Ga terug
Zuurdesemstarter

Zo maak je een zuurdesemstarter

Makkelijke stap-voor-stap gids voor een zuurdesemstarter. Alles wat je wilt weten over zuurdesemstarter om zelf zuurdesembrood te bakken.
5 van 5 stemmen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 50 gram tarwebloem
  • 50 gram water (lauwwarm (ca. 20-25 graden))

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Dag 1: Om te beginnen meng je op dag 1, 50 gram tarwebloem en 50 gram lauwwarm water door elkaar. Doe het mengsel in een glazen potje, draai de schroefdop losjes dicht en plaats het elastiek ter hoogte van de bovenkant van het mengsel. Het elastiek verplaats je elke dag zodat je kunt zien of je starter actief wordt. Zet je starter op een warme plek in huis.
  • Dag 2: Haal je starter uit het potje en weeg 50 gram starter af, de rest gooi je weg**. Voeg nu weer 50 gram tarwebloem toe en 50 gram lauwwarm water. Meng dat door elkaar, doe het in de pot, doe het elastiek er weer om en zet het weer op dezelfde plek terug.
  • Dag 3 - 7: herhaal dag 2. Het kan zijn dat je starter nu omhoog komt en snel weer inzakt (daarvoor is het elastiekje zo handig). Hij is nu zeker nog niet klaar, maar er begint wél leven in je starter te komen. Het is ook niet erg als je bijvoorbeeld op dag 3 leven ziet en op dag 4 & 5 helemaal niets. Geduld!
  • Dag 8: Als je merkt dat je starter nu dagelijks een paar uur na het voeden goed omhoog komt zou het kunnen dat je starter klaar is. Zo niet, dan ga je gewoon door met het herhalen van dag 2. Dit kan soms 1 week, 2 weken of langer duren.
  • Dag 9: Verdubbeld je starter in hoeveelheid binnen 8 uur na de laatste voeding? Dan lijkt het erop dat je starter klaar is. Om hier zeker van te zijn doe je wat water in een kommetje en leg je daar een lepeltje starter op (niet de starter roeren voor je dit doet!). Blijft de starter drijven? Dan kun je aan de slag met je starter!

handig om te weten:

* Warmte is belangrijk voor het actieveren van het fermentatieproces maar té warm is ook niet goed. Zet je starter dus niet op de vensterbank boven de kachel, maar op een warmer hoekje op een plank bijvoorbeeld. Niet op een aanrechtblad, dat kan wat koud zijn.
** Bij het opstarten van een starter gooi je altijd een deel van de starter weg. Let op: dit is geen zuurdesem overblijfsel of zuurdesem discard (dat krijg je alleen van een actieve starter). Met dit deel van de opstartende starter kun je niets doen en moet je echt weggooien.

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.