Meng de bloem, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en een snuf zout even door elkaar.
Voeg dan de koude roomboter in kleine stukjes toe, 1 ei en 2 eetlepels melk en kneed dit tot een stevig deeg.
Verpak het deeg in plastic folie en laat het 1 uur opstijven in de koelkast.*
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
Kluts het andere eitje en meng hiervan de helft door de amandelspijs. Hierdoor wordt het amandelspijs iets smeuïger en kun je het makkelijker gebruiken. De andere helft hou je apart.
Rol het speculaasdeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap met een dikte van iets minder dan een ½ centimeter.
Neem een steekvorm (of gebruik een glas) welke iets groter is dan de cupcake of muffinvorm en steek 12 rondjes uit het deeg.
Vet de bakvorm in met een beetje boter en verdeel de rondjes deeg. Duw in de vorm zodat er een klein bakje ontstaat.
Verdeel de amandelspijs in 12 gelijke delen en verdeel dit in de 'bakjes' speculaas.
Rol het deeg opnieuw uit en steek dan 12 rondjes uit met een steekvorm of glas welke even groot zijn als de bakvorm.
Dek met deze rondjes de gevulde speculaaskoekjes af en druk goed aan.
Neem nu de andere helft van het geklutste eitje, meng hierdoor 1 eetlepel melk en smeer hiermee de gevulde speculaaskoekjes in. Decoreer met een halve amandel.
Zet de bakvorm in de oven en bak de gevulde speculaaskoekjes ca. 25 minuten. Eet smakelijk!
handig om te weten:
* Laat het deeg niet langer dan 1 uur in de koelkast. Dan wordt het té hard en kun je het lastig uitrollen.Tip: je kunt natuurlijk ook een muffin/ cupcakevorm gebruiken met 6 rondjes, dan bak je ze in twee keer af.
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.