Gamba’s met knoflook – BBQ recept

Gamba’s… met knoflook… van de BBQ. Dit is zo lekker! Deze steengoede marinade is makkelijk om te maken, door het grillen op de BBQ krijgen de gamba’s nóg meer smaak en zijn ze lekker snel klaar.

Dit jaar komt er in zomermaanden juli en augustus elke week minimaal 1 BBQ artikel online! Hopelijk wordt het een mooie zomer ???? . Mocht je op zoek zijn naar meer BBQ inspiratie bekijk dan ook zeker mijn andere BBQ recepten.

Welke gamba’s gebruik je voor op de BBQ?

Er zijn verschillende soorten gamba’s verkrijgbaar en welke zijn nou echt geschikt voor de BBQ? Als je de keuze hebt, ga dan voor grote gamba’s met schil. Dit kunnen ook prima bevroren gamba’s zijn. Ideaal want dan kun je altijd een doosje in de vriezer bewaren. Je kunt ze onder andere vinden bij de vishandel of de grote blauwe supermarkt. Zelf gebruikte ik hele Black Tiger garnalen. Als je ze in schil koopt moet je ze alleen na het ontdooien nog wel even schoonmaken (darmkanaaltje verwijderen en het koppie oftewel de “hersentjes” even uitspoelen) en daarna kun je ze marineren.

Marinade voor de gamba’s

De marinade die ik maak is ontzettend simpel en bomvol smaak. De meeste ingrediënten zul je waarschijnlijk wel in huis hebben zoals een paar teentjes knoflook, olijfolie, peper, zout en chilivlokken. Verder wat fijngesneden peterselie en rasp van een citroen. Meer heb je niet nodig voor de lekkerste gamba’s van de BBQ. De garnalen kun je een dag of een paar uur van te voren marineren. Des te langer ze marineren, des te lekkerder 😉 .

Gamba's met knoflook van de BBQ

Gamba's met een marinade van knoflook, peterselie en citroen van de BBQ. Lekker, makkelijk en snel!
4.47 van 56 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 10 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 10 Garnalen (bijvoorbeeld ongepelde black tiger garnalen (ontdooid))
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 citroen ((rasp))
  • 2 eetlepels peterselie ((fijngesneden))
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel chilivlokken

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Gebruik de hele garnalen (pellen doe je dan na bereiding) of maak de garnalen schoon eerst (verwijder het darmkanaal en spoel de kopjes (hersenen) even uit).
  • Snij de knoflook fijn en verdeel dit samen met de citroenrasp, peterselie, olijfolie, chilivlokken en peper en zout naar smaak over de garnalen.
  • Doe de garnalen in een schaal of kom afgedekt in de koelkast en laat dit een paar uur of een nacht marineren.
  • Grill de gamba's om en om rood/ roze op de BBQ tot ze gaar zijn. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 45kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 8g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

27 reacties op “Gamba’s met knoflook – BBQ recept

      • Even dat ik het echt begrijp… de kop gaat er dus wel voor het bereiden af? (op de foto zit hij erop) dan spoel je hem schoon en verwijder je het darmkanaal?
        Hoe verwijder je de darm? Ik lees overal eerst pellen en dan verwijderen. Of kun je de schil insnijden en hem dan verwijderen? 🙂

        • Dat is inderdaad niet helemaal duidelijk. Het is of vooraf schoonmaken of achteraf en de schil eromheen laten en pellen als ze klaar zijn. Net wat je zelf makkelijker vindt 🙂

        • De schil knip je met een schaartje in, de darm kan je dan met een mesje eruit halen. De kop laat ik gewoon zitten…..idd lekker leegzuigen.

    • Wellicht, maar ik heb geen idee. Ondanks dat ik dat kan zien op mijn BBQ doe ik dat altijd op gevoel en kun je bij kolen ook kiezen voor directe en indirecte warmte. Op zich kan er niet heel veel fout gaan met dit recept qua temperatuur mits je er maar bij blijft, maar dat spreekt voor zich denk ik zo 🙂

  • 5 sterren
    Dag Eef, ga deze proberen eind van de maand op een gezamenlijke bbq. Ben de enigste die vis eet daar, maar weet zeker dat sommige dit niet gaan kunnen weerstaan. Bedankt hoor voor dit receptje.?

    • Wat ontzettend leuk om te lezen! Het is ook al jaren een van mijn favorieten dus ik hoop dat het in de smaak gaat vallen (en anders meer voor jou 😉 )

  • nick de Rijke zegt:

    Hoi Eef,

    Een vraagje over bovenstaand recept, pel je ze voordat je ze marineert en op de bbq legt of serveer je ze uit met schil en verwijder je alleen het darmkanaal?

    Alvast bedankt

    Groetjes,
    Nick

    Groetjes

    • Ik grill ze met schil. Dan vind ik dat ze qua structuur het lekkerste blijven. Daarna pel ik ze. Even een werkje, maar ze zijn het zo waard 🙂

  • 5 sterren
    Sinds de zomer gebruik ik deze marinade en nu zijn ze allemaal nog enthousiaster over de gamba’s. Koop meestal emmertje reuze gambas bij Jumbo. Altijd weer een succes. Zowel op bbq als in de pan.

  • Als Spaanse wil ik je toch echt meegeven dat bij een verse goede gamba a la plancha de kop ontzettend lekker is om uit te zuigen (je trekt hem eraf en zuigt hem uit) Die koploze gamba’s die hier verkocht worden of mensen die hem eraf trekken en op hun bord laten liggen is hier voor de echte Spanjaard een doodzonde lol en meer voor toeristen. Je ziet een chef meestal ook vreemd kijken als ze hier bij bestellen vragen of de gamba met of zonder kop komt 😀

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:

      Wat grappig zeg! Echt een cultuurding/verschil dus. Wellicht gaan we het een keer proberen, maar ik durf het niet te beloven haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept