Ga terug
+ porties
Oliebollen met krenten

Oliebollen met krenten en rozijnen

Oliebollen met krenten en rozijnen. Dit is mijn recept voor de klassieker, deze mag simpelweg niet ontbreken tijdens oud en nieuw!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijsstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 15 oliebollen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 ml volle melk (lauwwarm)
  • 1 zakje gist (ca. 7 gram)
  • 25 gram kristalsuiker
  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 100 gram krenten
  • 50 gram gele rozijnen
  • zonnebloemolie (om in te bakken)
  • poedersuiker (garnering)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng de lauwwarme melk met de gist en kristalsuiker. Laat dit een aantal minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Doe de bloem, zout en het gistmengsel in een kom en mix met een keukenmachine tot een glad beslag. Mix de krenten en rozijnen* door het beslag met een spatel.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek, zet de kom op een warme plek. Laat het deeg 1 uur rijzen.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een ruime pan tot 180 graden.
  • Schep met een ijsschep wat beslag in de hete olie en bak de oliebollen gaar en goudbruin. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Bestrooi eventueel met poedersuiker. Geniet ervan!

handig om te weten:

*Tip: je kunt de rozijnen en krenten ook een nachtje wellen in rum voor een extra feestelijke touch!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 178kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.