Ga terug
+ servings
Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotel met prei en gehakt

Makkelijk recept voor een heerlijke ovenschotel met prei en gehakt. In plaats van 'gewoon' gehakt gebruiken we kipgehakt, heerlijk!
4.28 van 180 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappels (iets kruimig)
  • 300 gram kipgehakt
  • 750 gram prei (ca. 3 flinke preien voor 4 personen)
  • 200 gram crème fraîche
  • 100 ml kookroom
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 ei (middel)
  • eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • olie, peper, zout, nootmuskaat, scheutje melk

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Schil de aardappels en snij ze in kleine stukjes.
  • Kook de aardappels in een pan met ruim water en een snuf zout gaar.
  • Snipper ondertussen het uitje en snij de knoflook fijn.
  • Snij de prei in dunne ringen.
  • Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Voeg het kipgehakt toe en breng op smaak met peper, zout en 2 theelepels paprikapoeder.
  • Zodra het gehakt gaar is, voeg je de prei toe en deze bak je even mee. Strooi de kerriepoeder eroverheen.
  • Terwijl de aardappels koken en je het gehakt en de prei aan het bakken bent maken we het roommengsel.
  • Meng hiervoor 150 gram crème fraîche, 100 ml kookroom, 1 ei, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 theelepel uienpoeder door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Giet de aardappels af als ze gaar zijn en stamp ze fijn tot een puree of gebruik hiervoor een pureeknijper. Meng 50 gram crème fraîche, een scheutje melk en naar smaak peper, zout en nootmuskaat door de aardappelpuree.
  • Verdeel het gehakt met de prei over de bodem van een ruime ovenschaal, verdeel hierover het roommengsel en verdeel de aardappelpuree daar weer overheen. Strooi er naar wens nog een beetje extra fijngesneden peterselie over.
  • Zet de ovenschaal voor ca. 25 minuten in de oven tot de aardappelpuree licht goudbruin is en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 567kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwitten: 22g | Vetten: 31g | Verzadigd vet: 16g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.