Slagroomtruffels met cacao

Slagroomtruffels zelf maken

Zelf slagroomtruffels maken met chocolade. Een romige binnenkant van slagroom en roomboter welke smelt op je tong en een krokant dun laagje chocolade en cacao. Dit recept moet je echt eens proberen!

Ook deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebookgroep. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken met uiteraard een eigen twist. Bekijk ook het overzicht van al mijn ‘foodblogswap-recepten‘ voor meer inspiratie.

Even voorstellen… Tessa van Patesserie

Dit keer mocht ik aan de slag met het blog “Patesserie” van Tessa. Tessa ken ik inmiddels al enkele jaren en is een super lieve, leuke vrouw die veel van de wereld heeft gezien en lange tijd in Ecuador heeft gewoond. Tegenwoordig woont ze weer in Friesland en sinds kort geeft ze ook chocolade workshops. Als er iemand veel van chocolade weet dan is het Tessa wel en ik wil dan ook graag eens een cursus bij haar gaan volgen als hij iets dichter in de buurt is.

Slagroomtruffels met pure chocolade

Slagroomtruffels met chocolade

Het kon niet anders dan dat ik een recept met chocolade van haar blog zou maken. Hoewel ze ontzettend veel andere heerlijke zoete én hartige recepten op haar blog heeft staan. De keuze was dan ook niet eenvoudig tot ik het recept voor slagroomtruffels weer zag. Ik had het recept al eerder gezien en dit leek mij wel zo fan-tas-tisch lekker dat ik ze moest maken. Zo geschiedde, en… ze zijn ook fan-tas-tisch lekker! Heerlijke luchtige slagroomtruffels die smelten op je tong met een jasje van chocolade en cacao. Voor het recept van Tessa rol je ze in de chocoladeschilfers, als twist gebruikte ik cacaopoeder. Uit zelfbescherming heb ik mijn schoonfamilie met een groot deel van de slagroomtruffels blij gemaakt want, geloof mij, hier kun je niet vanaf blijven, ze zijn zo lekker 😉 !

Zelf slagroomtruffels maken

Slagroomtruffels met cacao

Slagroomtruffels zelf maken

Het recept om zelf te lekkerste slagroomtruffels te maken
4.22 van 70 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 25 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram roomboter ((ongezouten en op kamertemperatuur))
  • 200 gram chocolade ((puur of melk))
  • 200 gram poedersuiker
  • 150 gram slagroom ((niet opgeklopt))
  • 50 gram cacaopoeder ((ongezoet))
  • 1 vanillestokje

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van de vulling. Hiervoor doe je de slagroom in een steelpannetje samen met de poedersuiker. Schraap met een scherp mesje de merg uit het vanillestokje en doe dit ook in het steelpannetje.
  • Verwarm de slagroom tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Neem een bakplaat welke in de vriezer past en bedek deze met een velletje bakpapier.
  • Klop de boter luchtig en giet hier beetje bij beetje het (afgekoelde) slagroommengsel bij en klop dit tot een luchtig mengsel. Het lijkt even alsof het gaat schiften, maar blijf doorkloppen tot je een luchtig mengsel hebt - het kan niet misgaan.
    Vulling van de slagroomtruffels luchtig kloppen
  • Spuit met een spuitzak mooie truffels op de bakplaat met bakpapier (met dit mengsel kun je ongeveer 20-25 truffels spuiten) en zet de bakplaat met de truffels vervolgens in de vriezer voor ongeveer 30-45 minuten.
    Slagroomtruffels opspuiten met een spuitzak
  • Ondertussen smelt je de chocolade au bain marie en doe je dit in een diep kommetje. Verdeel de cacaopoeder over een diepbord.
  • Haal de slagroomtruffels uit de vriezer en haal ze één voor één door de vloeibare chocolade en rol ze daarna door de cacao. Het makkelijkste is om 2 vorken te gebruiken. Één vork om ze truffels door de chocolade te halen en één vork om ze voorzichtig door de cacao te rollen.
    Slagroomtruffels met pure chocolade
  • Laat de truffels even liggen in de cacao voor je ze op een ander bord legt. Door de kou van de truffels stolt de chocolade snel waardoor je na enkele minuten makkelijk(er) kunt verplaatsen. Doe je dit direct dan wordt het een grote smeerboel 😉 .
    Slagroomtruffels in de cacao rollen
  • Bewaar de slagroomtruffels in de koelkast en eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip! Gooi het vanillestokje niet weg. Hier kun je zelf vanille extract van maken of je kookt het mee met de slagroom en melk voor een intensere smaak (hierna kun je het stokje niet meer gebruiken).

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 169kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 1g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 8g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Slagroomtruffels met cacao

Pinterest collage slagroom truffels zelf maken

Slagroomtruffels zelf maken Pinterest collage

38 reacties op “Slagroomtruffels zelf maken

  • Hoi Eef, zit er een fout in je recept?
    Ik heb het anders gemaakt omdat ik ergens tegen aan liep en mijn dochter nu ook….:)
    Slagroom verwarmen etc maar dan schrijf je weer slagroom luchtig kloppen maar dat moet neem ik aan de boter zijn.
    Groetjes Lydia

    • Hi Rebecca, lastig om te zeggen vanaf hier wat er mis gaat, maar ik denk dat je de slagroom niet (goed) opgeklopt hebt? Dan wordt het inderdaad heel hard, het is belangrijk de slagroom goed op te kloppen.
      Groetjes,

      • 4 sterren
        Ik heb jouw recept als uitgangspunt gebruikt om vegan truffels te maken. De roomboter heb ik vervangen door 100% plantaardige margarine en de slagroom door sojaroom (in dit geval AH huismerk). Ze zijn supergoed gelukt! Heerlijk romig van binnen en van buiten net een beetje bitter door de pure chocolade en cacaopoeder. Voor wat extra pit heb ik aan de vulling een klein beetje likeur toegevoegd (Cointreau bij de ene helft, 43 bij de andere). Heerlijk!

        Qua hoeveelheden gaat er wel iets niet helemaal goed: ik heb behoorlijke grote truffels gemaakt en dan nog haal ik er bijna 2x zoveel uit dit recept als aangegeven, vreemd genoeg.

        • Wat leuk om te lezen en wat tof dat je ze volledig vegan hebt gemaakt! Het kan wel eens zo zijn dat je er 1 of 2 meer of minder kunt maken maar 2 x zoveel is wel heel veel haha. Ik denk, maar dat is dus een volledig aanname, dat de margarine misschien meer uitzet tijdens het opkloppen dan roomboter?

          • Dat kan. Of mijn keukenweegschaal is niet zo nauwkeurig 😀
            Ik doe ze vandaag in ieder geval cadeau aan mijn non-vegan vader voor zijn verjaardag. En dan heb ik er nog genoeg om zelf van te genieten, dus dat komt mooi uit!

        • Kathleen says:

          5 sterren
          ik heb er ook 50 kunnen uithalen, dus meer chocolade nodig om af te werken, maar wel gelukt , goed receptje Eef ! dankjewel

  • Hé bij mij lukt het allemaal goed , tot ik ze in de chocolade dompel, de chocolade blijft niet kleven en als ik niet snel ben smelt de roomboter in de chocolade
    Wat doe ik fout?

    • Waarschijnlijk is de chocolade dan alweer te dik waarvoor het niet blijft ‘plakken’ probeer hem de volgende keer echt goed vloeibaar te maken zoals siroop dan moet het zeker lukken 🙂

    • Dat heeft sowieso effect op het recept. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met minder suiker dus ik durf het je niet te zeggen. Je kunt het uiteraard uitproberen 🙂

  • Hoi Eef,
    Wat zien de truffels er lekker uit! Die ga ik binnenkort maken. Klopt de 250 gr roomboter en 150 gr slagroom wel? Dit is niet andersom? Groetjes!

      • Beste Eef,

        Ik heb het inmiddels een paar keer geprobeerd maar zodra ik de bevroren vulling in de chocolade dompel smelten ze eigenlijk zo goed als direct weg. Tips?

        Groeten

        • Als ik het zo lees denk ik dat de chocolade echt te heet is waardoor je hebben voor de vulling snel smelt. Zorg er dus voor dat de chocolade iets minder heet is wanneer je de slagroom truffels er indoopt wellicht helpt dit 🙂

          • 5 sterren
            He Eef,
            De truffels zien er heerlijk uit. Ik wil ze vandaag proberen te maken (want ik ben vrij), denk je dat ik ze kan bewaren tot zaterdag? Dan heb ik namelijk een etentje en wil het als deel van het dessert gebruiken.

          • 5 sterren
            Hoihoi. Afgelopen vrijdag de truffels gemaakt. Ze zijn heerlijk. Vrijdagavond de vulling gemaakt en ‘s morgens de chocola en cacacao toegevoegd. Tip: per 2 uit de diepvries halen als je ze in de chocola dompelt, dan blijft de vulling wat harder. Daarna een tijdje in de koelkast laten staan, zodat de chocola goed uithard. Wel een smeerboel inderdaad maar voor herhaling vatbaar.

  • In elke opgespoten truffelstreep moet je een coctailprikker steken dan kun je ze sneller dompelen, met een lepeltje overgieten en de druipende truffel op rand van de kom aftikken totdat er geen chocolade meer afdruipt

  • Hi Eef,

    Ik ben ze op dit moment aan het maken.
    Even een double check. Het zegt in je recept 150gram slagroom. Is de gram correct of had het ml moeten zijn?

    Ben benieuwd naar mijn eind resultaat en hoop dat de mensen hier in Nieuw Zeeland het tegek gaan vinden.

    Groetjes,
    Ammi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept