Volg mij:
(Zoete) Baksels

Zelfgemaakte Pepernoten

Pepernoten

Pepernoten. Nog even snel op de valreep voor  ‘het’ feest morgen los barst. Nu nog even zodat je ze morgen lekker zelf kunt gaan maken. Elk jaar probeer ik ze te maken; zelfgemaakte pepernoten. Als klein meisje maakte ik ze al met mijn moeder. Het had iets ‘magisch’ dit recept. Alsof je elk moment in het jaar pepernoten kon gaan maken. Al was het zomer, al was de sint niet in het land met dit recept in handen kon het altijd!

Ik weet het, ik weet het, het zijn niet de echte pepernoten. Elk jaar is er weer die discussie; pepernoot vs kruidnoot. Pepernoten zijn die brokken die op taai taai lijken met een beetje anijsachtige smaak. Kruidnoten zijn die harde , naar speculaas smakende halve bolletjes. Team kruidnoot die vindt dat ze zo heten en dat je ze ook zo moet noemen waar ze – geef ze eens ongelijk – toch best een beetje gelijk in hebben.

Rebel die ik er ben; ik noem ze toch pepernoten! Simpel omdat ik ze zo heb leren kennen, ze zo overal worden genoemd en omdat aangezien iedereen ze toch zo noemt waarom moeilijk doen….. toch?!

Zelf pepernoten maken is het een van de leukste dingen om te doen als de oude sint weer in ons landje is. Zelfgemaakte pepernoten smaken nou eenmaal anders dan die uit de supermarkt. Ze zijn wat zachter en je kunt zelf lekker los gaan met de koek- en speculaas kruiden en dat is wel zo fijn.

Pepernoten


Het recept voor pepernoten:

Voorbereidingstijd: 25 minuten | Bereidingstijd: 20 minuten | Totale bereidingstijd: 45 minuten
Hoeveelheid: een hele bak vol pepernoten

Wat heb je nodig voor pepernoten (ingrediënten):

 •  150 gram koude roomboter
 • 125 gram bruine basterdsuiker
 • 15 gram koek- en speculaas kruiden
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 tot 3 el melk
 • snufje zout

Hoe je zelf pepernoten maakt:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de koek- en speculaas kruiden, het snufje zout en de koude roomboter bij elkaar in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg steeds een eetlepel melk toe tot je een stevige deegbal hebt (meestal gebruik ik zelf 2 of -maximaal- 3 eetlepels).
 3. Nu komt het ‘klusje’ bij het maken van de pepernoten om de hoek kijken en dat is het maken van de balletjes. Maak kleine balletjes (ter grootte van een knikker) en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Druk ze iets aan.
 4. Zet de bakplaat in de oven en binnen 15-20 minuutjes zijn de pepernoten klaar en lichtbruin. Even laten afkoelen en eet smakelijk! Fijne sinterklaas.

 

Pepernoten

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

1 Reactie

 • Beantwoorden De lekkerste Sinterklaas recepten - Culi Sandra

  […] trappen we deze reeks af met een recept voor pepernoten! Check hiervoor eens het pepernoten recept van Eef Kookt Zo. Een fijn basisrecept voor die goede oude pepernoot. Of ga voor het recept voor […]

  14 november 2015 at 08:59
 • Laat een reactie achter