Schol a la meunière met Lamsoor & Cherrytomaat

Schol a la meunière met lamsoor & cherrytomaat

Het klinkt misschien poepchic, maar het is zó ontzettend lekker en ook nog eens makkelijk om te maken. Schol a la meunière met Lamsoor & Cherrytomaat met een roombotersausje met peterselie en beetje citroensap bij. Heb m’n vingers er nog net niet bij opgegeten! Zoals dat bij een geslaagd recept hoort, baalde ik dat m’n bord leeg was. 

Binnen 20 minuten op tafel

Hoe moeilijk het ook misschien klinkt zo gemakkelijk is het om dit gerechtje te maken. Nog geen 20 minuten en m’n bordje stond op tafel. Goed, weliswaar nog geen 20 minuten later was ‘ie ook weer schoon op zoals we hier zeggen maar deze komt zeker vaker op tafel!

Inspiratie voor het recept

Toen ik een dagje naar 24 Kitchen&Cottages was in april kregen we een kookcursus van Andy McDonald. Hij maakte een soortgelijk recept met vis en lamsoor. We mochten proeven en het was zalig! Ik heb nog gezocht of ik het recept op de site van 24Kitchen kon vinden, zodat ik een linkje kan plaatsen naar waar ik mijn inspiratie heb opgedaan. Helaas die was niet te vinden en ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet meer precies weet hoe hij het hele receptje heeft gemaakt.

Volgens mij zaten er nog andere smaakmakers zoals tijm bij, maar desalniettemin had ik aan mijn ‘mental image’ genoeg en kon ik met deze inspiratie én de wetenschap dat ein-de-lijk lamsoor verkrijgbaar is bij de AH om de hoek de keuken induiken.

Wat betekent a la meunière?

Nog even een korte uitleg voor als je, je afvraagt wat ‘a la meunière’ nu precies betekent. A la meunière betreft de bereidingswijze van de vis die licht bedekt is met wat bloem, gebakken is in roomboter wat telkens over de vis heen geschept wordt tijdens het bakken. De vis kun je dan serveren met gesmolten boter met peterselie en citroensap erdoor. Klinkt goed? Tijd om aan de slag te gaan!

Schol a la meunière met Lamsoor & Cherrytomaat

Schol a la meunière met lamsoor & cherrytomaat

Schol a la meunière met Lamsoor & Cherrytomaat. Binnen 20 minuten staat dit poepchic klinkende recept op tafel en lekker dat het is!
Nog geen stemmen
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 20 minutes
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 70 gram lamsoor
  • 1 sjalot (fijngesnipperd)
  • 2 scholfilets (gefileerd)
  • 200 gram cherrytomaten
  • 1,5 eetlepel verse peterselie (fijngesneden )
  • ½ citroen (sap)
  • roomboter, olijfolie, bloem
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Was de lamsoren even heel kort met kraanwater (echt kort, ze houden namelijk niet zo van het zoete kraanwater) en dep ze droog.
  • Strooi wat peper en een beetje zout aan beide kanten van de scholfilets en bedek ze met een dun laagje bloem (klopt het overtollige bloem eraf).
  • In een ruime koekenpan smelt je een flink wat roomboter (ongeveer 2 flinke eetlepels) en wat (olijf)olie. Als de boter goed heet is, kun je de vis in de pan doen. Lepel er constant hete boter overheen zodat de bovenkant ook gaar wordt. Je kunt ze omdraaien en aan beide kanten bakken, maar door deze bereidingswijze is dit eigenlijk overbodig; door de hete boter wordt de bovenkant ook gaar.
  • Als de vis gaar is leg je deze op een bord en bedek je die met aluminiumfolie om de vis warm te houden.
  • Terwijl je de vis aan het bakken bent, fruit je het uitje in wat boter op middelhoog vuur. Voeg de cherrytomaten toe en ook de lamsoor en laat dit zachtjes garen. Voeg geen zout toe; de lamsoor is namelijk al ziltig genoeg.
  • Als de vis gaar is en de cherrytomaten en lamsoor op een zacht vuurtje aan het garen zijn, maak je de botersaus klaar. Doe dit door ongeveer 2 eetlepels roomboter te smelten, voeg hier 1,5 eetlepel fijngesneden peterselie aan toe en blus af (terwijl je de pan van het vuur haalt) met het sap van een halve citroen.
  • Leg de vis op een bord. Verdeel hierover de cherrytomaten en lamsoor en giet er een beetje van het peterselie-citroen-botersausje overheen.

handig om te weten:

Serveer eventueel met wat aardappeltjes.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 155kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 25g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Schol a la meunière met Lamsoor & Cherrytomaat

13 thoughts on “Schol a la meunière met lamsoor & cherrytomaat

  • Anne-Marie Otter says:

    Het water loopt me uit de mond………alleen van je beschrijving al krijg ik zo’n trek!

    • Eefkooktzo says:

      Chique de Friemel ook zo’n heerlijk uitdrukking, maar klopt helemaal hoor Sandra, lekker was ‘ie zeker 😉

  • Het ziet er wel erg lekker uit! Ik schaam mij trouwens wel een beetje, omdat ik niet wist dat lamsoor niet het oor van een lammetje was 😛

    • Eefkooktzo says:

      Daar hoef je, je zeker niet voor de schamen hoor heel veel mensen denken dat en ergens is het misschien ook een gekke naam 😉

  • Tabitha | Mrs. Lush Life says:

    Kijk, dat is nu schol 2.0
    Vergeet de standaard serveersuggesties, gewoon pimpen dat visje. Lekker, ik ga ‘m ook maken!

  • Ed de Tollenaer says:

    Prima recept.
    Helaas was lamsoor niet te krijgen bij AH XL
    Ik heb toen gekozen voor zeekraal en dat bleek een goed alternatief.

    • Dat is ook een hele lekkere combinatie! Lamsoor hebben ze inderdaad niet altijd. De visboer wel en ik heb het ook weleens via Crisp besteld (tipje :-))

  • Pia de Wolf says:

    Hi Eef, normaal kan ik een recept opslaan maar bij deze kan dat niet. Lijkt me heerlijk om te maken met de kerst maar voor hoeveel personen is dit recept? Ik geniet iedere dag weer van je recepten!

    Groetjes Pia

    • Nee deze nog niet, een van de laatste. Wordt hard aan gewerkt om die om te zetten. Blij dat te horen 😀 Ik reken zelf meestal 1 grote of 2 kleine(re) filets per persoon. Dit is voor 2 personen, uitgaande van een grote filet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept