fbpx
Slagroomtruffels met cacao

Slagroomtruffels zelf maken

Zelf slagroomtruffels maken met chocolade. Een romige binnenkant van slagroom en roomboter welke smelt op je tong en een krokant dun laagje chocolade en cacao. Dit recept moet je echt eens proberen!

Ook deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebookgroep. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… Tessa van Patesserie

Dit keer mocht ik aan de slag met het blog “Patesserie” van Tessa. Tessa ken ik inmiddels al enkele jaren en is een super lieve, leuke vrouw die veel van de wereld heeft gezien en lange tijd in Ecuador heeft gewoond. Tegenwoordig woont ze weer in Friesland en sinds kort geeft ze ook chocolade workshops. Als er iemand veel van chocolade weet dan is het Tessa wel en ik wil dan ook graag eens een cursus bij haar gaan volgen als hij iets dichter in de buurt is.

Slagroomtruffels met pure chocolade

Slagroomtruffels met chocolade

Het kon niet anders dan dat ik een recept met chocolade van haar blog zou maken. Hoewel ze ontzettend veel andere heerlijke zoete én hartige recepten op haar blog heeft staan. De keuze was dan ook niet eenvoudig tot ik het recept voor slagroomtruffels weer zag. Ik had het recept al eerder gezien en dit leek mij wel zo fan-tas-tisch lekker dat ik ze moest maken. Zo geschiedde, en… ze zijn ook fan-tas-tisch lekker! Heerlijke luchtige slagroomtruffels die smelten op je tong met een jasje van chocolade en cacao. Voor het recept van Tessa rol je ze in de chocoladeschilfers, als twist gebruikte ik cacaopoeder. Uit zelfbescherming heb ik mijn schoonfamilie met een groot deel van de slagroomtruffels blij gemaakt want, geloof mij, hier kun je niet vanaf blijven, ze zijn zo lekker 😉 !

Zelf slagroomtruffels maken

Slagroomtruffels zelf maken

Het recept om zelf te lekkerste slagroomtruffels te maken
4.25 van 41 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 25 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 250 gram roomboter ((ongezouten en op kamertemperatuur))
 • 200 gram chocolade ((puur of melk))
 • 200 gram poedersuiker
 • 150 gram slagroom ((niet opgeklopt))
 • 50 gram cacaopoeder ((ongezoet))
 • 1 vanillestokje

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • We beginnen met het maken van de vulling. Hiervoor doe je de slagroom in een steelpannetje samen met de poedersuiker. Schraap met een scherp mesje de merg uit het vanillestokje en doe dit ook in het steelpannetje.
 • Verwarm de slagroom tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Neem een bakplaat welke in de vriezer past en bedek deze met een velletje bakpapier.
 • Klop de boter luchtig en giet hier beetje bij beetje het (afgekoelde) slagroommengsel bij en klop dit tot een luchtig mengsel. Het lijkt even alsof het gaat schiften, maar blijf doorkloppen tot je een luchtig mengsel hebt - het kan niet misgaan.
  Vulling van de slagroomtruffels luchtig kloppen
 • Spuit met een spuitzak mooie truffels op de bakplaat met bakpapier (met dit mengsel kun je ongeveer 20-25 truffels spuiten) en zet de bakplaat met de truffels vervolgens in de vriezer voor ongeveer 30-45 minuten.
  Slagroomtruffels opspuiten met een spuitzak
 • Ondertussen smelt je de chocolade au bain marie en doe je dit in een diep kommetje. Verdeel de cacaopoeder over een diepbord.
 • Haal de slagroomtruffels uit de vriezer en haal ze één voor één door de vloeibare chocolade en rol ze daarna door de cacao. Het makkelijkste is om 2 vorken te gebruiken. Één vork om ze truffels door de chocolade te halen en één vork om ze voorzichtig door de cacao te rollen.
  Slagroomtruffels met pure chocolade
 • Laat de truffels even liggen in de cacao voor je ze op een ander bord legt. Door de kou van de truffels stolt de chocolade snel waardoor je na enkele minuten makkelijk(er) kunt verplaatsen. Doe je dit direct dan wordt het een grote smeerboel 😉 .
  Slagroomtruffels in de cacao rollen
 • Bewaar de slagroomtruffels in de koelkast en eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip! Gooi het vanillestokje niet weg. Hier kun je zelf vanille extract van maken of je kookt het mee met de slagroom en melk voor een intensere smaak (hierna kun je het stokje niet meer gebruiken).

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 169kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 1g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 8g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Slagroomtruffels met cacao

Pinterest collage slagroom truffels zelf maken

Slagroomtruffels zelf maken Pinterest collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

22 reacties op “Slagroomtruffels zelf maken”

 1. Hoi Eef, zit er een fout in je recept?
  Ik heb het anders gemaakt omdat ik ergens tegen aan liep en mijn dochter nu ook….:)
  Slagroom verwarmen etc maar dan schrijf je weer slagroom luchtig kloppen maar dat moet neem ik aan de boter zijn.
  Groetjes Lydia

  1. Ja, hier zit ik net zo, wou ze ook maken, maar er klopt iets niet in de beschrijving, zou je misschien even vertellen de juiste beschrijving van je recept? Gr Anita ps, want ze lijken me overheerlijk!

  2. Eef

   Klopt inderdaad, ik heb per abuis slagroom geschreven waar boter moet staan. Ik heb het direct aangepast, dank voor je oplettendheid en je berichtje, fijn 🙂

  1. Eef

   Hi Rebecca, lastig om te zeggen vanaf hier wat er mis gaat, maar ik denk dat je de slagroom niet (goed) opgeklopt hebt? Dan wordt het inderdaad heel hard, het is belangrijk de slagroom goed op te kloppen.
   Groetjes,

 2. Hé bij mij lukt het allemaal goed , tot ik ze in de chocolade dompel, de chocolade blijft niet kleven en als ik niet snel ben smelt de roomboter in de chocolade
  Wat doe ik fout?

  1. Eef

   Waarschijnlijk is de chocolade dan alweer te dik waarvoor het niet blijft ‘plakken’ probeer hem de volgende keer echt goed vloeibaar te maken zoals siroop dan moet het zeker lukken 🙂

  1. Eef

   Dat heeft sowieso effect op het recept. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met minder suiker dus ik durf het je niet te zeggen. Je kunt het uiteraard uitproberen 🙂

  1. Eef

   Als het goed is heb ik je ook via Facebook of Instagram gesproken en is het inmiddels gelukt door langer te kloppen?

 3. Hoi Eef,
  Wat zien de truffels er lekker uit! Die ga ik binnenkort maken. Klopt de 250 gr roomboter en 150 gr slagroom wel? Dit is niet andersom? Groetjes!

   1. Beste Eef,

    Ik heb het inmiddels een paar keer geprobeerd maar zodra ik de bevroren vulling in de chocolade dompel smelten ze eigenlijk zo goed als direct weg. Tips?

    Groeten

    1. Eef

     Als ik het zo lees denk ik dat de chocolade echt te heet is waardoor je hebben voor de vulling snel smelt. Zorg er dus voor dat de chocolade iets minder heet is wanneer je de slagroom truffels er indoopt wellicht helpt dit 🙂

     1. 5 sterren
      He Eef,
      De truffels zien er heerlijk uit. Ik wil ze vandaag proberen te maken (want ik ben vrij), denk je dat ik ze kan bewaren tot zaterdag? Dan heb ik namelijk een etentje en wil het als deel van het dessert gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept
Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top