilt gebruiken of gebak vaak te zoet vindt: Ik heb ongeveer 90 gram minder suiker gebruikt, en vervangen door een schepje amandelmeel voor de structuur. Resultaat is goed (en nog steeds zoet)!

  • Hallo,
    Kun je ook andere noten gebruiken want macadamianoten heb ik niet in huis?
    Anders koop ik die wel en maak ik die koekjes een ander keertje hoor.
    Dank je wel

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Kan ook prima met andere noten! Maar ik vind deze combinatie wel erg lekker, de macadamia noten passen heel goed bij de witte chocolade.

      • Dank je wel van je reactie. Ik heb ze vandaag wel in de winkel gezien maar het waren gezouten en gebrande dus heb ik niet gekocht. Ik zal ze wel eens vinden 🙂

        • Linda Zevenbergen says:

          Hi, ik neem altijd de gebrande gezouten en doe dan minder zout door het deeg. Rauwe noten geeft minder smaak dus vandaar mijn keus.

  • Echt heel lekker! Tip: voeg een handje vol rozijnen of gewelde krenten toe. Ik heb de bakplaat gewoon helemaal gevuld, daarmee een mooi resultaat gekregen en kun zelf kiezen hoe groot je koekje mag zijn.

  • Wat een fantastisch recept. Ze zijn goed gelukt. Ik twijfelde alleen wel over de temperatuur van mijn oven. Ik heb namelijk geen stand voor boven- en onderwarmte. Ik heb ze dus met de hete-luchtovenstand gebakken. Maar bij mij duurde het langer voordat ze gaar waren. Wat is de juiste temperatuur voor een heteluchtoven? Misschien dat de koekjes dan nog beter lukken.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Liza, wat leuk om te horen! Heteluchtovens kun je beter wat lager zetten, dus zeg 155/60 graden, en dan de koekjes wat langer bakken. Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept