Surinaamse roti met toespijs

Surinaamse roti met masala kip en toespijs

Surinaamse roti met masala kip en toespijs. Oh jongens, wat is dit LEKKER! Zelfgemaakte roti, met masala kip en toespijs. Aardappels met kousenband en gestoofde pompoen. Geen maaltijd voor alle dagen, maar als je even tijd en zin hebt om de keuken in te duiken – doe jezelf een plezier en maak deze heerlijke Surinaamse maaltijd!

Echte Surinaamse roti(vellen), zelfgemaakt met masala kip en toespijs. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Jeetje mina. Dit was voor mij de eerste keer dat ik zelf Surinaamse roti maakte, compleet met masala kip en toespijs. Heel eerlijk, meestal halen wij het af. Bij ons vlakbij heb ik een fijne afhaal die heerlijke roti maakt met masala kip en vaak zit daar nog wat zoetzure komkommer, ei masala en soms mango chutney bij.

Surinaamse roti

Roti zijn trouwens de vellen waarmee je de rest van de gerechten eet. Het is dus niet het hele gerecht wat je op de foto ziet of de kruiden die worden gebruikt. Het is puur het (plat)brood wat altijd gevuld is, soms met aardappel of soms met spliterwten. Het is dus zeker niet te verwarren met wraps zoals je die uit de Mexicaanse keuken misschien kent. En daarom is het ook een beetje gek dat je soms ‘roti kruiden’, ‘roti wraps’ of ‘roti panini’ op een verpakking ziet staan. Vaak smaakt het in de verte naar masala en soms zit de toespijs zoals de aardappels met kouseband erin verwerkt, maar het heeft werkelijk niets te maken met de roti(vellen). Zo, dan ben je ook weer op de hoogte (mocht je dat niet al zijn natuurlijk ;-)).

Roti recept

Surinaamse roti a la Francesca

Dit recept voor roti is niet van mij, maar van Francesca. Je kent haar waarschijnlijk wel van haar populaire foodblog Francesca Kookt. Onlangs kreeg ik haar nieuwste kookboek, 365 dagen koken opgestuurd. Wat een heerlijk kookboek! Ik kan niet anders zeggen. Dit is ook echt zo’n kookboek wat je erbij pakt als je zit met de vraag ‘wat eten we vandaag’ of je weekmenu voor de komende week aan het plannen bent. Het is een kookboek dat je er letterlijk op elk moment van het jaar bij kunt pakken, mede door de handige indeling van seizoenen in het boek. Maar ook door de gigantische diversiteit aan recepten (het zijn er immers 365, maar dat had je vast geraden naar aanleiding van de titel 😉 ).

Francesca's kooktboek 365

Van Surinaamse bami tot linzenstoof met garnalen

Letterlijk alles vind je in dit kookboek. Vlees, vis, vega(n) en van snelle tot uitgebreide(re) recepten zoals deze Surinaamse roti. Bij elk recept vind je een persoonlijke notitie of tip. Aan de icoontjes bij de recepten kun je duidelijk zien of iets vega(n) is of vlees bevat en ook welk soort. Daarbij staat er direct bij voor hoeveel personen het is en de bereidingstijd. Elk recept is voorzien van een foto en de recepten zijn toegankelijk geschreven. Achterin vind je een heerlijke index op zowel categorie als eentje op basis van ingrediënten. Dat laatste is vooral handig als je nog een restje van iets hebt en er iets lekkers mee wilt maken, ideaal!

Ik vind het echt een aanrader en daarbij ook echt een leuk kookboek om cadeau te doen, ook voor de feestdagen (tip!)

Het kookboek 365 dagen van Francesca van Berk kost 35 euro en kun je vinden in haar eigen webshop, bij BOL en je lokale boekhandel >>

Ingredienten Surinaamse roti

Even naar de toko

Voor het maken van roti moet je wel even langs de toko. Nu vind ik dat persoonlijk altijd een uitje dus ik hoop jij ook. Wij hebben zo’n fijne waar ik graag kom. Heel klein zaakje en echt elke millimeter wordt er gebruikt. Bomvol staat het, maar ze hebben altijd wat ik zoek en bieden ook goede verse producten aan. Met een bosje kousenband, een doosje maggi blokjes, Surinaamse massala en nog een klein mandje vol aan dingen waarvan ik vooraf niet wist dat ik ze nodig had, maar ze toch ook echt niet kon laten liggen 😉 ging ik naar huis en dook ik mee de keuken in. Begin trouwens wel een beetje op tijd, want je hebt er echt even voor nodig om deze Surinaamse roti te maken, maar het resultaat… fan-tas-tisch!

De lekkerste Surinaamse roti met masala kip en toespijs – die mag je wel vaker maken!

Mijn vriend zei direct: dit mag je wel vaker maken. En dat gaan we ook zeker doen. De pompoenpuree is een heerlijke zoete toevoeging als tegenhanger bij de hartige smaken. Het gerecht is heerlijk in balans. Ik maakte er zelf nog wat massala eieren bij omdat ik dat er altijd heel lekker bij vind, maar het was eigenlijk niet eens nodig. Zonder is het gerecht al meer dan compleet en zo lekker dat je er nog net niet je vingers bij opeet.

Zelf surinaamse roti maken

Surinaamse roti met toespijs

Surinaamse roti met masala kip en toespijs

Surinaamse roti met masala kip en toespijs. Een fan-tas-tisch lekker recept voor deze heerlijke Surinaamse maaltijd, aanrader!
4.34 van 3 stemmen
Voorbereiding: 1 uur
Bereidingstijd: 4 uur
Totale tijd: 5 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappels (kruimig - geschild en gehalveerd)
  • 14 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1½ theelepel piment (poeder)
  • 1½ theelepel komijn (poeder)
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 ml water (lauwwarm )
  • 3 uien
  • 2 eetlepels Surinaamse masala specerijen
  • 1 theelepel koriander (poeder)
  • 2 theelepels kurkuma (poeder)
  • 2 stukken gember (van 2 cm)
  • 6 blokjes maggi (kleine)
  • 1 kilo kipdrumsticks
  • 500 gram aardappelen (vastkokend - geschild en in grove blokjes)
  • 250 gram kousenband (in stukjes)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 400 gram pompoen (in kleine blokjes)
  • 4 eetlepels ghee
Zout, peper, zonnebloemolie, citroensap, bloem

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Neem een ruime pan water, doe hierin een snuf zout samen met de kruimige aardappels en 2 tenen knoflook. Kook dit gaar in 20 minuten.
    • Rooster ondertussen het komijnzaad in een koekenpan tot het lekker begint te ruiken.
    • Giet de aardappels af als ze gekookt zijn, stamp met de 2 tenen knoflook tot een puree en roer de geroosterde komijnzaad erdoor samen met ½ theelepel van de piment en een ½ theelepel van de komijnpoeder. Breng op smaak met zout en laat afkoelen.
    • Meng het zelfrijzend bakmeel met water, 25 gram zonnebloemolie en een snuf zout. Kneed tot in ca. 15-20 minuten tot een soepel deeg met een keukenmachine met deeghaak.
    • Vorm een bal van het deeg, smeer in met zonnebloemolie en leg in een kom die je afdekt met een theedoek. Laat nu 1 uur rusten.
    • Maal de overgebleven 12 tenen knoflook met de uien fijn. Neem een ruime (braad)pan, verhit er wat zonnebloemolie in en fruit de helft van het ui-mengsel aan.
    • Voeg hier 1½ eetlepel masala, 1 theelepel koriander, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel piment, de gember, 4 verkruimelde blokjes maggi en een snuf peper aan toe. Bak 2 minuten.
    • Braad de kipdrumsticks aan en schenk 400 ml warm water in de pan. Laat dit 1 uur op laag vuur zachtjes koken met de deksel iets schuin op de pan. Keer de drumsticks af en toe.
    • Haal daarna de deksel van de pan en laat het nog 30 minuten zachtjes koken terwijl de saus indikt.
    • Verhit in een andere hapjespan 2 eetlepels zonnebloemolie. Fruit hierin een kwart van het ui-mengsel. Voeg hier 1 theelepel masala, 1 theelepel kurkuma, ½ theelepel komijnpoeder, 2 verkruimelde maggiblokjes en een snuf peper aan toe.
    • Bak dit 2 minuten en roer dan de blokjes vastkokende aardappel en kousenband erdoor. Bak nog 2 minuten. Schenk hier 200 ml water bij en breng dit aan de kook.
    • Zet het vuur laag en laat dit nu 15 minuten zachtjes koken met deksel en daarna nog 15 minuten zonder, tot de aardappels gaar zijn en het vocht weg is. Breng op smaak met peper en zout.
    • Verhit een beetje zonnebloemolie in een andere koekenpan en fruit hier de rest van het ui-mengsel in aan. Bak 2 theelepels massala, ½ theelepel komijn, de tomatenpuree en een snuf peper en zout mee. Roer de blokjes pompoen erdoor en bak kort mee. Schenk er dan een bodempje water bij en een beetje citroensap. Stoof de pompoen gaar in 20 minuten met de deksel iets schuin op de pan. Prak het tot een fijne puree
    • Verdeel het deeg voor de roti in 8 gelijke delen en vorm hier een bolletje van. Maak het bolletje plat met je handen en vul het met een lepel van de aardappelvulling (van de kruimige aardappelen).
    • Vouw het deeg rondom zorgvuldig dicht en zorg dat er geen scheurtjes ontstaan. Leg de 8 gevulde bolletjes op een theedoek en bestrooi royaal met bloem,
    • Meng de ghee (smelt indien nodig) met dezelde hoeveelheid zonnebloemolie in een bakje.
    • Bestuif het aanrecht met bloem en rol een bolletje uit tot een plaat van ca. 24 cm doorsnede. Verhit een koekenpan of tawa (platte pan) op middelhoog vuur en leg de roti in de pan. Bestrijk de bovenkant licht met het ghee-mengsel.
    • Draai om als er bolletjes ontstaan. Bestrijk dan de andere kant ook met het ghee-mengsel. De roti is klaar als deze gaar en lichtgekleurd is, vooral niet te lang bakken. Leg de roti's tussen een dubbelgevouwen theedoek zodat ze zacht blijven.
    • Serveer de roti met de masala kip, aardappel met kousenband en gestoofde pompoen. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Ik heb er zelf nog als extra masala eieren bij gemaakt. Dat vind ik zelf altijd erg lekker voor erbij, maar kun je ook achterwege laten.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 1130kcal | Koolhydraten: 159g | Eiwitten: 72g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 6g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Surinaamse roti met toespijs

    Surinaamse roti Pinterest Collage

    10 thoughts on “Surinaamse roti met masala kip en toespijs

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept