Ga terug
+ porties
Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini (Italiaanse risotto balletjes)

Arancini is een warme snack uit Italië gemaakt van risotto omhuld met broodkruim dat wordt gefrituurd. Een heerlijke, smaakvolle snack.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 40 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Afkoelen: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 1 uur
Hoeveelheid: 15 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 125 gram risottorijst
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 400 ml water
  • 100 ml melk
  • ½ bol mozzarella
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ theelepel oregano
  • 1 ei (large)
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • roomboter om in te bakken
  • (frituur)olie om in te frituren

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe een klontje boter in de koekenpan en fruit de knoflook en ui even aan. Doe de risottorijst erbij en bak mee tot de rijst ook glazig is. Verkruimel het blokje kippenbouillon erover en giet er een beetje water over. Voeg ook het citroensap toe.
  • Roer vervolgens rustig maar constant door de risottorijst en zodra het vocht opgenomen is door de rijst voeg je steeds een beetje vocht toe (de rest van het water en de melk). Je voegt pas weer nieuw vocht toe als vrijwel al het vocht is opgenomen. Je hebt echt even tijd nodig om risotto te maken. Proef of de risotto gaar is en de rijst mooi zacht is met een kleine bite. Indien nodig kun je uiteraard wat extra water toevoegen als je risotto nog niet gaar is.
  • Zodra de risotto gaar is, laat je deze volledig afkoelen en bewaar je het bij voorkeur een nachtje afgedekt in de koelkast.
  • De volgende dag (of wanneer de risotto volledig is afgekoeld) gaan we de arancini maken. Snijd de halve bol mozzarella in kleine blokjes.
  • Neem een beetje risotto in je hand en maak hier een balletje van. Druk met je vinger in het balletje en druk het blokje mozzarella erin. Dichtvouwen en draai er weer een mooi rond balletje van. Herhaal dit vervolgens met de rest van de risotto. Je kunt ongeveer 15 balletjes uit dit recept halen.
  • Neem nu 3 kommetjes en vul er één met bloem, oregano, zout & peper (naar smaak) en mix dit even door elkaar. Vul een ander kommetje met het eitje dat je even klutst. Het laatste kommetje vul je met paneermeel en Parmezaanse kaas en ook dit mix je weer even door elkaar.
  • Doe nu een balletje in het kommetje met de bloem, even om wentelen en daarna door het ei en vervolgens door de paneermeel en Parmezaanse kaas. Herhaal dit met alle balletjes.
  • Verhit de frituurpan en bak de arancini in enkele minuten goudbruin. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 48kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 1g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.