Italiaanse soep met ei oftewel stracciatella alla romana of zoals mijn lokale Italiaanse restaurant het noemt, Pavese. Soep met ei dus. En kaas, Parmezaanse kaas natuurlijk. Ontzettend simpel, ontzettend lekker en typisch Italiaans.
Waar de Italiaanse keuken in uitblinkt is eenvoud. Toegankelijk. Weinig ingrediënten, maar wel altijd ingrediënten van kwaliteit. Neem nou deze soep. een handjevol ingrediënten, meer heb je niet nodig. Ga voor een goede bouillon, echt lekkere Parmezaanse kaas en verse peterselie en je hebt binnen een handomdraai een heerlijke soep op tafel staan.
Italiaanse soep met ei
Stracciatella alla romana, dit klinkt in het Italiaans gewoon al veel lekkerder dan ‘soep met ei’. Is een simpele soep welke herkenbaar is aan de sliertjes ei die in de soep zitten. Helaas op de foto niet zo goed te zien door de weerspiegeling, maar als je goed kijkt zie je ze 😉 . Deze sliertjes ei vullen de soep goed, het geeft dat beetje extra. Al van kleins af aan vind ik dit een heerlijke soep. Lekker zoutig door de Parmezaanse kaas die je er doorheen doet. Helemaal ideaal voor de warme(re) dagen van het jaar met een lekker stokbroodje erbij of een fijne salade.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 liter kippenbouillon ((gebruik zelfgemaakte kippenbouillon of een goede kippenfond))
- 2 sjalots
- 2 tenen knoflook
- 1 ei ((middel))
- 1 tomaat
- 2 eetlepels peterselie ((fijngesneden))
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas ((geraspt))
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper de sjalotjes, snij de tomaat in kleine stukjes en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje (olijf)olie in een soeppan en fruit hierin de sjalotjes en knoflook even aan.
- Bak de tomaat even kort mee en voeg dan de bouillon toe. Breng aan de kook.
- Kluts ondertussen de eieren in een kommetje.
- Zodra de soep kookt zet je het vuur uit. Giet het geklutste ei bij de soep terwijl je met een vork door de soep gaat roeren (zo krijg je van die mooie sliertjes ei).
- Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Serveer met een beetje fijngesneden verse peterselie en Parmezaanse kaas naar smaak. Eet smakelijk!
Frank Roelands says:
Hartelijk dank voor dit recept! Heel lekker, niet moeilijk en succes verzekerd. Als er Italiaans op het menu staat, dan staat dit er vast bij. Overigens ook lekker als lunch met een stokbroodje.
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 😀
Gerty hoppenbrouwers. says:
Dit is echt ons lievelings soep geworden. Overheerlijk.
En zo klaar.
Eef says:
Ja lekker he, echt ideaal 🙂
Peter says:
Hoi Eef,
Kan je deze soep ook al klaarmaken vooraf.
Zodat je hem alleen nog moet opwarmen!
Eef says:
Ja hoor dat kan
Jeannette Pier says:
Ik vraag me af waar de soep de roomachtige kleur van krijgt?
Want alleen kippenbouillon en ei met beetje Permazaanse kaas zal dit toch niet geven of wel? 🤔
Eef says:
Dat is denk ik het lichtinval van achter, je romige wat je denk ik bedoeld zijn namelijk de stukjes eigeel. Die zijn heel fijn in combinatie met de geraspte Parmezaanse lijkt het romig, maar dat zijn stukjes
Ilse says:
Hoi Eef,
Ik heb nog nooit eerder een fond gebruikt, wat is de verhouding om 1 liter bouillon te krijgen?
Hoe gaat dat in zijn werk.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat verschilt een beetje per soort fond (net als dat het per soort bouillon verschilt hoeveel water je er aan toe kunt voegen). Fond is ingekookte bouillon, dus het is sterker van smaak. Je zou kunnen proberen de helft fond/helft water te kunnen doen, maar nogmaals het is lastig te zeggen omdat niet iedere fond hetzelfde is qua sterkte.
Carolijn says:
Als je geen kippenbouillon wilt gebruiken wat kun je dat het beste als vervanging nemen…vis of groente bouillon?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Carolijn, dat is denk ik volledig afhankelijk van wat je zelf lekkerder vindt. Beiden kunnen natuurlijk niet dezelfde smaak nabootsen als kippenbouillon, ik zou zelf voor groente- of paddenstoelenbouillon kiezen. Lekker experimenteren zou ik zeggen! Kook ze!