Zelfgemaakte Pastasaus

Zelfgemaakte pastasaus

Pastasaus is heerlijk en zelfgemaakt al helemaal. Moeilijk is het zeker niet om zelf deze saus te maken en het kost je ook geen zeeën van tijd. Met dit recept maak je 4 potten vol saus die je prima kunt bewaren. Zo kun je extra lang genieten van die heerlijke zelfgemaakte pastasaus bomvol groenten en fijne smaakmakers. Ook heel fijn: je weet precies wat er in jouw saus zit!

Pasta, ik ben er dol op! Niet voor niets vind je dan ook best behoorlijk wat pasta & Italiaanse recepten op mijn blog. Het liefst maak ik de saus voor de pasta zelf. Zo weet ik precies wat er in de saus gaat en kan ik de pastasaus helemaal naar eigen smaak aanpassen.

Laatst kreeg ik een waanzinnig leuk pakket van Verse Oogst. Ik vind Verse Oogst tof omdat ze informeren over alles wat je zou willen en zou moeten weten over groenten, fruit en paddenstoelen. Niet alleen de producten zelf maar ook de telers komen aan bod. In het pakket welke ik mocht ontvangen zaten tomaten, tomaten en nog meer tomaten. Heel vervelend 😉 . Ik ben gek op tomaten. Lekker in een salade, op een bruschetta en natuurlijk in de pastasaus! Zelfgemaakte pastasaus welteverstaan.

TomatenVerseOogst640x540

Bovenstaande foto is van alle tomaten die in de box zaten. Is het geen kleurrijk plaatje? Ik werd er in ieder geval helemaal vrolijk van!

Inspiratie

Je kunt met de zelfgemaakte pastasaus allerlei kanten op. Kook wat pasta bijvoorbeeld of vul de saus aan met wat extra groenten zoals courgette of paprika voor een lekkere vegetarische versie. Een beetje room erdoor en je hebt een romige pastasaus. Rul wat gehakt voor een Bolognese versie of wat dacht je van wat vis erdoor zoals tonijn bijvoorbeeld? Eigenlijk kun je alle kanten op met deze pastasaus als basis.

Bewaren

Bewaren kun je deze pastasaus prima. Zorg ervoor dat je een paar schone potjes in huis hebt. Het liefst met een draaidop. Steriliseer de potjes door ze uit te koken in kokend water en ze daarna uit te laten lekker op een schone theedoek. De potjes haal je voorzichtig uit het kokende water met een tang. Als de pastasaus klaar is giet je de hete saus in de  gesteriliseerde potjes en zet je ze op hun kop. Als het goed is kun je de deksel dan niet meer indrukken als de pastasaus afgekoeld is. Op deze manier heb je dan de pastasaus geconserveerd. Zo kun je jouw zelfgemaakte pastasaus bewaren en er nog lang van genieten.

Zelfgemaakte Pastasaus

Zelfgemaakte Pastasaus

Pastasaus

Makkelijk recept voor heerlijke, zelfgemaakte pastasaus
4.58 van 7 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 1 liter pastasaus

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram vleestomaten (rijp)
  • 500 gram romatomaten (rijp)
  • 300 gram winterpeen
  • 15 gram basilicum (vers)
  • 250 ml water
  • 3 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 blikjes tomatenpuree (a 70 gram)
  • 2 eetlepels bieslook (vers - fijngesneden)
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 2 theelepels tijm (gedroogd)
  • 2 theelepels basilicum (gedroogd)
  • ¼ theelepel piment
  • olijfolie, zwarte peper, zout, verse basilicum

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de uien en snijd de teentjes knoflook fijn.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kook- of braadpan. Fruit hierin de ui en knoflook op laag tot middelhoog vuur tot ze glazig zijn.
  • Schil ondertussen de winterpeen en snijd deze in blokjes. Zodra de ui en knoflook glazig zijn doe je de winterpeen erbij en bak je deze mee tot deze ook zacht is.
  • Terwijl de winterpeen in de pan zit was je de romatomaten en de vleestomaten welke je vervolgens in blokjes snijdt. Voeg deze toe aan de pan zodra de winterpeen zacht is. Schep dit goed om en roer de blikjes tomatenpuree erdoor.
  • Voeg nu de laurierblaadjes, kruidnagel, een theelepel zwarte peper, een theelepel zout, oregano, tijm, piment,  fijngesneden bieslook en gedroogde basilicum toe.
  • Goed doorroeren en het water toevoegen. Deksel op de pan en het vuur laag zetten. Laat dit vervolgens ongeveer 45 minuten rustig pruttelen.
  • Na het pruttelen verwijder je eerst de laurierblaadjes en de kruidnagel uit de saus.
  • Zet de staafmixer erin en mix tot je een gladde saus hebt. Laat de saus nog even rustig pruttelen terwijl je deze op smaak brengt met zwarte peper, zout en verse of gedroogde basilicum. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 460kcal | Koolhydraten: 103g | Eiwitten: 18g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 1g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zelfgemaakte-Pastasaus_640x540

30 reacties op “Zelfgemaakte pastasaus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept