Ga terug
+ porties
Perzik galette

Perzik galette

Perzik galette, heerlijke zomerse fruittaart met perzik en een krokante taartbodem. Een Franse lekkernij die heel snel en makkelijk te maken is!
4.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Ruststijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg:
  • 250 gram bloem
  • 150 gram roomboter (koud - ongezouten)
  • 75 gram suiker
  • 1-2 eetlepels koud water
  • zout
Voor de vulling:
  • 8-9 stuks perzik (vers - ca. 750 gram)
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels custardpoeder
  • 1 theelepel kardemom (optioneel)
  • 1 ei (middel)
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de bloem, boter en suiker in een kom en kneed dit losjes met je handen tot een kruimelig deeg. Je kunt het ook kort pulseren in een keukenmachine.
  • Voeg dan een snuf zout en beetje bij beetje het koude water toe tot je er een bol van kunt maken.
  • Doe de bal deeg in de koelkast voor ongeveer een half uur. Terwijl het deeg in de koelkast staat gaan wij verder met de vulling.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. Zorg ervoor dat de bakplaat al in de oven staat zodat deze straks ook goed warm is.
  • Schil de perzik en snij ze in plakjes. Verwijder de pit. Doe de plakjes perzik in een kom en schep hier de suiker, custardpoeder en kardemom (optioneel) bij.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 gelijke bollen, of hou het bij 1 grote.
  • Rol elke bol uit tot een ronde lap deeg met een beetje bloem zodat het niet aan je deegroller plakt (het mag een beetje rustiek). Gebruik hiervoor als onderkant eventueel bakpapier dan heb je de galette direct op bakpapier en plakt hij niet vast aan het aanrecht.
  • Verdeel over het midden van elke galette 1/3 van het perzik mengsel.
  • Vouw de randen over de vulling. Gebruik hierbij eventueel het bakpapier zodat je het deeg over de vulling vouwt terwijl je het bakpapier vasthoudt. Het deeg valt dan over de vulling (met een beetje hulp) en je plakt niet aan het bakpapier vast. Het deeg kan namelijk makkelijk scheuren en op deze manier voorkom je dat.
  • Bestrijk de rand met een geklutst eitje en naar smaak met het amandelschaafsel.
  • Doe de galettes in de oven en bak ze (eventueel om en om - afhankelijk van hoe groot je oven is) in ca. 15 minuten mooi goudbruin en gaar.
  • Laat ze vervolgens volledig afkoelen. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Je kunt ook 1 grote galette maken met dit recept.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 447kcal | Koolhydraten: 58g | Eiwitten: 7g | Vetten: 22g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.