Witte chocolade macadamia koekjes, een knapperig randje, een zachte binnenkant, goed gevuld met witte chocolade, stukjes macadamianoot en verslavend lekker… zo omschrijf je deze waanzinnig lekkere koekjes het beste!
Koekjes bakken, ik vind het een van de leukste dingen om te doen. Makkelijk om te maken, leuk om met de kleintjes te doen en het resultaat… ai ai ai wat zijn deze koekjes toch weer een partij lekker. Ik heb echt een perfect basisrecept om keer op keer de lekkerste koekjes te kunnen maken. Elke keer pas ik hem iets aan, verander de vulling en wacht in spanning af… ook dit weer waren ze een doorslaand succes.
Witte chocolade macadamia koekjes
Écht lekkere koekjes moeten namelijk, als je het aan mij vraagt, een knapperig randje hebben en aan de binnenkant nog een tikkeltje zacht zijn. Dan zijn ze perfect! De combinatie van witte chocolade en knapperige macadamianoten in dit koekje is natuurlijk ook een feestje. Ik ben helemaal niet een enorme liefhebber van witte chocolade, maar in deze combinatie vind ik het top en kan ik stiekem niet van deze lekkere witte chocolade macadamia koekjes afblijven…
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram roomboter (ongezouten, kamertemperatuur)
- 125 gram suiker
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram witte chocolade (in kleine stukjes)
- 50 gram macadamianoten (ongezouten en ongebrand)
- 1 ei (middel)
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ theelepel baking soda
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Mix de boter, basterdsuiker, suiker en vanillesuiker door elkaar met een handmixer.
- Voeg het eitje toe.
- Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en de baking soda toe.
- Tot slot schep je de chocolade en macadamianoten (in stukjes) erdoor.
- Bedek een bakplaat met een velletje bakpapier en schep met de ijsschep (of een lepel) gelijke bolletjes deeg op de bakplaat. Zorg dat je voldoende ruimte tussen de koekjes houdt.
- Bak de koekjes (eventueel in delen) in ca. 10-12 minuten gaar. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bianca van der Mark says:
ohhh, mijn meest favo koekjes bij de Subway!. Die ga ik nu natuurlijk zelf proberen te maken met jouw recept. Dank je wel!
Eef says:
Hahaha ik hoef je niet te vertellen waar ik mijn inspiratie vandaag heb 😉
Kelly says:
Super koekjes!! Een lekker alternatief: 25 gram macadamia ipv 50, afgestreken eetlepel kaneel ipv de witte chocola.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Ook een lekkere smaakvariatie inderdaad! 🙂
Melanie says:
Iemand een tip om de koekjes minder uit te laten lopen? Heb enorme koekjes ????
Eef says:
Heb je misschien toevallig hete lucht gebruikt i.p.v. boven en onder warmte?
Linda says:
Hi, het lijkt alleen op de foto of je de noten en chocolade er achteraf pas het ingedaan. Bij mij zitten ze veel meer in de koeken verpakt, klopt dat?
Eef says:
Beide, ik doe er altijd nog een paar indrukken voor de foto zodat je direct kan zien wat erin de koekjes zit 🙂 Maar bij mij zit het ook door het beslag hoor (is het lekkerste)
Claudia says:
Hoi, heerlijk! Hoeveel maak ik bij deze hoeveelheid?
Eef says:
Staat erbij in het recept, 15 stuks
Marielle says:
Jesss idd lijken heel erg op de Subway cookies
Marie-José says:
Hoe krijg jij ze zo mooi rond?
Eef says:
Ik schep ze vaak met een ijstang uit het beslag zodat ik exact dezelfde grootte heb en na het bakken (direct erna, als ze nog warm zijn) dan zet ik een bakring over de koekjes en die schuif ik even heen en weer zodat de koekjes heel mooi rond worden 🙂
Petra says:
Hoi ze zitten nu in de oven ben benieuwd hoe ze smaken gr Petra
Willemieke says:
Hoi,
Doet het af aan de smaak als ik geroosterde macadamia noten zou gebruiken?
De appie heeft ze namelijk alleen geroosterd en ongezouten.
Eef says:
Dubbel gebakken macadamia kunnen bitter worden dus vandaar, bij de notenboer of op de markt kun je ze vaak ongebranden vinden
Esther says:
Hoi, de koekjes zijn superlekker!! En smaken echt net als die van de Subway. Het enige probleem wat ik heb is dat ze wat teveel uitlopen, dus dan zijn ze groter en dunner. Ik zag je reactie over onder en bovenwarmte. De eerste keer heb ik idd de hete lucht aangezet. Maar nu wel onder en bovenwarmte. Heb je een tip? Misschien oven iets minder hoog en ietsje langer of juist andersom iets hogere temperatuur en iets korter…? Groetjes
Eef says:
Wat nu eventueel nog kan helpen is het deeg eerst even een half uurtje/ uurtje in de koelkast laten liggen zodat de boter wat harder wordt. Misschien dat nog even proberen.
Marielle Van Griensven says:
Mmmm zo lekker, ga ’t nu met m&m’ ’s proberen, ????????????
Eef says:
Zeker doen, die zijn ook heerlijk!
Brent van Brouwershaven says:
Hi, ik heb een vraag over de kcal vermelding per portie. Wat versta jij onder een portie? 1 koekje (dat lijkt me wat veel qua kcal) of 100 gr?
Alvast dank voor je antwoord!
Eef says:
Die portie/ persoon is een generieke melding voor bij alle recepten. In dit geval zie je bij de porties het aantal koekjes staan (anders staat er het aantal personen) de voedingswaarden zijn in dit geval dan ook berekent per koekje. Het is altijd een schatting o.b.v. gewone/ gemiddelde ingredienten. Ben je streng aan het KCL tellen dan raad ik je altijd aan het na te rekenen op basis van de daadwerkelijke ingredienten die je gebruikt omdat de voedingswaarden simpelweg zelfs per pakje boter verschillen.
Iris says:
Hoi hoi,
Erg lekker! Vandaag meegenomen naar mijn familie, de koeken waren zo op????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Petra says:
Hoi kan je het deeg ook invriezen
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Esther says:
Hoi Eef, dit lijkt me een leuk recept om in de vakantie met de kids te bakken. Ik vroeg me af of ze evt ook goed garen in een silliconen muffinvorm? Of moet ik dan iets met de baktijd/temp doen?
Groetjes Esther
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂 Ik betwijfel alleen of ze echt lekker worden uit een bakvorm want het is niet nodig om zoiets te gebruiken voor koekjes.
Marieke says:
Hoi Eef, kan je de baking soda ook vervangen door bakpoeder? En hoeveel moet je dan doen?
Eef says:
Voor het beste resultaat kun je baking soda gebruiken, dat is echt wat anders dan bakpoeder namelijk 🙂
Roos says:
Hii, ik heb de koekjes vandaag gebakken! Vond de koekjes er zo lekker uitzien, dus ik dacht ik probeer het gewoon! Ze waren erg lekker alleen had ik het probleem dat ze enorm spreidde. Ik had gehoopt dat de koekjes in mijn geval wat minder zouden uitlopen en dus wat dikker bleven. Ik ben geëindigd met een soort kaakjes, helemaal uitgespreid en erg dun, en dat vind ik erg jammer, omdat ik had gehoopt op, wat de beschrijving beschreef, knapperige koekjes met een zachte binnenkant. Ik weet niet waar dit aan ligt en ik merk het vaker als ik koekjes bak. Ik vroeg me af waar het aan kon liggen. Misschien de ovenwarmte? Ik gebruik gewoon boven en onder warmte dus dat lijkt te kloppen. Ik heb alles volgens het recept gedaan dus ik snap gewoon niet waar het aan ligt. Ook heb ik het deeg nog 30 min in de koelkast gelegd.
Eef says:
Dat is inderdaad niet de bedoeling, goed dat je even een berichtje stuurt. Boven en onderwarmte klopt, wat voor boter gebruik je en hoe lang kneed je het deeg?
Roos says:
Ik gebruik altijd de biologische ongezouten roomboter van de Albert Heijn. En ik heb net zo lang gemixt tot de boter de de suiker volledig waren gemengd. Roos
Eef says:
Klinkt alsof je best lang hebt gemengd? Gewoon even kort mengen (boter is al op kamertemperatuur) is voldoende. Staat ook niet in het recept dat je het lang moet mixen, gewoon eventjes door elkaar.
Esmee says:
Hoi! Hoe lang kan je deze koekjes bewaren en waar (koelkast of buiten de koelkast)? Heb veel zin om ze binnenkort te maken!
Eef says:
Hi Esmee, ik bewaar ze zelf buiten de koelkast in een koekblik. De eerste 1-2 dagen zijn ze het allerlekkerst. Je kunt eventueel ook een deel van het deeg in porties invriezen. Dan kun je de koekjes elke keer vers bakken 🙂
Tess says:
Tip als je minder suiker wilt gebruiken of gebak vaak te zoet vindt: Ik heb ongeveer 90 gram minder suiker gebruikt, en vervangen door een schepje amandelmeel voor de structuur. Resultaat is goed (en nog steeds zoet)!
Diane says:
Hallo,
Kun je ook andere noten gebruiken want macadamianoten heb ik niet in huis?
Anders koop ik die wel en maak ik die koekjes een ander keertje hoor.
Dank je wel
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Kan ook prima met andere noten! Maar ik vind deze combinatie wel erg lekker, de macadamia noten passen heel goed bij de witte chocolade.
Diane says:
Dank je wel van je reactie. Ik heb ze vandaag wel in de winkel gezien maar het waren gezouten en gebrande dus heb ik niet gekocht. Ik zal ze wel eens vinden 🙂
Linda Zevenbergen says:
Hi, ik neem altijd de gebrande gezouten en doe dan minder zout door het deeg. Rauwe noten geeft minder smaak dus vandaar mijn keus.
Chrys says:
Echt heel lekker! Tip: voeg een handje vol rozijnen of gewelde krenten toe. Ik heb de bakplaat gewoon helemaal gevuld, daarmee een mooi resultaat gekregen en kun zelf kiezen hoe groot je koekje mag zijn.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ook lekker! Goeie tips Chrys, dankje!
Joke Beijen says:
Mijn hemel, heb ze al 3 x gemaakt nu, zijn idd dus maar zoooooo lekker, en wat een gemakkelijk recept, TOP!!!!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel Joke
Liza says:
Wat een fantastisch recept. Ze zijn goed gelukt. Ik twijfelde alleen wel over de temperatuur van mijn oven. Ik heb namelijk geen stand voor boven- en onderwarmte. Ik heb ze dus met de hete-luchtovenstand gebakken. Maar bij mij duurde het langer voordat ze gaar waren. Wat is de juiste temperatuur voor een heteluchtoven? Misschien dat de koekjes dan nog beter lukken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Liza, wat leuk om te horen! Heteluchtovens kun je beter wat lager zetten, dus zeg 155/60 graden, en dan de koekjes wat langer bakken. Succes!