Sticky toffee pudding, dit is het ideale recept wanneer je je gasten wilt verrassen met een lekker dessert. Een zoete, mega smeuïge cake met dadels overgoten met zelfgemaakte toffeesaus… proef je het al?
Sticky toffee pudding cake
Sticky toffee pudding, of sticky dadelpudding, is een Brits dessert dat bestaat uit een ontzettend smeuïge cake met fijngehakte dadels, overgoten met een toffeesaus en vaak geserveerd met vanillevla of vanille-ijs. Goddelijk lekker!
Zelfgemaakte sticky toffee
Deze sticky toffee pudding is niet alleen feestelijk, maar ook nog eens heel simpel om zelf te maken. Hij is ideaal na een heerlijk diner, om jezelf mee te trakteren in het weekend maar ook rond de feestdagen. Kijk gerust rond bij mijn toetjes kerst, voor nog meer inspiratie.
Het is een perfecte combinatie van zoetigheid en een lekkere sticky cake. Als je hem warm serveert met een bolletje ijs is hij nóg lekkerder! Wil je echt uitpakken? Dan kun je altijd zelf vanille ijs maken.
De lekkerste sticky toffee
Dit is nou precies zo’n toetje dat erg ingewikkeld klinkt maar verrassend makkelijk is om te maken! De smaken zijn heerlijk gebalanceerd en dit traditionele, zelfgemaakte Britse dessert is een hele fijne verrassing voor je tafelgasten. Het is ook echt een allemansvriend, zeker voor de doorgewinterde zoetekauw. 😉
Sticky pudding toffee zelf maken
Tijd om zelf te gaan maken! Je maakt eerst de cake met dadels, deze bak je af in een vierkante bakvorm. Terwijl hij in de oven staat kun je de toffeesaus maken. Prik wat gaatjes in de cake zodra hij gaar is en verdeel de helft van de toffeesaus eroverheen.
Zo trekt de toffeesaus helemaal in de cake en wordt ‘ie heerlijk smeuïg en natuurlijk lekker sticky. 😉 De rest van de saus serveer je bij de sticky toffee pudding samen met een bolletje ijs. Heb je al trek gekregen? Snel aan de slag!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram medjoul dadels (ontpit)
- 300 ml water
- 100 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 50 gram donkerbruine basterdsuiker
- 3 eieren (m)
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 100 gram roomboter
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 150 ml slagroom
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
Maak de cake
- Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
- Voeg de dadels toe aan een ruime kom en giet hier 300 ml kokend water overheen. Laat de dadels 10 minuten weken.
- Doe de roomboter en de basterdsuiker in een kom en mix 5 minuten met een keukenmachine of handmixer.
- Voeg de eieren, bloem en bakpoeder toe en mix nog eens 2 minuten.
- Prak de dadels fijn in het water en voeg het geheel toe aan het beslag, mix tot slot nogmaals 2 minuten.
- Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin, bak de cake in ca. 40 minuten gaar.
Maak de toffeesaus
- Doe de basterdsuiker in een pannetje samen met de roomboter, laat de boter smelten en meng het goed door.
- Voeg de slagroom toe en meng met een garde, laat het 2 minuten rustig koken en haal van het vuur.
- Wanneer de cake gaar is, prik je gaatjes in de cake met een satéprikker of vork. Giet de helft van de saus over de cake en laat het intrekken. Snijd de cake in stukken en serveer met een bolletje vanille ijs en de extra toffeesaus. Geniet ervan!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Nienke Bijlsma zegt:
Zou ik dit recept ook in kleinere vormpjes kunnen maken. Bijvoorbeeld in cupcake vormpjes?
Ik wil het met een klas kinderen maken.
Het ziet er wel echt heel lekker uit!!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Nienke, wat een leuk idee! Het is ook echt gevaarlijk lekker.. Ik denk dat dat zeker mogelijk is, de oventijd zal dan iets korter zijn dus houd er een oogje op!