Kip pilav met perzik en rijst. Ook wel kip pilaf genoemd. Een heerlijke, simpele maaltijd die je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Ideaal voor de drukke doordeweekse avonden. Overigens kun je hem zelfs prima een avond van te voren maken, wordt ‘ie alleen maar lekkerder van!
Kip pilav is voor mij echt iets van “vroeger”. Wat ik in mijn jeugd veel heb gegeten, toen mijn moeder nog voor mij kookte en ik alleen hoefde aan te schuiven. Die goede oude tijd bedoel ik 😉 . Op een gegeven moment aten we het eigenlijk nooit meer.
Net als macaroni met Smac. Nu is kip pilav wel even heel wat lekkerder, althans dat vind ik. Macaroni en smac… Nahhh, nee. Smac… dat vind ik toch een beetje een vreemd iets. Vlees uit een blikje…
Kip pilav
Doe mij maar gewoon lekker kip pilav. Met warme perziken. Wel uit blik. Ik haal eigenlijk nooit perziken uit blik. Sowieso ben ik niet zo van de eten uit blikjes behalve alles met tomaat. Tomaten uit blik smaken namelijk vele malen beter dan onze waterbommetjes wat doorgaans moet doorgaan voor tomaten .
Er zijn namelijk maar weinig écht lekkere, verse tomaten, maar dat even terzijde. Kip pilav maak je dus met perziken uit blik, op lichte siroop en met kip, tomatenpuree (ook uit een blikje), wat kruiden en met rijst. Met een scheutje zoete ketjap, chilisaus, paprikapoeder en kaneel maak je in een handomdraai een heerlijke, snelle maaltijd.
Vind je rijst koken lastig? Als je regelmatig rijst eet kun je er ook voor kiezen om rijst te koken in zo’n handige rijstkoker, heel makkelijk!
Pilav (of Pilaf) uit het Midden-Oosten
Wist je trouwens dat pilav uit het Midden-Oosten (specifiek Turkije) komt? Het is van origine een simpel bijgerecht gemaakt van rijst met kruiden, groenten, peulvruchten en vlees. Hoe wij het in Nederland eten heeft nog weinig te maken met de originele versie, maar lekker is hij wel!
Knorr wist er jaren geleden zelfs een pakje van te maken, maar misschien is het gerecht na het verwijderen van het pakje wel een beetje van tafel verdwenen? Wie het weet mag het zeggen. Feit is wel dat je hiervoor natuurlijk he-le-maal geen pakje nodig hebt. Hoe je kip pilav eenvoudig zelf kunt maken? Dat ga ik je nu vertellen!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram rijst
- 300 gram kipfilet (in blokjes)
- 70 gram tomatenpuree
- 1 blik halve perziken op lichte siroop (uit blik) (420 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel ketjap (zoet)
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel kaneel
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de rijst zoals op de verpakking aangegeven.
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even kort aan.
- Voeg dan de kruiden toe en bak even kort mee zodat de smaken vrij komen (1 tl paprikapoeder, ½ theelepel kaneel).
- Daarna voeg je de tomatenpuree toe en bak je dit ook even kort mee.
- Tot slot voeg je de de blokjes kip erbij en bak dit tot de kip gaar is.
- Snijd ondertussen de halve perziken in partjes en voeg eerst alleen het sap van de perziken toe aan de kip.
- Daarbij doe je 2 eetlepels chilisaus en 1 eetlepel zoete ketjap.
- Voeg tot slot de perziken toe en breng de kip pilav eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout.
- Serveer de kip pilav met de gekookte rijst en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Eva zegt:
Is 150 gram kipfilet niet heel erg weinig?
Eef zegt:
Dat is inderdaad niet helemaal juist. Ik gebruik 2 kipfilets dus dat zou ca. 300 gram moeten zijn. Heb het direct aangepast 🙂
Lia zegt:
Super lekker recept????, pilav vind ik meestal wat flauw, het zoet overheerst dan.
Maar dit recept is perfect, ipv chilisaus heb ik sambal gebruikt.
Ook had ik nog boontjes over en die heb ik er ook door gedaan. Recept is voor 4 personen, wij hebben het met drie personen op ???? maar zijn dan ook grote eters.
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen 😀
Yolanda zegt:
Ja echt super lekker en hartig
Eva zegt:
Is 150 gram kipfilet niet heel erg weinig?
Eef zegt:
Dat is inderdaad niet helemaal juist. Ik gebruik 2 kipfilets dus dat zou ca. 300 gram moeten zijn. Heb het direct aangepast 🙂
Theo zegt:
Heb het al meerdere keren gemaakt.
Het is verrukkelijk.
Eef zegt:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Henk zegt:
Prima recept
En je kan altijd wat variëren met extra groenten.
De basis is goed van smaak.. meestal vind ik het ook te zoet maar nu heerlijk. Mijn gasten waren ook verrast.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat fijn om te horen, dankjewel Henk!
Nanny zegt:
Lijkt me lekker recept ga ik maken mis alleen groenten doe er sperziebonen of broccoli bij staat ook mooi op het bord.
Eef zegt:
Hi Nanny, dankjewel. Dat kan natuurlijk prima, voeg lekker extra groenten toe naar eigen smaak. Via Instagram en Facebook kreeg ik ook als reactie dat mensen er bijvoorbeeld champignons of paprika doorheen deden. Ook lekker 🙂
Ruud van Zwieteren zegt:
Ik heb er gembersnippers aan toegevoegd, erg lekker!!
Eef zegt:
Klinkt zeker als een lekkere toevoeging Ruud!
Samantha zegt:
Rijst was zeker te doen, maar de saus heeft vooral de smaak “zoet” zonder de perzik naar voor te laten komen. Voor te proberen prima maar dat was t ook
Eef zegt:
Jammer dat het niet naar je smaak was, smaken kunnen verschillen 🙂
Jolanda zegt:
Ja, lekker met gember. Doe ik er ook altijd in, want dat deed mijn moeder ook zo vroeger.
Roely Holtman-Kremer zegt:
Ik doe beide 2 paprika’s en 1 bakje champignons.
Hettie Huberts zegt:
ik ook.
Nanny zegt:
Lijkt me lekker recept ga ik maken mis alleen groenten doe er sperziebonen of broccoli bij staat ook mooi op het bord.
Eef zegt:
Hi Nanny, dankjewel. Dat kan natuurlijk prima, voeg lekker extra groenten toe naar eigen smaak. Via Instagram en Facebook kreeg ik ook als reactie dat mensen er bijvoorbeeld champignons of paprika doorheen deden. Ook lekker 🙂
Monique zegt:
Eef, ik volg je al een tijdje op fb. Dit recept kwam voorbij en ik heb het gemaakt. Normaal verander ik altijd wel iets. Iets erbij of eraf of net even anders. Maar nu: niks meer aan doen. Perfect recept! Dank je wel!
Eef zegt:
Wat ontzettend leuk om te lezen en een mooi compliment, daar word ik blij van 🙂 Dankjewel!
Joke Hagers zegt:
Ik ga het zo maken.Volgens mij maakte mijn moeder vroeger ook iets dergelijks.Vond het altijd heerlijk.
Marian zegt:
Heerlijke recepten
Monique zegt:
Eef, ik volg je al een tijdje op fb. Dit recept kwam voorbij en ik heb het gemaakt. Normaal verander ik altijd wel iets. Iets erbij of eraf of net even anders. Maar nu: niks meer aan doen. Perfect recept! Dank je wel!
Eef zegt:
Wat ontzettend leuk om te lezen en een mooi compliment, daar word ik blij van 🙂 Dankjewel!
hendrik anthoon zegt:
lekkere verse tomaten bvb roma en coeur de boeuf tomaten, veel beter dan uit blik
Eef zegt:
Met alle respect, dat ben ik totaal niet met je eens. Ik ben echt een voorstander van verse ingredienten gebruiken maar voor tomaat uit blik maak ik toch echt een uitzondering. De waterbommetjes die doorgaans in de supermarkt te vinden zijn smaken totaal niet naar tomaat. Roma en coeur de boeuf zijn inderdaad vele malen smaakvoller, maar alleen in het seizoen en als ze ook zongerijpt zijn. Zo niet, dan kies ik toch echt voor tomaten uit blik. Niets mis mee en in principe (dat zal verschillen per merk) zit er ook niets anders in dan tomaat.
Angélique zegt:
Mee eens. Ik kies dan voor Mutti. Super smaakvol
Marqo zegt:
Dat is top! Mutti oogst zijn bliktomaten machinaal, dus zonder de bekende grove misstanden in Italie met de “Afrikaanse tomaten plukkers dwangarbeid”. Daardoor smaken ze nog lekkerder. Ik kies daarom nooit een ander merk. 😉 (Met dank aan de goede VPRO Tegenlicht rapportage.)
hendrik anthoon zegt:
lekkere verse tomaten bvb roma en coeur de boeuf tomaten, veel beter dan uit blik
Eef zegt:
Met alle respect, dat ben ik totaal niet met je eens. Ik ben echt een voorstander van verse ingredienten gebruiken maar voor tomaat uit blik maak ik toch echt een uitzondering. De waterbommetjes die doorgaans in de supermarkt te vinden zijn smaken totaal niet naar tomaat. Roma en coeur de boeuf zijn inderdaad vele malen smaakvoller, maar alleen in het seizoen en als ze ook zongerijpt zijn. Zo niet, dan kies ik toch echt voor tomaten uit blik. Niets mis mee en in principe (dat zal verschillen per merk) zit er ook niets anders in dan tomaat.
Nicky zegt:
Weer een lekker receptje Eef! Ook makkelijk en snel te maken na een lange werkdag. Met heel veel plezier neus ik hier tussen je receptjes en probeer ze supergraag uit.
Eef zegt:
Ahh wat leuk om te lezen, daar word ik blij van want dat is precies waarom ik mijn blog ooit ben begonnen 🙂
Nicky zegt:
Weer een lekker receptje Eef! Ook makkelijk en snel te maken na een lange werkdag. Met heel veel plezier neus ik hier tussen je receptjes en probeer ze supergraag uit.
Eef zegt:
Ahh wat leuk om te lezen, daar word ik blij van want dat is precies waarom ik mijn blog ooit ben begonnen 🙂
Stannie Koç zegt:
Bij ons in de familie maken we het al vele jaren, maar op een andere manier. Wij braden hachevlees met uien, als gaar is klein blikje tomatenpuree, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, perzik in stukjes snijden (klein blik) en erbij doen, het sap aanlengen met water tot vol blik en toevoegen, zout en peper. Indien te dun evt maïzena of bloempje toevoegen. Serveren met rijst. Heerlijk, maar ik ga zeker ook jou recept proberen.
Eef zegt:
Klinkt inderdaad ook heerlijk. Dank dat je jouw versie hier wilt delen, leuk 😀
Stannie Koç zegt:
Bij ons in de familie maken we het al vele jaren, maar op een andere manier. Wij braden hachevlees met uien, als gaar is klein blikje tomatenpuree, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, perzik in stukjes snijden (klein blik) en erbij doen, het sap aanlengen met water tot vol blik en toevoegen, zout en peper. Indien te dun evt maïzena of bloempje toevoegen. Serveren met rijst. Heerlijk, maar ik ga zeker ook jou recept proberen.
koopmans zegt:
Ga ik de volgende x proberen!
Eef zegt:
Klinkt inderdaad ook heerlijk. Dank dat je jouw versie hier wilt delen, leuk 😀
Alice van Thienen zegt:
Ga het uitproberen morgen laat het je weten
Alice van Thienen zegt:
Ga het uitproberen morgen laat het je weten
Ina zegt:
Laat de kip eerst 15 minuten in de ketjap marineren, wordt ze lekker zacht!
Neem i.p.v. chilisaus een beetje sambal.
Vervang de perziken eens door stukjes ananas.
Eef zegt:
Wat een leuke aanvulling, dank voor je reactie Ina 🙂
Ina zegt:
Laat de kip eerst 15 minuten in de ketjap marineren, wordt ze lekker zacht!
Neem i.p.v. chilisaus een beetje sambal.
Vervang de perziken eens door stukjes ananas.
Marian zegt:
Heerlijke recepten
Hilde zegt:
Ziet er lekker uit! Ik wil dit volgende week gaan maken! Alleen wat voor chilisaus gebruik je?
Eef zegt:
Wat leuk! Ik gebruik meestal de goedkoopste uit de supermarkt van het merk Flowerbrand Sweet chili sauce of die van Go-Tan, beide lekker.
Willem zegt:
Heerlijk recept. Ik heb de dubbel hoeveelheid knoflook gebruikt. Van de paprikapoeder heb ik 3/4 zoete en 1/4 picante gebruikt. Als groente heb ik doppertjes met chorizo, ui, paprika en wortelen er bij gedaan met wat paprikapoeder en een bouillon blokje.
Dit recept is voor herhaling vatbaar.
lydia zegt:
Ik zou kiezen voor kipdijfilet in plaats van kip filet.
Net zo mager maar meer kip smaak. En minder droog
Arjan Rector zegt:
Kwam deze tegen. Vind ik zo lekker… maar ik heb een recept “van mijn moeder”
Wat nu te doen…. 🙂
Mieke zegt:
De hoeveelheid perzik, is dat het uitlekgewicht of gewicht van blik?
Eef zegt:
Het is het gewicht van het blik zelf.
jannie zegt:
volgens mij deed mij schoonzus met hamlapje
Anneke Lambert zegt:
Ook dit weer een heerlijk recept. Wel blij dat we het maar met z’n tweetjes aten want anders wel weinig saus, was nu precies genoeg.
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Bertil zegt:
Na jaren weer eens gemaakt, heerlijk!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen 🙂
Dieteke zegt:
Dit was echt héél erg lekker!!
Eef zegt:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
koopmans zegt:
Het was heerlijk! Ik zal zeker de variatie met rundvlees ook eens uitproberen. Ik had een klein beetje te veel kaneel er doorheen gedaan…maar beetje extra ketjap erbij en je proefde het niet meer. Ik zal nog eens wat meer van je uitproberen!
Rienke zegt:
Dank voor je recept, wij hebben vandaag jouw pilav op en ik ga het zeker vaker maken! Ik had het iets aangepast; zonder chilisaus vanwege de kinderen en ik heb er wat spitskool doorgedaan. En ik had een blik abrikozen ipv perziken. Smaakte uitstekend, met pandanrijst en een frisse sla
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
kim strijker zegt:
er staat per portie hoeveel gram is dit?
Eef zegt:
Er staat per persoon/ per portie en dat is aangegeven bij de hoeveelheid dus in dit geval per persoon 🙂
Gerjen Keijsper/Dogger zegt:
Lang geleden heb ik Pikachu gemaakt en vandaag las ik je recept en ik had alles in huis dus ik dacht dit ga ik maken. Ik had nog 2paprika’s ‘n rode en ‘n gele en dat heb ik erdoor gedaan. Het was echt super lekker en voor herhaling vatbaar.????????
Linda zegt:
Heerlijk recept! Voor de 2e keer gister gemaakt en we dachten allebei oh ja, dit is echt lekker!!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Marc zegt:
Heerlijk! Wat ik wel altijd toevoeg zijn cashewnoten, heerlijk voor de crunch.
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie en de lekkere toevoeging!
Amina zegt:
Dit recept heeft zijn weg terug gevonden naar het Midden Oosten. Woon al jaren in Egypte en mijn man is altijd enthousiast als er wat nieuws op tafel staat…. heb bijvoorbeeld inmiddels de hele familie aan de hutspot.
De Pilav was een waar succes. Met verse tomaten (die hier voortreffelijk zijn) en spercieboontjes.
Hartelijk bedankt!!!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat ontzettend leuk Amina, dankjewel voor je berichtje!
Lauren zegt:
Bedankt voor het makkelijke recept! Ik wilde iets snelle, lekkers en redelijk gezonds maken en dit is het geworden! Ik voeg paprika, gember en cherrytomaten toe voor extra vitamines, maar ik ben heel blij met dit recept.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat fijn, dankjewel Lauren!!
Aly zegt:
Lekker, smakelijk recept.
marina zegt:
hoi, kun je dit ook meal preppen zodat je het de volgende dag kunt opwarmen of koud kunt eten voor de lunch?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Ja hoor dat kan zeker! 🙂
Roger Knops zegt:
Heerlijk recept. Erg simpel om te maken. Is hier op een verjaardagsfeestje altijd een succes. Dan gewoon met wat stukken knapperig Turks brood om de saus mee op te soppen. Hmmm
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat leuk om te lezen! Mmm, klinkt heerlijk hoor. Bedankt voor het delen 🙂
Dorien Makaaij zegt:
Gisteren deze pilav gemaakt. Zelf nog champignons en paprika erbij gedaan.
Voor herhaling vatbaar
Ineke zegt:
Heerlijk recept en super makkelijk.
Heb een beetje sambal, een scheut appelazijn en 1 el maizena toegevoegd, ik miste het zure en vond de saus wat te dun.
En voor wat extra groente 400gr sperzieboontjes uit de vriezer erbij.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat fijn om te lezen! Klinkt als een heerlijke toevoeging 🙂
Corien zegt:
Wat leuk! In mijn tijd als kraamverzorgster (100 jaar geleden 😉) kookten wij ook voor het gezin waar we 8-10 dagen kraamden en heb ik de variant van deze Pilaf echt heeeel vaak gemaakt.
Goeie ouwe tijd,ik zet ‘m voor deze week thuis op het menu.
Ben benieuwd 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat een leuk verhaal, ideaal inderdaad! Dankjewel!
Jeanet zegt:
Gisteren gemaakt. Echt superlekker.
Wat een smakenbom!
Ik heb ook saffraan toegevoegd aan de “saus”. Per 2 personen, 1 klein potje. Hier in Frankrijk makkelijk te krijgen!
Of doe je paprika en kaneel ipv saffraan?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat goed om te horen! Nee hoor, dat kan er zeker bij. Klinkt lekker!
Jaap zegt:
Leuke twist zo met die perzik
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Dankjewel Jaap!
Ron zegt:
Ik wil dit morgen eens proberen maar voor 1 persoon is dit veel te veel.
Kan ik dit zonder de rijst invriezen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Ja hoor dat kan zeker!
Paula Jansen zegt:
Ha Eef, wat een lekker recept en ook makkelijk te bereiden.
Omdat wij hier thuis wel van pittig eten houden, laat ik de perziksiroop vanwege de suikers achterwege en voeg ik nog sriracha toe met iets ook nog iets meer paprikapoeder en kaneel kruiden.
Vandaag maak ik t voor 20 personen:)
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat fijn om te horen en wat leuk! Hopelijk heeft iedereen er van genoten :D.
Doortje Roeffen zegt:
Al lang geleden dat ik pilav heb gemaakt van varkensvlees nu volgens jou recept het vocht licht gebonden met aardappelzetmeel, was heerlijk zeker voor herhaling vatbaar,
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat ontzettend fijn om te horen!
mieke stapper zegt:
Ik heb zojuist pilav gemaakt; in 1 woord; VERRUKKELIJK!!!
Ook ik heb extra vitamientjes toegevoegd; dubbel knof gebruikt met een rode paprika.
Ik las bovenstaande reacties en had nog gembersiroop staan (de gemberbolletjes gaan harder dan de siroop) dus ik dacht; jaaa….. why not? dol op gember en erg goed voor je lever….
Toch; al met al werd het wel een erg zoetige toestand, dus ik heb er een snufje chili-poeder aan toegevoegd.
nu even afwachten hoeveel er nog in de pan overgebleven is tijdens die 3 uur tot etenstijd!
Dank je Eef, ik heb meerdere recepten van je gemaakt en de meeste vragen zeker om herhaling!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Dat klinkt heerlijk zeg! Fijn om te horen. Bedankt voor je reactie! 🙂
Yil zegt:
Wat leuk om dit recept te “vinden”. Het is ook een gerecht uit mijn jeugd dat ik zo nu en dan nog eens op tafel zet. Bij ons ging en gaat er altijd een paar eetlepels pindakaas doorheen. En wij laten de chilisaus achterwege en vervangen dit door sambal oelek. Kaneel nog nooit geprobeerd, maar lijkt een mooie toevoeging. Bedankt voor het recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat leuk om te horen, en iedereen zal vast en zeker zijn eigen versie hebben. Juist erg leuk! Benieuwd wat je van onze versie vindt.