Ga terug
+ porties
Pruimenjam

Pruimenjam

Pruimenjam maken, een van de leukste zomerse ‘klusjes’ om te doen! Dit is het recept voor de meest zalige en écht makkelijke pruimenjam.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoeveelheid: 6 potjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kg pruimen (bijvoorbeeld Mirabellen)
  • 250 gram geleisuiker
  • 1 citroen (sap)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de pruimen af met water. Ontpit* de pruimen en snij in kwarten.
  • Doe de pruimen in een pan samen met de suiker en het citroensap.
  • Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten lekker doorkoken. Daarna doe je de zogenaamde 'geleiproef'. Dat wil zeggen dat je een lepeltje van de jam op een (koud) bordje doet en er met je vinger doorheen gaat. Als je goed een lijntje door de jam kunt trekken en de jam iets ribbelig wordt dan is deze klaar. Gebeurt dit niet dan kook je de jam nog even door en herhaal je de geleiproef tot je de gewenste dikte van de jam hebt bereikt.
  • Doe de jam kokendheet in gesteriliseerde potten, draai dicht en laat ze op de kop staan tot ze vacuüm getrokken zijn. De jam kun je nu enkele maanden (buiten de koelkast) bewaren. Geniet ervan.

handig om te weten:

Tip: gebruik een kersenontpitter om kleine pruimen mee te ontpitten of een heuse pruimenontpitter, die heb je ook voor grotere pruimen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 242kcal | Koolhydraten: 62g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 0.04g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.