Ga terug
+ servings
Turkse kipgehaktballetjes

Turkse kipgehaktballetjes

Turkse gehaktballetjes met kipgehakt. Lekker met platbrood, Griekse yoghurt en een salade. Snelle maaltijd.
4.20 van 5 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram kipgehakt
  • 400 gram gepelde tomaten ((uit blik))
  • 250 ml kippenbouillon
  • 200 gram ricotta
  • 45 gram krenten
  • 1 handje peterselie ((vers - fijn gesneden))
  • ei ((middel))
  • 45 gram pijnboompitten
  • 1 eetlepel dille ((vers - fijn gesneden))
  • 4 cm gember ((vers - geraspt))
  • ¾ theelepel piment ((gemalen))
  • ¾ theelepel kaneel
olijfolie, peper, zout
    Lekker met: platbrood, naan of rijst, Griekse yoghurt, ingelegde rode ui* en een frisse salade

      ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

      • Neem een ruime kom en doe hierin: het kipgehakt, ricotta, peterselie, dille, pijnboompitten en het ei. Roer dit kort door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
      • Maak je handen nat en rol balletjes van het gehakt.** 
      • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes in ca. 4-5 minuten in delen gaar. Schep daarna de gebakken balletjes op een bord.
      • Spoel de pan af onder de kraan en verhit opnieuw een beetje olijfolie in de pan. Bak de geraspte gember, piment en kaneel al roerend 1 minuut aan tot het lekker begint te ruiken.
      • Voeg dan de kippenbouillon toe samen met de tomaten en de krenten. Breng dit aan de kook.
      • Leg de gehaktballetjes erin, draai het vuur middelhoog en laat het geheel nu ca. 10 minuten zachtjes koken of tot de gehaktballetjes gaar zijn en de saus is ingekookt. Schud de pan af en toe zodat de Turkse kipgehaktballetjes omrollen. Breng op smaak met peper en zout.
      • Serveer met platbrood of rijst, Griekse yoghurt en een frisse salade.

      handig om te weten:

      * Ingelegde rode ui maak je door 1 rode ui in dunne plakken te snijden (gebruik evt. een mandoline) en te mengen met 2 eetlepels azijn en dit even te laten staan. Je kunt hier naar smaak nog een beetje suiker, pimentballetjes, peper of andere smaakmakers aan toe voegen.
      **Het gehaktmengsel is vrij nat dus maak je handen echt goed nat om er balletjes van te kunnen rollen. Maak je niet druk als de balletjes wat rommelig zijn qua vorm. Je kunt ze in pan, tijdens het bakken, nog voorzichtig met een lepel iets ronder drukken.

      voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

      Calorieën: 414kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwitten: 32g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 8g

      *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

      RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.