Zelf vlierbloesemsiroop maken is een heerlijk klusje voor in het voorjaar. Ik leg je stap voor stap uit hoe je heel makkelijk de siroop maakt. Zo leuk!
Schudt de vlierbloesemschermen rustig zodat eventuele beestjes eruit vallen.
Knip dan de bloemetjes van de schermen af (dat je niet meer zulke grote stukken groen hebt) en doe het in een grote pan of kom.
Voeg het water toe zodat alles net onder water staat als je het aandrukt.
Leg er eventueel een bord op zodat het goed onder water blijft staan, dek af met een theedoek of deksel en laat dit minimaal zo’n 24 uur zo staan op een donkere, koele plek - langer kan ook (denk aan 36 of 48 uur voor een nog intensere smaak). Zodat de vlierbloesem de smaak aan het water af kan geven.
Giet het vocht daarna door een fijne zeef of passeerdoek, knijp de bloemen uit en bewaar het vocht.
Meet af hoeveel vocht je hebt. Ik reken per liter vocht 1 kilo suiker. Maar je kunt uiteraard ook minder (of meer) suiker naar smaak gebruiken.
Doe de suiker bij het vocht in een pan samen met het sap van 1 citroen** en breng dit aan kook. Kook totdat de suiker is opgelost.
Steriliseer flessen of potjes en hierin bewaar je de vlierbloesemsiroop in de koelkast, dan blijft het een paar maanden goed. Geniet ervan!
Video
handig om te weten:
* met 1 liter maak je ca. 30 glazen limonade. ** ik gebruik per liter siroop 1 citroen. In plaats van citroen kun je ook citroenzuur gebruiken voor een langere houdbaarheid (dit vind je bij de Toko).
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.