Pastasaus is heerlijk en zelfgemaakt al helemaal. Moeilijk is het zeker niet om zelf deze saus te maken en het kost je ook geen zeeën van tijd. Met dit recept maak je 4 potten vol saus die je prima kunt bewaren. Zo kun je extra lang genieten van die heerlijke zelfgemaakte pastasaus bomvol groenten en fijne smaakmakers. Ook heel fijn: je weet precies wat er in jouw saus zit!
Pasta, ik ben er dol op! Niet voor niets vind je dan ook best behoorlijk wat pasta & Italiaanse recepten op mijn blog. Het liefst maak ik de saus voor de pasta zelf. Zo weet ik precies wat er in de saus gaat en kan ik de pastasaus helemaal naar eigen smaak aanpassen.
Laatst kreeg ik een waanzinnig leuk pakket van Verse Oogst. Ik vind Verse Oogst tof omdat ze informeren over alles wat je zou willen en zou moeten weten over groenten, fruit en paddenstoelen. Niet alleen de producten zelf maar ook de telers komen aan bod. In het pakket welke ik mocht ontvangen zaten tomaten, tomaten en nog meer tomaten. Heel vervelend 😉 . Ik ben gek op tomaten. Lekker in een salade, op een bruschetta en natuurlijk in de pastasaus! Zelfgemaakte pastasaus welteverstaan.
Bovenstaande foto is van alle tomaten die in de box zaten. Is het geen kleurrijk plaatje? Ik werd er in ieder geval helemaal vrolijk van!
Inspiratie
Je kunt met de zelfgemaakte pastasaus allerlei kanten op. Kook wat pasta bijvoorbeeld of vul de saus aan met wat extra groenten zoals courgette of paprika voor een lekkere vegetarische versie. Een beetje room erdoor en je hebt een romige pastasaus. Rul wat gehakt voor een Bolognese versie of wat dacht je van wat vis erdoor zoals tonijn bijvoorbeeld? Eigenlijk kun je alle kanten op met deze pastasaus als basis.
Bewaren
Bewaren kun je deze pastasaus prima. Zo kun je de pastasaus invriezen. Tip: doe dit in ziplock zakken en druk ze plat zodat ze weinig ruimte gebruiken in de vriezer. Daarbij ontdooid het zo sneller.
Je kunt er ook voor kiezen de saus te wecken. Volg dan daarvoor goed de opgegeven richtlijnen (om kans op botulisme te voorkomen – daar zit je immers niet op te wachten 😉 ).
In de koelkast kun je de saus enkele dagen bewaren.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram vleestomaten (rijp)
- 500 gram romatomaten (rijp)
- 300 gram winterpeen
- 15 gram basilicum (vers)
- 250 ml water
- 3 tenen knoflook
- 2 uien
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 2 blikjes tomatenpuree (a 70 gram)
- 2 eetlepels bieslook (vers - fijngesneden)
- 2 theelepels oregano (gedroogd)
- 2 theelepels tijm (gedroogd)
- 2 theelepels basilicum (gedroogd)
- ¼ theelepel piment
- olijfolie, zwarte peper, zout, verse basilicum
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper de uien en snijd de teentjes knoflook fijn.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kook- of braadpan. Fruit hierin de ui en knoflook op laag tot middelhoog vuur tot ze glazig zijn.
- Schil ondertussen de winterpeen en snijd deze in blokjes. Zodra de ui en knoflook glazig zijn doe je de winterpeen erbij en bak je deze mee tot deze ook zacht is.
- Terwijl de winterpeen in de pan zit was je de romatomaten en de vleestomaten welke je vervolgens in blokjes snijdt. Voeg deze toe aan de pan zodra de winterpeen zacht is. Schep dit goed om en roer de blikjes tomatenpuree erdoor.
- Voeg nu de laurierblaadjes, kruidnagel, een theelepel zwarte peper, een theelepel zout, oregano, tijm, piment, fijngesneden bieslook en gedroogde basilicum toe.
- Goed doorroeren en het water toevoegen. Deksel op de pan en het vuur laag zetten. Laat dit vervolgens ongeveer 45 minuten rustig pruttelen.
- Na het pruttelen verwijder je eerst de laurierblaadjes en de kruidnagel uit de saus.
- Zet de staafmixer erin en mix tot je een gladde saus hebt. Laat de saus nog even rustig pruttelen terwijl je deze op smaak brengt met zwarte peper, zout en verse of gedroogde basilicum. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Af en toe maak ik op een regenachtige zondag zo’n berg pastasaus. Had ik gisteren moeten doen dus hahaha. Klinkt weer lekker!
Eef says:
Hahaha ja daar was het uitstekend weer voor 😉
Demi | DE KOOKFABRIEK says:
Deze saus ziet er echt super uit. Ik maak ook graag mijn eigen sauzen. Dit recept klinkt super smaakvol dus ik ga het recept zeker een keertje maken.
Ohmydish says:
Het leukste aan een hele hoop pastasaus maken is dat je deze makkelijk kunt invriezen en na een drukke dag kunt gebruiken om snel een heerlijke maaltijd op tafel te tonen! Er zitten veel leuke tomaten in dit pakket 🙂
Sandra says:
Hi Eef,
Ik wilde dit recept delen op FB, maar dan krijg ik de melding dat de pagina niet gevonden wordt. Ik dacht ik laat het je even weten.
Grtjs,
Sandra
Eef says:
Hi Sandra dank je wel! Heb geen idee waarom hij het niet doet. Als je de link kopieert en plakt zou hij het wel moeten doen maar het icoontje werkt niet. Heb het even getest en gelukkig andere berichten doet hij wil. Het wil soms wel eens zo zijn met nieuwere artikelen 🙁 Ga er snel even dieper induiken. Dank voor het melden, altijd goed 🙂
Eef says:
Hi Sandra, inmiddels doet het linkje het weer. Waarschijnlijk een kleine storing geweest. gr eef 🙂
corrie says:
Hoe lang kan je ongeveer de saus in de potjes bewaren wil tomaten uit de tuin gaan verwerken
Eef says:
Dat vind ik altijd lastig om te zeggen. Het is echt een kwestie van zo schoon en netjes mogelijk werken des te langer kun je ze het bewaren. Als je het goed conserveert kun je het maanden bewaren, zitten er onverhoopt bacteriën bij is het snel klaar natuurlijk.
Marijke says:
De saus vandaag geprobeerd en als basis gebruikt voor lasagne, met gehakt en groenten. Heerlijk! Een blijvertje, want zelfs de kinderen vonden het lekker. En die zijn met hun vijf jaar best kritisch op de lasagnesaus! En de rest zit in twee potten voor de volgende keer.
Eef says:
Dat is goed om te horen! Dank je wel voor je leuke reactie 🙂
gelske says:
hoelang blijft de pasta saus in pot goed? Ik had 3 weken geleden gemaakt nu zitten er witte vlekken aan de zijkant is het dat nog wel goed?
Eef says:
Hi Gelske, ik ben direct even voor je gaan kijken (er staat bij mij ook nog steeds een potje in de kast 🙂 ) maar deze is nog gewoon goed. De witte vlekken zijn waarschijnlijk schimmel en dit komt door bacteriën. Als het potje niet goed gedesinfecteerd is of de saus niet heet genoeg in het potje is gegaan waardoor deze vacuüm trekt is het helaas mogelijk dat dit gebeurd.
Eef Kookt Zo - Kijkje achter de schermen: augustus | Eef Kookt Zo says:
[…] Zelfgemaakte pastasaus […]
Marielle says:
Heey Eef,
Je hebt dit recept al heel lang geleden geplaatst, maar ik ben onlangs voor het eerst op je blog terecht gekomen en heb daarom deze nu pas gemaakt. Hij was heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen Marielle, welkom 😀 Blij ook dat het recept in de smaak viel. Hopelijk zie ik je hier vaker terug!
Marielle says:
Heey Eef,
Je hebt dit recept al heel lang geleden geplaatst, maar ik ben onlangs voor het eerst op je blog terecht gekomen en heb daarom deze nu pas gemaakt. Hij was heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen Marielle, welkom 😀 Blij ook dat het recept in de smaak viel. Hopelijk zie ik je hier vaker terug!
Ingrid says:
Kun je de pottn gewoon in de kast zetten of moet het de koelkast in?
Eef says:
Mag gewoon in de kast als je deze goed uitgekookt hebt 🙂
Ingrid says:
Kun je de pottn gewoon in de kast zetten of moet het de koelkast in?
Nathalie says:
Hoi Eef,
Kan ik dit recept ook invriezen in bakjes?
Eef says:
Ja dat kan prima.
Nathalie says:
Hoi Eef,
Kan ik dit recept ook invriezen in bakjes?
Yvonne m says:
Hoi Eef, ik zou graag dit recept op willen slaan in mijn recepten, alleen zie ik button niet om dit te doen?
Groetjes Yvonne
Eef says:
Klopt, deze moest nog omgezet worden. Heb ik direct in orde gemaakt voor je 🙂
Maaike says:
Hallo, zou je deze saus ook kunnen maken zonder de tomatenpuree?
Groetjes Maaike
Eef says:
Alles kan, maar dat maakt hem wel extra lekker 😉
Milon says:
Hi Eef!
Zou je de pastasaus ook goed kunnen bewaren als daar al gehakt doorheen zit?
Groetjes!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, dat kan prima 🙂