Ga terug
+ servings
Yoghut maken

Yoghurt maken

Zelf yoghurt maken is heerlijk en niet zo moeilijk als je zou denken, integendeel! Je hebt maar 2 ingrediënten nodig.. zo simpel kan het zijn!
4.50 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Russtijd: 12 uur
Totale tijd: 12 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 1 liter yoghurt

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1,5 liter melk (verse of houdbare (zie receptuur))
  • 1,5 eetlepel yoghurt (let op: met yoghurt bacteriën*)
Optioneel: toevoegingen naar smaak zoals vanille, honing, vers fruit etc.

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Als je verse melk gebruikt breng je dit in een pannetje of in de instant pot (gebruik hiervoor eventueel de saté functie) eerst tegen de kook aan.
    • Laat de melk vervolgens afkoelen tot 42 graden, gebruik hiervoor een keukenthermometer.
    • Bij houdbare melk kun je bovenstaande stappen overslaan. Bij de instant pot doe je de houdbare melk er direct in (ongeacht of deze koud of kamertemperatuur is), gebruik je geen instant pot dan verwarm je de melk simpelweg tot 42 graden.
    • Voeg dan de yoghurt toe en roer met een garde of vork goed door.
    • Je kunt nu naar smaak eventueel honing of vanille toevoegen.
    • Bij de instant pot sluit je de deksel (zorg dat het ventiel open staat) en zet je de yoghurt stand aan op 8 of 10 uur.
    • Zonder instant pot doe je de deksel op de pan en pak je de pan warm in met een dikke deken of in ouderwetse hooikist zodat de melk lekker warm blijft en de yoghurtbacteriën hun werk kunnen doen.
    • Na ongeveer 8 uur is de yoghurt klaar. Ik doe dit vaak 's avonds en de volgende morgen heb je heerlijke yoghurt. Het is echt niet erg als je de yoghurt een of twee uurtjes langer laat staan. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Op de verpakking kun je vaak duidelijk vinden dat er yoghurt culturen of bacteriën in de yoghurt zitten. 

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 481kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 36g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 11g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.