Volg mij:
Pasta & Italiaanse Gerechten

Zelfgemaakte Pastasaus

Zelfgemaakte Pastasaus

Pastasaus is heerlijk en zelfgemaakt al helemaal. Moeilijk is het zeker niet om zelf pastasaus te maken en het kost je ook geen zeeën van tijd. Met dit recept maak je 4 potten vol saus die je prima kunt bewaren. Zo kun je extra lang genieten van die heerlijke zelfgemaakte pastasaus bomvol groenten en fijne smaakmakers. Ook heel fijn: je weet precies wat er in jouw pastasaus zit!

Pasta, ik ben er dol op! Niet voor niets vind je dan ook best behoorlijk wat pasta & Italiaanse recepten op mijn blog. Het liefst maak ik de saus voor de pasta zelf. Zo weet ik precies wat er in de saus gaat en kan ik de pastasaus helemaal naar eigen smaak aanpassen.

Laatst kreeg ik een waanzinnig leuk pakket van Verse Oogst. Ik vind Verse Oogst tof omdat ze informeren over alles wat je zou willen en zou moeten weten over groenten, fruit en paddenstoelen. Niet alleen de producten zelf maar ook de telers komen aan bod. In het pakket welke ik mocht ontvangen zaten tomaten, tomaten en nog meer tomaten. Heel vervelend 😉 . Ik ben gek op tomaten. Lekker in een salade, op een bruschetta en natuurlijk in de pastasaus! Zelfgemaakte pastasaus welteverstaan.

TomatenVerseOogst640x540

Bovenstaande foto is van alle tomaten die in de box zaten. Is het geen kleurrijk plaatje? Ik werd er in ieder geval helemaal vrolijk van!

Inspiratie

Je kunt met de zelfgemaakte pastasaus allerlei kanten op. Kook wat pasta en serveer hierbij, hierover of hierdoor de zelfgemaakte pastasaus. Maar je kunt de saus ook aanvullen met wat extra groenten zoals courgette of paprika voor een lekkere vegetarische versie. Een beetje room erdoor en je hebt een romige pastasaus. Rul wat gehakt voor een Bolognese versie of wat dacht je van wat vis erdoor zoals tonijn bijvoorbeeld? Eigenlijk kun je alle kanten op met deze pastasaus als basis.

Bewaren

Bewaren kun je deze pastasaus prima. Zorg ervoor dat je een paar schone potjes in huis hebt. Het liefst met een draaidop. Steriliseer de potjes door ze uit te koken in kokend water en ze daarna uit te laten lekker op een schone theedoek. De potjes haal je voorzichtig uit het kokende water met een tang. Als de pastasaus klaar is giet je de hete pastasaus in de  gesteriliseerde potjes en zet je ze op hun kop. Als het goed is kun je de deksel dan niet meer indrukken als de pastasaus afgekoeld is. Op deze manier heb je dan de pastasaus geconserveerd. Zo kun je jouw zelfgemaakte pastasaus bewaren en er nog lang van genieten.

Zelfgemaakte Pastasaus


Het recept voor zelfgemaakte pastasaus

Voorbereidingstijd: 10 | Bereidingstijd: 70  | Total bereidingstijd: 1 uur en 20 
Hoeveelheid: 1,5 liter pastasaus (ca. 4 potten)

Wat heb je nodig voor zelfgemaakte pastasaus (ingrediënten):

  • 750 gram (rijpe) vleestomaten
  • 500 gram (rijpe) romatomaten
  • 300 gram winterpeen
  • 15 gram verse basilicum
  • 250 ml water
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 kleine blikjes (á 70 gram tomatenpuree)
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 2 theelepels tijm (gedroogd)
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • ¼ theelepel piment (gemalen)
  • olijfolie
  • zwarte peper, zout, verse basilicum

Hoe je zelfgemaakte pastasaus maakt:

  1. Snipper de uien en snijd de teentjes knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kook- of braadpan. Fruit hierin de ui en knoflook op laag tot middelhoog vuur tot ze glazig zijn.
  2. Schil ondertussen de winterpeen en snijd deze in blokjes. Zodra de ui en knoflook glazig zijn doe je de winterpeen erbij en bak je deze mee tot deze ook zacht is.
  3. Terwijl de winterpeen in de pan zit was je de romatomaten en de vleestomaten welke je vervolgens in blokjes snijdt. Voeg deze toe aan de pan zodra de winterpeen zacht is. Schep dit goed om en roer de blikjes tomatenpuree erdoor.
  4. Voeg nu de laurierblaadjes, kruidnagel, een theelepel zwarte peper, een theelepel zout, oregano, tijm, piment,  fijngesneden bieslook en gedroogde basilicum. Goed doorroeren en het water toevoegen. Deksel op de pan en het vuur laag zetten. Laat dit vervolgens ongeveer 45 minuten rustig pruttelen.
  5. Na het pruttelen verwijder je eerst de laurierblaadjes en de kruidnagel uit de saus. Zet vervolgens de staafmixer erin en mix tot je een gladde saus hebt. Laat de saus nog even rustig pruttelen terwijl je deze op smaak brengt met zwarte peper, zout en verse of gedroogde basilicum. Eet smakelijk!

Zelfgemaakte-Pastasaus_640x540

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

18 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Af en toe maak ik op een regenachtige zondag zo’n berg pastasaus. Had ik gisteren moeten doen dus hahaha. Klinkt weer lekker!

    22 augustus 2016 at 07:45
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha ja daar was het uitstekend weer voor 😉

      24 augustus 2016 at 07:45
  • Beantwoorden Demi | DE KOOKFABRIEK

    Deze saus ziet er echt super uit. Ik maak ook graag mijn eigen sauzen. Dit recept klinkt super smaakvol dus ik ga het recept zeker een keertje maken.

    22 augustus 2016 at 10:57
  • Beantwoorden Ohmydish

    Het leukste aan een hele hoop pastasaus maken is dat je deze makkelijk kunt invriezen en na een drukke dag kunt gebruiken om snel een heerlijke maaltijd op tafel te tonen! Er zitten veel leuke tomaten in dit pakket 🙂

    22 augustus 2016 at 18:39
  • Beantwoorden Sandra

    Hi Eef,

    Ik wilde dit recept delen op FB, maar dan krijg ik de melding dat de pagina niet gevonden wordt. Ik dacht ik laat het je even weten.

    Grtjs,
    Sandra

    23 augustus 2016 at 10:27
    • Beantwoorden Eef

      Hi Sandra dank je wel! Heb geen idee waarom hij het niet doet. Als je de link kopieert en plakt zou hij het wel moeten doen maar het icoontje werkt niet. Heb het even getest en gelukkig andere berichten doet hij wil. Het wil soms wel eens zo zijn met nieuwere artikelen 🙁 Ga er snel even dieper induiken. Dank voor het melden, altijd goed 🙂

      23 augustus 2016 at 21:12
      • Beantwoorden Eef

        Hi Sandra, inmiddels doet het linkje het weer. Waarschijnlijk een kleine storing geweest. gr eef 🙂

        12 oktober 2016 at 09:46
  • Beantwoorden Marijke

    De saus vandaag geprobeerd en als basis gebruikt voor lasagne, met gehakt en groenten. Heerlijk! Een blijvertje, want zelfs de kinderen vonden het lekker. En die zijn met hun vijf jaar best kritisch op de lasagnesaus! En de rest zit in twee potten voor de volgende keer.

    4 september 2016 at 22:57
    • Beantwoorden Eef

      Dat is goed om te horen! Dank je wel voor je leuke reactie 🙂

      5 september 2016 at 20:16
  • Beantwoorden gelske

    hoelang blijft de pasta saus in pot goed? Ik had 3 weken geleden gemaakt nu zitten er witte vlekken aan de zijkant is het dat nog wel goed?

    30 oktober 2016 at 09:41
    • Beantwoorden Eef

      Hi Gelske, ik ben direct even voor je gaan kijken (er staat bij mij ook nog steeds een potje in de kast 🙂 ) maar deze is nog gewoon goed. De witte vlekken zijn waarschijnlijk schimmel en dit komt door bacteriën. Als het potje niet goed gedesinfecteerd is of de saus niet heet genoeg in het potje is gegaan waardoor deze vacuüm trekt is het helaas mogelijk dat dit gebeurd.

      30 oktober 2016 at 11:52
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Kijkje achter de schermen: augustus | Eef Kookt Zo

    […] Zelfgemaakte pastasaus […]

    27 november 2016 at 22:36
  • Beantwoorden Marielle

    Heey Eef,
    Je hebt dit recept al heel lang geleden geplaatst, maar ik ben onlangs voor het eerst op je blog terecht gekomen en heb daarom deze nu pas gemaakt. Hij was heerlijk!

    25 juni 2017 at 22:39
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Marielle, welkom 😀 Blij ook dat het recept in de smaak viel. Hopelijk zie ik je hier vaker terug!

      28 juni 2017 at 20:58
  • Beantwoorden Ingrid

    Kun je de pottn gewoon in de kast zetten of moet het de koelkast in?

    25 september 2017 at 14:50
    • Beantwoorden Eef

      Mag gewoon in de kast als je deze goed uitgekookt hebt 🙂

      8 oktober 2017 at 19:05
  • Beantwoorden Nathalie

    Hoi Eef,

    Kan ik dit recept ook invriezen in bakjes?

    3 januari 2019 at 19:45
  • Laat een reactie achter