Banh Mi

Banh Mi (Vietnamees broodje met gehaktballetjes)

Banh mi, vrij vertaald vanuit het Vietnamees betekent Banh mi: brood. Dit recept voor Vietnamese Banh mi is met gehaktballetjes. Een stokbroodje met goed gekruide gehaktballetjes, ingelegde radijs en wortel, verse koriander, komkommer en een lekker sausje.

Hoewel banh mi brood betekent wordt het vaak als term gebruikt voor een goed gevulde Vietnamese sandwich. Banh mi eet je doorgaans als diner of als uitgebreide lunch. Reken 2 broodjes per persoon als je de banh mi voor het avondeten maakt en 1 broodje per persoon voor de lunch.

Ook lekker

Je kunt er ook voor kiezen 1 broodje per persoon te serveren voor het avondeten samen met een lekkere soep of salade. Echt lang ben je niet bezig met het maken van dit recept behalve dat de wortel en radijs minimaal een uurtje moeten marineren in de koelkast. Dit kun je ook de avond ervoor doen daar worden de radijs en wortel alleen maar lekkerder van.

Het recept voor banh mi

Dit recept is geïnspireerd op het recept van de Amerikaanse blog genaamd The Woks of Life. Al een tijdje stond de foto van dit heerlijke broodje op mijn Pinterest bord en elke keer dacht ik: “die ga ik maken!”. Natuurlijk heb ik het recept mijn eigen draai gegeven maar zoals altijd geef ik graag credits als ik mijn recept heb geïnspireerd op dat van een ander. En credits krijgt ze want jongens dit is lekker!

Dit broodje komt zeker vaker om het menu. Ideaal als snelle maaltijd voor doordeweeks maar of juist voor een lazy sunday als uitgebreide lunch om je vingers bij op te eten! Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan met dit heerlijke Vietnamese broodje met de leuke naam: “Banh Mi”.

Banh Mi

Banh Mi

Banh Mi (Vietnamees broodje met gehaktballetjes)

Banh mi is een vietnamees recept voor een broodje met heerlijke gekruide gehaktballetjes, ingelegde groenten en verse kruiden. Smullen!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Marineren: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 4 broodjes*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 stokbrood
  • 500 gram half om half gehakt
  • 200 gram wortels
  • 12 plakjes komkommer
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bosui (in dunne ringen)
  • 75 gram radijs
  • 3 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels fijn gesneden koriander + extra ter decoratie
  • eetlepel fish sauce
  • 1 eetlepel maizena
  • 3 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sambal oelek
  • olie, mayonaise, suiker, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snijd de wortels julienne en de radijs in dunne plakjes.
  • Doe dit in een ruime kom en doe hierbij de 3 eetlepels azijn, 2 eetlepels suiker, 3 theelepels sesamolie en een ½ theelepel zout.
  • Schep dit goed door elkaar en dek de kom af. Laat dit vervolgens minimaal 1 uur marineren in de koelkast of een hele nacht.
  • Na het marineren van de wortel en radijs gaan we de gehaktballetjes maken.
  • Snijd de bosui in dunne ringetjes en de knoflook fijn. Doe het gehakt in een ruime kom en kneed je er de bosui, knoflook, 2 eetlepels fijngesneden koriander, 1½ eetlepel fish sauce, 1 eetlepel maizena, 2 theelepels suiker, 1 theelepel sambal oelek en zout en peper naar smaak door.
  • Draai hier vervolgens balletjes ter grote van een walnoot van.
  • Doe een beetje olie in een ruime pan en bak de gehaktballetjes gaar.
  • Snijd het stokbrood in 4 delen en besmeer de boven en onderkant met mayonaise.
  • Eventueel kun je naar smaak nog een beetje sambal oelek door de mayonaise mengen voor wat extra pit. Verdeel vervolgens een beetje van de ingelegde wortel en radijs op het broodje, de gehaktballetjes en garneer met wat koriander en plakjes komkommer. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Reken ongeveer 2 broodjes per persoon als avondeten

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 374kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 33g | Vetten: 9g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Banh Mi

One thought on “Banh Mi (Vietnamees broodje met gehaktballetjes)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept