Zachte karamel met zeezout. Als je een keer heel erg lekker wilt zondigen, dan raad ik je deze zeker aan. Zachte, smeuïge karamel met zeezout. Op en top genieten!
Onder de naam van mijn blog vind je drie woorden: lekker, makkelijk, gezond. Daar wil ik het vandaag eens met je over hebben. Lekker, makkelijk en gezond zijn de criteria waaraan mijn recepten moeten voldoen. Ik zeg het weleens vaker, maar alle recepten van mijn blog zijn lekker, makkelijk en meestal gezond. Zoals je wellicht kunt begrijpen is dit recept niet bepaald gezond te noemen. Dat geeft niet, niet al mijn recepten hoeven per definitie gezond te zijn. Nu vind ik gezond eten belangrijk, maar dat neemt niet weg dat je zo heel af en toe best eens ongegeneerd mag genieten.
Genieten met zachte karamel
Genieten doe je zeker met dit recept voor zachte karamel met zeezout. Lekker is het ook, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar om nou te zeggen makkelijk… Nee, ik moet eerlijk tegen je zijn dit recept is niet bepaald makkelijk om te maken. Dit heeft me dan ook even aan het twijfelen gebracht of ik dit recept wel zou plaatsen. Maar toen bedacht ik me, als ik het kan maken dan kun jij het ook! Ik ben namelijk geen chef kok, patisserie prinses of een ervaren banketbakker. Nee, ik ben gewoon een meisje (*kuch* ik ben al 30) die dol is koken. Dat ik dit recept kan maken betekent dat jij dat ook kan!
Choco, noga & fudge
Dit recept komt uit het kookboek: choco, noga & fudge van Sara Aasum Hultberg en uitgeverij Forte Culinair. Laatst kreeg ik dit prachtige kookboek opgestuurd. Ik kan je vertellen dat ik vervolgens het hele weekend lekker in dit kookboek heb gebladerd. Van de foto’s krijg je trek, de beschrijving maakt dat je met de recepten aan de slag wilt en de hoeveelheid recepten maakt dat je bijna niet kunt kiezen. In mijn ogen precies zoals een kookboek zou moeten zijn. De schrijfster Sara Aasum Holtberg is meester patisserie en dat is goed terug te zien in dit kookboek. Dit kookboek vind ik een echte aanrader! Erg leuk voor jezelf maar ook zeker als cadeau voor de echte zoetekauw. Hoe moeilijk het maken van een keuze ook was, koos ik uiteindelijk om aan de slag te gaan met het recept voor zachte karamel met zeezout. Dit recept moest ik gewoon uitproberen!
Dit kookboek is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor de leuke prijs van 14,95!
Het recept voor zachte karamel met zeezout is geen makkelijk recept om te maken, maar het is het meer dan waard om net even iets meer je best te doen. En nogmaals, als ik het kan kan jij het ook! Voor het maken van dit recept heb je een aantal ingrediënten nodig die waarschijnlijk allemaal in je keukenkastjes hebt staan behalve de glucosestroop. Glucosestroop is namelijk wat lastiger te verkrijgen.
Glucosestroop
Glucosestroop is stroop die gemaakt is van een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucose oligomeren (bron). Glucosestroop is verkrijgbaar bij de groothandel zoals Sligro of speciaalzaak zoals (online) bakwinkels. Ik kan me voorstellen dat je niet speciaal voor het maken van dit recept naar de groothandel of de speciaalzaak gaat. Dat hoeft ook niet per se. Je kunt namelijk glucosestroop vervangen voor honing volgens de schrijfster van het kookboek. Daarnaast kun je glucosestroop ook prima zelf maken. Hiervoor heb je druivensuiker nodig. In een steelpannetje meng je gelijke delen druivensuiker en water. Dit kook je vervolgens in tot je een dikke stroop hebt. Je kunt dus glucosestroop gebruiken, het eventueel vervangen voor honing of het zelf maken. Kijk, zo wordt een ietwat lastig recept direct een heel stuk makkelijker 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram roomboter (ongezouten)
- 100 ml slagroom
- 90 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 ml glucosestroop
- 40 gram suiker
- 25 ml water
- zeezout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Begin met het maken van beurre noissette. Doe de roomboter in een steelpan met dikke bodem en laat op middelhoog vuur koken tot de boter donker goudbruin van kleur is en een hazelnootachtige geur heeft. Roer door de boter met een garde zodat de boter niet aanbrandt.
- Haal de pan van het vuur en meng de slagroom en basterdsuiker erdoor.
- In een andere steelpan doe je de suiker, glucosestroop en het water. Dit breng je aan de kook en laat het mengsel koken tot de kleur iets verandert en iets donkerder wordt.
- Voeg dan beetje bij beetje de beurre noissette toe en roer steeds goed met een garde. Laat het daarna op middelhoog vuur koken tot een temperatuur van 124℃ en roer af en toe door.
- Bekleed ondertussen de bakvorm met bakpapier en giet hier de karamel in. Strooi naar smaak een beetje zeezout erover.
- Laat de karamel vervolgens uitharden op kamertemperatuur (minimaal 6 uur). Snijd de karamel daarna in blokjes en eet smakelijk!
Merel says:
Ik krijg hier echt spontaan zin in! Prachtige foto’s heb je er ook van gemaakt 🙂 En wat je zegt.. Het hoeft niet altijd super gezond te zijn, balans 😉 Liefs, Merel
Eef says:
Inderdaad, balans 🙂 en dank je wel!
Lianne says:
Het lijkt mij een hele klus om het te maken, maar het ziet er wel heerlijk uit! En jouw foto’s zijn ook geweldig hoor! 😉
Eef says:
Wat een mooi compliment, dank je wel! Het is inderdaad even een werkje maar deze heerlijke karamels zijn dat zeker waard 🙂
Sophie says:
Zou ik deze caramel ook door de nougat kunnen ‘swirlen’. Heb keer nougat met salted caramel op en wil dat keer maken. Heb al goed nougat recept en zoek dus nu naar de caramel voor erdoor
Eef says:
Wat een goed idee Sophie, lijkt mij een prima plan om eens te proberen. Lekker!
Sophie says:
Zou ik deze caramel ook door de nougat kunnen ‘swirlen’. Heb keer nougat met salted caramel op en wil dat keer maken. Heb al goed nougat recept en zoek dus nu naar de caramel voor erdoor
Jo van de Voorde says:
in het recept wordt glucosestroop uitgedrukt in ml, maar gezien stroop zo moeilijk uitgietbaar is, zou het misschien mogelijk zijn om dit in gram te vermelden?
Eef says:
Daar zal ik een volgende keer rekening mee houden. Voor nu een tip: spray of doe een beetje olie of bakspray in een bakje, weeg de stroop af en je giet het zo in de pan (door het vet blijft de stroop niet plakken en is het makkelijk uitgietbaar). Succes!
Jo van de Voorde says:
in het recept wordt glucosestroop uitgedrukt in ml, maar gezien stroop zo moeilijk uitgietbaar is, zou het misschien mogelijk zijn om dit in gram te vermelden?
Eef says:
Daar zal ik een volgende keer rekening mee houden. Voor nu een tip: spray of doe een beetje olie of bakspray in een bakje, weeg de stroop af en je giet het zo in de pan (door het vet blijft de stroop niet plakken en is het makkelijk uitgietbaar). Succes!