Zachte karamel met zeezout

Zachte karamel met zeezout

Zachte karamel met zeezout, als je een keer heel erg lekker wilt zondigen dan raad ik je deze zeker aan. Zachte, smeuïge karamel met zeezout. Op en top genieten!

Onder de naam van mijn blog vind je drie woorden: lekker, makkelijk, gezond. Daar wil ik het vandaag eens met je over hebben. Lekker, makkelijk en gezond zijn de criteria waaraan mijn recepten moeten voldoen. Ik zeg het weleens vaker maar alle recepten van mijn blog zijn lekker, makkelijk en meestal gezond. Zoals je wellicht kunt begrijpen is dit een recept niet bepaald gezond te noemen. Dat geeft niet, niet al mijn recepten hoeven per definitie gezond te zijn. Nu vind ik gezond eten belangrijk maar dat neemt niet weg dat je zo heel af en toe best eens ongegeneerd mag genieten.

Genieten met zachte karamel

Genieten doe je zeker met dit recept voor zachte karamel met zeezout. Lekker is het ook, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar om nou te zeggen makkelijk… Nee, ik moet eerlijk tegen je zijn dit recept is niet bepaald makkelijk om te maken. Dit heeft me dan ook even aan het twijfelen gebracht of ik dit recept wel zou plaatsen. Maar toen bedacht ik me, als ik het kan maken dan kun jij het ook! Ik ben namelijk geen chef kok, patisserie prinses of een ervaren banketbakker. Nee, ik ben gewoon een meisje (*kuch* ik ben al 30) dat dol is koken. Dat ik dit recept kan maken betekent dat jij dat ook aan!

Choco, noga & fudge

Dit recept komt uit het kookboek: choco, noga & fudge van Sara Aasum Hultberg en uitgeverij Forte Culinair. Laatst kreeg ik dit prachtige kookboek opgestuurd. Ik kan je vertellen dat ik vervolgens het hele weekend lekker in dit kookboek heb gebladerd. Van de foto’s krijg je trek, de beschrijving maakt dat je met de recepten aan de slag wilt en de hoeveelheid recepten maakt dat je bijna niet kunt kiezen. In mijn ogen precies zoals een kookboek zou moeten zijn. De schrijfster Sara Aasum Holtberg is meester patisserie en dat is goed terug te zien in dit kookboek. Dit kookboek vind ik een echte aanrader! Erg leuk jezelf maar ook zeker als cadeau voor de echte zoetekauw. Hoe moeilijk het maken van een keuze ook was ik koos uiteindelijk om aan de slag te gaan met het recept voor zachte karamel met zeezout. Dit recept moest ik gewoon uitproberen!

Dit kookboek is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor de leuke prijs van 14,95!

Zachte karamel met zeezout kookboek

Het recept voor zachte karamel met zeezout is geen makkelijk recept om te maken maar het is het meer dan waard om net even iets meer je best te doen. En nogmaals als ik het kan kan jij het ook! Voor het maken van dit recept heb je een aantal ingrediënten nodig die waarschijnlijk allemaal in je keukenkastjes hebt staan behalve de glucosestroop. Glucosestroop is namelijk wat lastiger te verkrijgen.

Glucosestroop

Glucosestroop is stroop dat gemaakt is van een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucose oligomeren (bron). Glucosestroop is verkrijgbaar bij de groothandel zoals de Sligro of de speciaalzaak zoals (online) bakwinkels. Ik kan me voorstellen dat je niet speciaal voor het maken van dit recept naar de groothandel of de speciaalzaak gaat. Dat hoeft ook niet per se. Je kunt namelijk glucosestroop vervangen voor honing volgens de schrijfster van het kookboek. Daarnaast kun je glucosestroop ook prima zelf maken. Hiervoor heb je druivensuiker nodig en dat is gewoon bij o.a. Albert Heijn verkrijgbaar. In een steelpannetje meng je gelijke delen druivensuiker en water. Dit kook ik je vervolgens in tot je een dikke stroop hebt. Je kunt dus glucosestroop gebruiken, het eventueel vervangen voor honing of het zelf maken. Kijk, zo wordt een ietwat lastig recept direct een heel stuk makkelijker 😉 .

Zachte karamel met zeezout


Het recept voor zachte karamel met zeezout:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 40 minuten (+ 6 uur uitharden van de karamel)
Hoeveelheid: ca 15 – 20 stukjes

Wat heb je nodig voor zachte karamel met zeezout (ingrediënten):

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 100 ml slagroom
 • 90 gram licht bruine basterdsuiker
 • 50 ml glucosestroop
 • 40 gram suiker
 • 25 ml water
 • zeezout naar smaak

Hoe maak je zachte karamel met zeezout:

 1. We beginnen met het maken van beurre noissette oftewel bruine/ gebrande boter. Hiervoor doe je de roomboter in een steelpannetje met een dikke bodem en laat je dit op middelhoog vuur koken tot de boter donker goudbruin van kleur is en een hazelnootachtige geur heeft. Roer door de boter met een garde zodat de boter niet aanbrandt. Haal de pan van het vuur als de boter klaar is en meng de slagroom en basterdsuiker erdoor.
 2. In een andere steelpan doe je de suiker, glucosestroop en het water. Dit breng je aan de kook en laat het mengsel koken  tot de kleur iets verandert en iets donkerder wordt.
 3. Voeg dan beetje bij beetje de beurre noissette toe en roer steeds goed met een garde. Laat het daarna op middelhoog vuur koken tot een temperatuur van 124℃ en roer het af en toe door.
 4. Bekleed ondertussen een bakvorm van ongeveer 10 x 15 cm met bakpapier en giet hier de karamel in. Strooi er naar smaak een beetje zeezout over en laat de karamel vervolgens uitharden op kamertemperatuur (minimaal 6 uur). Snijd de karamel daarna in blokjes en eet smakelijk!

Wanneer je de karamel wilt bewaren is het handig om de stukjes te wikkelen in een klein stukje bakpapier en ze in een afgesloten bakje te bewaren. Hierdoor plakken de stukjes niet aan elkaar en kun je ze lang bewaren. Als dat lukt natuurlijk 😉 .


Zachte karamel met zeezout

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

12 reacties op “Zachte karamel met zeezout”

 1. Ik krijg hier echt spontaan zin in! Prachtige foto’s heb je er ook van gemaakt 🙂 En wat je zegt.. Het hoeft niet altijd super gezond te zijn, balans 😉 Liefs, Merel

  1. Wat een mooi compliment, dank je wel! Het is inderdaad even een werkje maar deze heerlijke karamels zijn dat zeker waard 🙂

 2. Zou ik deze caramel ook door de nougat kunnen ‘swirlen’. Heb keer nougat met salted caramel op en wil dat keer maken. Heb al goed nougat recept en zoek dus nu naar de caramel voor erdoor

 3. Zou ik deze caramel ook door de nougat kunnen ‘swirlen’. Heb keer nougat met salted caramel op en wil dat keer maken. Heb al goed nougat recept en zoek dus nu naar de caramel voor erdoor

  1. Daar zal ik een volgende keer rekening mee houden. Voor nu een tip: spray of doe een beetje olie of bakspray in een bakje, weeg de stroop af en je giet het zo in de pan (door het vet blijft de stroop niet plakken en is het makkelijk uitgietbaar). Succes!

 4. EKZ

  Daar zal ik een volgende keer rekening mee houden. Voor nu een tip: spray of doe een beetje olie of bakspray in een bakje, weeg de stroop af en je giet het zo in de pan (door het vet blijft de stroop niet plakken en is het makkelijk uitgietbaar). Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top