Ga terug
+ porties
Brood met olijven

Brood met olijven

Brood met olijven, op zoek naar een lekker borrelbroodje met olijven? Dit is een heerlijk luchtig brood, gevuld met rozemarijn en lekker veel olijven.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 1 brood

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 7 gram gist (gedroogd)
  • ½ eetlepel suiker
  • 500 gram bloem (liefst typo 00)
  • 75 ml olijfolie (+ extra)
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram olijven (zonder pit)
  • paar takjes rozemarijn (vers)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe het water, de gist en de suiker in een kom van een keukenmachine. Meng het door elkaar en laat een paar minuten staan tot het lichtjes gaat schuimen.
  • Voeg dan de bloem toe samen met ⅓ deel van de olijfolie en kneed er een soepel deeg van. Voeg tijdens het kneden het zout toe.
  • Haal het deeg uit de kom, vet de kom in met een beetje olijfolie, doe hierin de bol deeg, draai de bol om zodat hij rondom bedekt is met olijfolie.
  • Tip: het deeg kan erg plakkerig zijn (dat hoort zo) maak het voor jezelf iets makkelijker door je handen nat te maken onder de kraan).
  • Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek en laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen of tot hij in volume is verdubbeld.
  • Vet de bakvorm in met weer ⅓ van de olijfolie. Stort hierin het deeg en verdeel met je handen over de vorm.
  • Dek het bakblik of de braadslee af met huishoudfolie en een theedoek en laat het deeg nog 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Verdeel de rest van de olijfolie over het brood. Druk met je vingers kuiltjes en druk de olijven erin samen met rozemarijn naar smaak.
  • Bak het olijven brood nu in 20-25 minuten goudbruin.
  • Bestrijk het brood na het bakken met wat extra extra olijfolie voor een mooie glans (en smaak). Laat iets afkoelen en snij daarna in stukken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 2740kcal | Koolhydraten: 393g | Eiwitten: 57g | Vetten: 105g | Verzadigd vet: 14g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.