Vegan bananenbrood: lekker & verantwoord. Ideaal om mee te nemen onderweg, als tussendoortje, onderdeel van je ontbijt of als je lekkere trek hebt. Volledig vegan, dus zonder dierlijke producten. Plantaardig en lekker!
Laatst lagen ze daar hoor, rijpe bananen bomvol bruine sproetjes. Rustig te wachten op de fruitschaal tot ik er wat mee ging doen. Nu moet ik zeggen dat het niet vaak voorkomt dat we bananen hebben die bijna té rijp zijn. Zelf vind ik ze heerlijk, maar vriendlief en onze dochter van 2 lusten ook graag een banaantje. Je neemt dankzij zo’n kleintje ook zo makkelijk een banaantje mee voor onderweg of voor tussendoor als fruithapje.
Vegan bananenbrood
Ik heb er bewust voor gekozen om geen geraffineerde suikers te gebruiken in dit recept voor bananenbrood. Nu heb je bij goed rijpe bananen sowieso niet echt veel extra zoetigheid nodig, maar een beetje is wel lekker. Wil je wel graag wat extra suiker? Probeer dan eens kokosbloesemsuiker. Sinds ik het heb geprobeerd ben ik er weg van. Het is een natuurlijke suiker die vol van smaak en licht karamelachtig is. Met een klein beetje in dit bananenbrood maak je hem van lekker naar HEEL lekker. Want zeg nou zelf, 25 gram suiker op zo’n heel brood is natuurlijk vrijwel niets, maar net genoeg om hem nóg lekkerder te maken.
Tip: heb je wat bananenbrood over? Snij dat in plakjes en vries de plakjes in porties in. Zo heb je altijd wat lekker bananenbrood in huis als gezond tussendoortje.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 bananen (rijpe)
- 50 ml zonnebloemolie
- 25 gram kokosbloesemsuiker
- 175 gram bloem
- 1½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- snuf zout
- 2 theelepels kaneel
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Bedek de cakevorm met een velletje bakpapier of vet de vorm in.
- Prak twee bananen met een vork in een ruime kom en meng de olie en suiker erdoor.
- In een andere kom meng je de bloem, bakpoeder, baking soda, snuf zout en de kaneel door elkaar.
- Meng de bloem beetje bij beetje door het banaanmengsel.
- Giet het beslag in de cakevorm.
- Snij de derde banaan horizontaal doormidden en leg allebei de helften op het beslag.
- Bak het bananenbrood in ca. 45 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
- Laat het brood vervolgens afkoelen en snij het bananenbrood daarna in plakjes.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dianne zegt:
Hoi Eef, leuk recept! Ik vroeg me af of je qua bloem hiervoor een mengsel van havermout en boekweitmeel zou kunnen gebruiken? Hiermee maak ik namelijk altijd een bananenbrood met eieren.. wil nu een keer een vegan variant maken, maar met gezonde bloem. Dank je alvast! Groetjes Dianne
Eef zegt:
Ik zou het gewoon een keer proberen en misschien wat extra bakpoeder toevoegen. Ik heb zelf deze combinatie nog niet geprobeerd in dit recept dus durf je niet te vertellen of het een geslaagde combinatie is of niet.
Ellen zegt:
Eerste bananenbrood dat ook echt luchtig is! Ga straks nog eentje bakken
Eef zegt:
Ja lekker is ‘ie he 🙂
Roos zegt:
Heeey,
Bedoel je met bloem, patent bloem?
Of gebruik jij bijvoorbeeld volkoren tarwebloem?
Groetjes,
Roos
Eef zegt:
Je kunt gewoon Patentbloem of tarwebloem gebruiken voor dit recept anders vermeld ik een specifiek soort erbij.
Roos zegt:
Thanks!
Barbara zegt:
Hoi Eef,
Zitten er in het vegan brood gluten of is het glutenvrij?
Dank je wel alvast!
Groetjes Barbara
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Er zitten wel gluten in (de bloem).
Barbara zegt:
Dank je wel voor je reactie 🙂
Ik dacht dat er alleen gluten zaten in lang geleden deeg?
Barbara zegt:
Gekneden deeg..
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
In bloem zit altijd gluten, alleen om ze te ‘activeren’ moet je wat langer kneden. Maar dat heeft verder niets te maken met het feit dat er al gluten in bloem zit. Dus als je intolerant/allergie hebt voor gluten, dan kun je geen bloem gebruiken (maar wel een alternatieve meelsoort zonder gluten).
Vera zegt:
Ik maak dit brood bijna wekelijks .. zo ontzettend heerlijk. Sinds korte tijd eet ik vegan.. dit soort lekkere recepten helpen mij goed op weg. Zeer smakelijk! 👍
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen!
Lien zegt:
Hoelang kan je dit bewaren?
Eef zegt:
Een paar dagen in de koelkast (mits afgesloten in een bak of met folie) en anders kun je het ook prima in de vriezer (in porties met daaromheen folie of een (herbruikbaar) ziplockbag)
Olivia zegt:
Haihai
Kan je hier ook zelfrijzendbakmeel voor gebruiken ?
Eef zegt:
Ja dat kan, voeg dan een halve theelepel bakpoeder toe ipv 1 hele dan moet het qua rijzen ook in verhouding zijn.
Olivia zegt:
Top! Hij s heerlijk trouwens! Zeker een aanrader! Een zeer goede alternatief voor mijn dochtertje die allergisch is voor ei.
Groetjes
Eef zegt:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie ????
RPM zegt:
Hallo,
Allereerst bedankt voor delen van het recept.
Wanneer je de bloem bij de geprakte banaan in de kom doet gebruik je dan een spatel of een garde voor het mengen? Of wat anders?
Eef zegt:
Net wat jij handig vindt. Met dit recept begin werk ik vaak met een rubberen spatel, dat vind ik het handigste, maar er is geen ‘goed’ of ‘fout’
RPM zegt:
Bedankt voor je reactie!
Vandaag gemaakt. Kindjes en mama zijn helemaal happy met deze heerlijkheid ????
Eef zegt:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel ????
ellen zegt:
hij staat in de oven dus ik ben benieuwd!
ik vond hem wel vrij compact, dus hopelijk gaat het goed.
wel voor de extra touch een restje pecannoten erbij gedaan, en bij gebrek aan bakijg soda extra bakpoeder gebruikt dus fingers crossed dat hij smaakt!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, ik hoop dat hij in de smaak valt 🙂
ellen zegt:
hij was binnen een dag op dus dat smaken is gelukt!
Eef zegt:
Wauw dat is goed om te horen, leuk 😀
Monique zegt:
Hoi 🙂
Kan ik ook iets anders dan zonnebloemolie gebruiken? Heb dit niet in huis. Groetjes Monique
Eef zegt:
Ja een andere neutrale vloeibare olie kan ook (mits je deze kunt verwarmen natuurlijk, niet elke olie kun je verwarmen)
Bertie zegt:
Dag Eef,
Bedankt voor dit recept.
Mijn backing soda was een paar maanden over de datum. Toch gebruikt, want was op dat moment uitverkocht in supermarkt.
Nu vind ik de cake vrij laag gebleven, hoort dat zo of heeft dit met de backing soda te maken??
Groet Bertie
Eef zegt:
Dat kan daar goed mee te maken hebben. In dit recept wordt baking soda namelijk gebruikt als rijsmiddel en als deze over datum is dan wordt de werking simpelweg minder. Je kunt baking soda nog wel online vinden of bij de drogist verkopen ze het ook vaak (als zuiveringszout). Succes 🙂
LJ zegt:
Lekker recept! Ik heb een combinatie van amandelmeel en boekweitmeel gebruikt en nog wat blauwe bessen toegevoegd. Ga het zeker nog een keer maken. Thanx!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Yke zegt:
Beetje late reactie, maar ik heb ook Coeliakie en gebruik in cakes altijd amandelen en ook eieren….
Er kunnen ältijd (wal)noten ,
Droge pruimen, abrikozen etc bij
Lian zegt:
Baksoda is een zout, dat kan in principe niet over de datum gaan. Baksoda met een zuur vormt CO2. Aan bakpoeder is het zuur al toegevoegd, dat wordt geactiveerd door er water bij te doen. Je kunt testen of je bakpoeder nog werkt door een mespuntje in wat koud water te doen – als je belletjes ziet werkt het nog.
Wat ik zelf altijd doe is bakpoeder vervangen door baksoda met een scheutje citroensap (azijn werkt ook). Dan hoef ik nooit bakpoeder te kopen, en met baksoda kun je nog veel meer dan alleen bakken. En baksoda gaat dus niet over datum (bij twijfel over of je bakpoeder nog OK is wil een scheutje zuur ook wel eens helpen). In het geval van dit recept heb ik eerst alles gemengd, en aan het einde de citroensap erdoor geroerd.
Ik heb ook het bakblik bestoven met wat cacao na invetten, ter variatie.
Marie zegt:
Hey, vol enthousiasme geprobeerd maar die van mij lijkt helemaal niet op wat het moet zijn. Helemaal niet opgekomen en dus niet luchtig. Ik volgde het recept tot op de gram wat die ik fout? ????
Eef zegt:
Wat jammer om te lezen! Ik krijg regelmatig foto’s toegestuurd van mensen die hem hebben gemaakt waarbij het goed is gelukt dus er gaat toch iets fout. Gebruik je misschien hetelucht?
Marie zegt:
Oh maar ik twijfel niet azn het recept hoor! ????
Nee geen heteluchtoven maar wel onmiddellijk uitgehaald. Misschien eens laten afkoelen in de oven? ????
Eef zegt:
Misschien heel zacht neerzetten? Als je een cake hard neerzet wil ‘ie ook weleens inzakken 🙂
Do zegt:
Kan ik gewoon hetelucht gebruiken of moet ik boven en onderwarmte gebruiken?
Groet Do
Eef zegt:
Bij al mijn recepten geldt: boven- en onderwarmte tenzij anders vermeldt 😉
Do zegt:
HIJ WAS TOP!!!!!!
heb vanavond om 19uur de tweede uit de oven gehaald en wederom SUPER gelukt!!
Bedankt!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Nadia zegt:
Waarmee kan ik de bakingsoda vervangen. Heb ik nou net niet thujd
Eef zegt:
Baking soda in dit recept is niet te vervangen, je hebt het echt nodig voor de rijs en het beste resultaat
Nadia zegt:
Dankje voor je snelle reactie.
Met bakingsoda gemaakt en erg smakelijk
Barbara zegt:
Hoi Eef,
Zitten er in het vegan brood gluten of is het glutenvrij?
Dank je wel alvast!
Groetjes Barbara
Sven zegt:
Als ik bananenbrood wil bakken, gebruik ik vaak dit recept. Dit, vanwege het feit dat de keren dat ik dit recept gebruik hebt, het resultaat ook echt goed is!!!
Eef zegt:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Ann Verhoeyen zegt:
Ik zag daar mijn 2 bananen met sproeten liggen en toen vond ik jouw recept. Ik had er maar 2, dus ik heb de cake afgewerkt met pecannoten. Heerlijk!
Ik ga er snel nog een punt uitsnijden
Eef zegt:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Anne zegt:
Hey Eef! Kan je een deel van de bloem ook vervangen voor amandelmeel en de zonnebloemolie dan weglaten uit het recept? Heb je hier ervaringen mee? Ik ga hem snel proberen! 🙂
Eef zegt:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Yoke zegt:
Heerlijke, goed gelukte cake. Ik heb er nog stukjes walnoten doorheen gedaan. Bedankt voor het recept.
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Mus zegt:
Helemaal geinspireerd door alle reacties, volgende keer maak ik deze variant zonder eieren!!
Wordt dan met amandelmeel en kokos- of boekwijtmeel, dadels ipv suiker en kokosolie ipv zonnebloemolie.
Heb net gisteren een non-vegan bananenbrood gemaakt met bakingsoda (1 eetlepel) en een scheut (bio)-appelciderazijn. Wordt in Duitsland gebruikt om glutenvrij brood te laten rijzen en smaak was nog beter dan anders.
Ik zal het resultaat posten.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Wat leuk! We zijn benieuwd 🙂
Nane zegt:
Hi Eef,
Kan ik de suiker vervangen door maple syrup? Zo ja, enig idee hoeveel ml ik dan moet toevoegen in dit recept?
C zegt:
3 bananen… Maar hoeveel gram? Een banaan kan zo verschillen in gewicht 90-160 gram zit nogal een verschil in??
Eef zegt:
Gewoon 3 normale bananen, het komt niet zo nauw dus vandaar dat ik ook de hoeveelheid niet in grammen heb aangegeven 🙂
Simone zegt:
Heerlijk! Toegevoegd: pecannoten en cranberry’s 😋
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Ook heerlijk, wat leuk. Dankje Simone!
Barbara zegt:
Hoi Eef, heerlijk recept! Om hem iets smeuiger te maken is appelmoes of een scheutje plantaardige melk dan het beste?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Fijn om te horen! Dat kun je zeker proberen 🙂
Monique zegt:
Hej Eef, super bedankt voor dit heerlijk recept. Ik maakte het voor een vegan vriendin.
Nou rommel ik altijd een beetje dus omdat ik te veel olie had gebruikt, er weer bloem en wat bakpoeder bij gedaan. Ook handje kokos en walnoten in stukjes bij gedaan. Echt super goed gelukt en heel erg lekker.
Ook de bananen er boven op ziet er na het bakken prachtig uit. Dikke plakken gesneden in een mooie schaal en beetje poeder suiker oerover gedaan.
Echt een fantastisch recepr, dank je wel Eef
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Green zegt:
Ook lekker met olijfolie, wat kardemom en gember en zonnebloem- en pompoenpitten.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Dat klinkt heerlijk! 🙂
Natalia zegt:
Heel lekker en snel! Dank je wel ik hen de noten , rozijnen ,kaneel toegevoegd. Het ziet er mooi uit en heerlijk
Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:
Dat klinkt heerlijk! Leuk om te lezen 🙂
Robert zegt:
Heerlijk en nog redelijk goed te maken samen met m’n dochter van bijna 4 😉
Ik heb de kokosbloesemsuiker vervangen door bruine basterdsuiker want dat had ik wel in huis. Gaan we zeker nog eens weer doen!
Eef zegt:
Wat leuk om te lezen 🙂
Gaby zegt:
Hoi Eef,
Ben 4 winkels verder maar niemand heeft komosbloesemsuiker.. heb je hier nog een alternatief voor?
Groetjes,
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Gaby, je zou ook ruwe rietsuiker kunnen gebruiken! Dit is vaak te vinden bij de grotere supermarkt. Kook ze!
Judith van der Geest zegt:
Waarom moet het perse boven/ onderwarmte zijn? Ik heb een hetelucht oven met speciale cake (stoom oven) stand.
Maar toen ik je reactie zag op een niet goed gelukte cake hierboven durf ik die niet te gebruiken omdat hij anders misschien ook mislukt?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Judith, omdat dit de stand is waarop het recept is ontwikkeld. Er bestaan hele handige tabelletjes op het internet waarmee je kan rekenen welke temperatuur je nodig heb voor andere ovenstanden. 😉
Tessa Weber zegt:
O yes ik gooi altijd hoge ogen met dit recept ik doe het in mini tulbandjes of in mini donut vormpjes. Mijn kids vinden het heerlijk maar iedereen waar ik hem voor gebakken heb was er gek op. Makkelijk, lekker en ook met spelt of volkoren super lekker. Onwijs bedankt voor dit top recept 💖.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Wat onwijs leuk om te horen, dankjewel Tessa!
Gerrie zegt:
Lijkt me een heerlijk recept. Ik wil het gaan proberen maar heb weinig bak ervaring.
Kan ik ook een bakblik van 25 of 30 cm gebruiken? Wat en hoeveel moet er dan meer van alles in?
Ik zal het morgen maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Hi Gerrie, als je een bakvorm van 30 cm gebruikt zou theoretisch gezien je alle ingrediënten x 1,5 kunnen doen aangezien je een bakvorm gebruikt die 1,5 keer zo groot is als de aangegeven vorm. Je zou ook gewoon de ingrediënten kunnen aanhouden, maar dan wordt hij wel een stuk platter. Hopelijk gaat het goed smaken!
Anne zegt:
Super!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:
Dankjewel!!