Breng het water samen met de bouillonblokjes aan de kook.
Spoel ondertussen de asperges even af onder de kraan, schil ze en snij de harde onderkant eraf (ca. 3 cm).
Zodra het water kookt doe je de schillen én de asperges in de pan. De harde kontjes gooi je weg.
Laat de hele asperges voor ongeveer 10 minuten mee koken tot ze gaar zijn en haal ze daarna uit de soep.
Laat de soep met aspergeschillen nu nog een half uurtje tot een uurtje rustig pruttelen.
Giet dan de soep af door een vergiet en vang de bouillon op. Vul indien nodig bij met water tot je weer 1 liter hebt.
Snipper de sjalotjes.
Verhit de boter in een ruime pan en fruit de sjalotjes even aan tot deze glazig zijn.
Voeg dan de bloem toe en bak deze even kort mee.
Schep dan beetje bij beetje de bouillon erbij en mix met een garde tot een gebonden soep.
Snijd vervolgens de hele asperges in stukjes en houd de topjes apart.
Voeg dan de stukjes asperge toe aan de soep (niet de kopjes!) en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.
Voeg de kookroom toe en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over 4 kommen, verdeel hierover de aspergekoppen en naar smaak gerookte zalm of ham en eventueel een gekookte eitje en wat verse peterselie. Eet smakelijk!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.