Ga terug
+ servings
Kip briwat (mini kip bestilla) - Marokkaanse krokante driehoekjes gevuld met zoete kip

Kip briwat

Kip briwat lijkt op de Marokkaanse kip bestilla maar dan in het klein en in de vorm van een driehoekje. Een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 40 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 20 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 10 vellen filodeeg (ontdooid)
  • 2 kipfilet
  • 75 gram amandelen (ontveld en ongezuten)
  • 2 uien
  • 2 eieren (middel)
  • 1 zakje safraanpoeder (verkrijgbaar bij de toko)
  • 1 teen knoflook
  • 5 eetlepels boter (gesmolten)
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ eetlepel gember (vers - geraspt)
  • ½ eetlepel sinasappelsap
  • 2 theelepels kaneel
  • boter om in te bakken

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snijd de kipfilet in grove stukken.
  • Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
  • Doe een beetje boter in een ruime koekenpan en fruit hier één uitje, knoflook en de geraspte gember in aan.
  • Voeg dan de kip toe samen met 1 zakje safraanpoeder.
  • Terwijl de kip aan het bakken is rooster je de amandelen tot ze iets bruin zijn in een koekenpan.
  • Laat de amandelen even afkoelen en maal ze dan fijn in een keukenmachine met 2 eetlepels poedersuiker, 1 eetlepel gesmolten boter, 1 theelepel kaneel tot een kruimelige consistentie.
  • Haal de kip uit de pan en laat deze afkoelen. Pluis de kip vervolgens met 2 vorken in kleine sliertjes.
  • Verhit nu weer 1 eetlepel boter in de koekenpan waar je de kip in hebt gebakken en fruit hier het andere uitje in samen met 1 theelepel kaneel en de sinaasappelsap. Schep de kip er weer door en voeg een beetje water toe (ongeveer 100 ml) zodat de kip een beetje vochtig is.
  • Schep de kip uit de pan in een kom en roer hier een eitje door tot je een dikkige, romige saus hebt.
  • Meng een eetlepel bloem met een beetje water tot een dikke pasta.
  • Neem de filodeeg en snijd de vierkanten lappen in drieën zodat je 3 brede slierten hebt.
  • Smeer de sliert in met de gesmolten boter en schep een beetje van het kip mengsel op het begin van de reep filodeeg. Hierop doe je wat van het amandelmengsel. Vouw dan de sliert filodeeg met de punt schuin naar boven zodat er een driehoekje ontstaat. Daarna pak je het onderste puntje, smeer je die in met de water/ bloempasta en vouw je die naar boven en zo blijf je heen en weer vouwen tot je een driehoekje hebt.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte en bak daarna de kip briwat in ongeveer 15 minuten goud bruin. Smeer het overgebleven boter op de bovenkant en bestrooi met poedersuiker en het overgebleven amandelmengsel. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 71kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwitten: 7g | Vetten: 4g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.