Banketbakkersroom. Och, een van de lekkerste soorten room als je het mij vraagt. Zijdezacht met een heerlijke vanillesmaak, goddelijk! Het wordt ook wel gele room of créme patissière genoemd en ken je vast wel van tussen een puddingbroodje, tompoes, eclair, vlaai of soes. Vandaag deel ik het basisrecept met je.
Wat wel grappig is, is dat er eigenlijk helemaal geen room zoals slagroom of kookroom aan te pas komt bij banketbakkersroom. De basis is namelijk melk, suiker en ei en daaraan voeg je alleen vanille voor de smaak en een bindmiddel zoals bloem of maizena toe. Het eindresultaat is een pudding-achtige room wat romig is door de melk en het eigeel. Banketbakkersroom maken is eigenlijk heel eenvoudig en toch wel het allerlekkerst als je het zelf maakt.
De lekkerste banketbakkersroom
Dit is een basisrecept voor banketbakkersroom. Zo maak ik ‘m zelf het liefste, met een vers vanillestokje zodat je een echte vanillesmaak proeft en ook die zwarte puntjes terugziet in de room. Kant en klare banketbakkersroom smaakt toch altijd een heel stuk chemischer vind ik zelf. Als je geen ‘zwarte puntjes’ in de room wilt, kun je ook vanille-extract gebruiken. Gebruik dan uiteraard wel een kwalitatieve, anders heb je nog steeds die chemische smaak te pakken.
Banketbakkersroom recept
Met dit recept kun je jouw eigen banketbakkersroom maken. En wat kun je daar dan zoal mee? Nou, van alles! Vul er bijvoorbeeld soezen mee of tompoezen. Of als je helemaal uit wil pakken eclairs of een vlaai. Of misschien ga je wel voor dé klassieker: het puddingbroodje, ook wel roombroodje genoemd. Je kunt trouwens ook gemakkelijk Zwitserse room maken van deze banketbakkersroom, dan spatel je vers geklopte slagroom door de room (de verhouding is 1 deel banketbakkersroom op 2 delen slagroom). Genoeg redenen om aan de slag te gaan met dit heerlijke banketbakkersroom recept!
Banketbakkersroom is echt een basisrecept. Het bevat gelijke delen eigeel, suiker, melk en maizena. Hierdoor kun je de hoeveelheid ook makkelijk aanpassen naar je eigen behoefte of waarvoor je het wilt gebruiken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 5 eidooiers
- 150 gram suiker
- 50 gram maizena (of bloem)
- 600 ml melk
- 1 vanillestokje
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de eidooiers met de suiker in een kom en kluts door elkaar.
- Zeef de maizena (of bloem) erboven en meng er goed door tot het helemaal is opgenomen.
- Doe de melk in een steelpannetje. Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje. Voeg zowel de merg als het stokje aan de melk toe.
- Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, haal je het vanillestokje eruit.
- Voeg de melk eerst beetje bij beetje bij het geklutste ei terwijl je dit blijft roeren. Als je het er in 1 keer aan toevoegt dan kan het ei gaan stollen, door beetje bij beetje te doen zorg je voor een geleidelijke verwarming.
- Als je alle melk heb toegevoegd doe je het terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Blijf goed roeren terwijl het een geheel wordt. Laat rustig koken zodat de banketbakkersroom kan indikken tot een dikke vla. Zet het vuur uit.
- Giet over in een kom en dek af met een velletje huishoudfolie terwijl het afkoelt (daarmee voorkom je een 'velletje' op de room). Bewaar in de koelkast.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jinte zegt:
Kan je deze banketbakkersroom ook gebruiken voor puddingbroodjes?
Eef zegt:
Jazeker
Gerdy zegt:
Lekker ook met frambozen samen op een pannenkoek!
Harma Ten Brinke zegt:
Het recept is heerlijk maar tijdens het roeren van de melk in gedeelten door het eimengsel kwamen er steeds meer bruine stukjes erin. Zag naderhand dat de bodem was aangekoekte.ik had de warmtebron laag staan. Hoe kan ik dit voorkomen
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Je hoort het ei niet op de warmtebron te hebben als je de vanillemelk er doorheen mengt, je verhit de melk met de vanille en de warme melk meng je beetje bij beetje (idealiter met een garde) door het ei. Vervolgens verwarm je het geheel!
Hanneke zegt:
Is deze room ook bak vast?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Ja hoor, je kunt deze room gebruiken om mee te bakken.
Vera zegt:
Je vertelt over de mogelijkheid om het vanillestokje te vervangen door een goed extract, maar geeft hier bij het recept geen maatvoering aan. Hoeveel kwalitatief goed extract moet ik gebruiken bij dit recept? Ik gebruik de Nielsen Massey extract. Hartelijk dank!
Eef zegt:
Ik zou voor dit recept 1 theelepel aanhouden dan en even proeven, eventueel kun je dan nog een extra theelepeltje toevoegen. Je krijgt dan niet de spikkeltjes met het extract
Bart zegt:
Dank voor het heerlijke recept. Op een pannenkoek, samen met uitgelekte kersen, beetje slagroom en dan de pannenkoek half omslaan. Heerlijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Bart, dat klinkt inderdaad goddelijk!
Hanny zegt:
De room wilde ik gebruiken om tompouce te maken maar de room was vloeibaar geworden. Wat kan ik doen om stevige room te krijgen
Graag advies
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Hanny, het klinkt alsof de banketbakkersroom niet of te kort gekookt is, waardoor deze nog niet genoeg gebonden is. Je kunt het opnieuw rustig aan de koek brengen, hij moet dan zeker moet nog 1 tot 2 minuten koken – wel voortdurend roeren met een spatel of garde om aanbranden te voorkomen!
Judith van der Blom zegt:
Kan ik de melk ook vervangen door havermelk?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Judith, zeker kan dat! Mijn advies is om dan een barista versie te gebruiken, die is net wat vetter en zorgt voor een romiger geheel.