Sachertorte

Sachertorte

Een klassieker, de Weense sachertorte. Twee heerlijke lagen luchtige cake met een dun laagje abrikozenjam ertussen. De topping is een extra romige ganache met wat chocolade snippers ter decoratie omdat deze foodblogger absoluut niet kan schrijven met een cornetje van bakpapier en chocolade.

En als je dat niet kunt, maar wel een heerlijke, feestelijke taart wilt maken dan verzin je iets anders. Chocolade snippers. Net zo feestelijk en geen taart waar iets compleet anders staat dan “sacher”. Nu denk je misschien waar heb je het over? Nou, op een sachertorte hoor je dus “Sacher” de schrijven. Vandaar 😉 .

Weense sachertorte

Ik houd ervan, chocoladetaarten. Helemaal met de feestdagen. Het is direct imposant. Zeker als je dan ook nog met een Weens baksel aan komt zetten. Lekker een beetje chique. Maak je dan ook nog eens een taart in 2 lagen met een dun laagje abrikozenjam voor ertussen en doe je een extra romige laag ganache over de taart? Dan heb je natuurlijk helemaal een feestnummer te pakken! Je kunt deze heerlijke taart overigens prima een of twee dagen van te voren maken. Wordt hij alleen maar lekkerder van.

Punt sachertorte

Het geheime recept voor sachertorte

De allereerste sachertorte werd gemaakt door de 16-jarige Franz Sacher. Zijn zoon begon in 1876 Hotel Sacher en het was zijn eigenzinnige vrouw Anne die er na zijn dood voor zorgde dat het hotel en de taart uitgroeiden tot een begrip. Wist je dat er jaarlijks meer dan 360.000 taarten worden gemaakt door de bakkers bij Sacher? Je kunt ze zelfs per post ontvangen! Het recept voor deze sachertorte komt uit het kookboek ‘Heel Holland Bakt Mee‘. Over dit kookboek schreef ik eerder al een positieve review hoewel ik nu toch een paar kleine foutjes opmerkte in deze receptuur… Geen cruciale fouten overigens, meer onduidelijkheden. Uiteindelijk is het resultaat een heerlijke taart en daar gaat het om. Maak hem eens deze feestdagen, hier maak je zeker indruk mee!

Weense Sacher torte

Sachertorte

Sachertorte

Het recept voor de heerlijke klassieker: de Weense sachertorte.
4.23 van 9 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 1 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 12 punten

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram pure chocolade (70%) (in grove stukken gehakt)
  • 400 gram roomboter (ongezouten)
  • 360 gram kristalsuiker
  • 200 gram bloem (gezeefd)
  • 150 ml slagroom
  • 100 gram poedersuiker
  • 10 eieren (middelgroot op kamertemperatuur)
  • 6 eetlepels abrikozenjam
  • 2 eetlepels melk
  • 1 theelepel zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de springvormen in of bedek deze met bakpapier.
  • Smelt 200 gram chocolade au bain-marie.
  • Doe 300 gram boter, poedersuiker en zout in een ruime kom en klop dit met een elektrische mixer lekker luchtig. Klop de gesmolten chocolade erdoor.
  • Splits de eieren en vang de eiwitten op in een droge, schone en vetvrije kom.
  • Doe de dooiers in de kom bij het boter en klop deze erdoor.
  • Klop de eiwitten stijf met 300 gram suiker tot het eiwitschuim mooi glanst.
  • Spatel beetje bij beetje het stijfgeklopte eiwit zo luchtig mogelijk door het beslag.
  • Zeef de bloem nogmaals en spatel dit ook zo luchtig mogelijk door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de springvormen en bak deze in 40 minuten gaar.
    Controleer of de cakes gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken (als deze er schoon uit komt zijn de cakes gaar).
  • Laat de cakes 10 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens uit de vorm op een rooster tot ze helemaal op kamertemperatuur zijn.
  • Breng voor de ganache de slagroom met 60 gram suiker suiker en de melk aan de kook in een steelpan.
  • Neem de pan van het vuur en roer er de overige 200 gram chocolade door.
  • Roer de rest van de boter (100 gram) er ook voorzichtig door met een garde.
  • Verdeel de abrikozenjam nu over de bovenkant van 1 van de cakes en leg de tweede cake erop. 
  • Schenk de warme ganache over de cake en strijk rondom glad. Gebruik hiervoor eventueel een paletmes.
  • Optioneel: verdeel geschaafde chocolade over de taart of schrijf "Sacher" op de taart met een beetje (ca. 50 gram) gesmolten chocolade.
    Geschaafde of geraspte chocolade krijg je eenvoudig door met een kaasschaaf chocolade te raspen.
    Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 756kcal | Koolhydraten: 68g | Eiwitten: 9g | Vetten: 49g | Verzadigd vet: 30g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Sachertorte

8 thoughts on “Sachertorte

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept