- Eef Kookt Zo - https://www.eefkooktzo.nl -

Knoflooksaus (Zelfgemaakte)

Knoflooksaus! Vandaag ga ik een ‘geheim’ receptje met jullie delen wat na vandaag natuurlijk niet-zo-geheim meer is. Ik heb het over mijn zelfgemaakte knoflooksaus. Helemaal niet moeilijk om te maken maar…. als je het eenmaal gemaakt hebt dan wil je eigenlijk niet meer anders. Romig, een tikje zuur, lekker veel knoflook en verse kruiden dát is mijn zelfgemaakte knoflooksaus.

Zelf serveer ik ‘m vaak bij shoarma zoals bij dit overheerlijke recept voor pide met kipschoarma of “gewoon” als sausje voor bij de barbecue of tijdens het gourmetten. Super makkelijk om te maken maar zó onwijs lekker! Om meteen een vette disclaimer op dit recept te zetten; je zult hierna geen flesje meer willen kopen. Knoflooksaus maak je voortaan zelf!

Soorten knoflooksaus

Knoflooksaus komt in vele soorten. Zo ken je de wat wij hier noemen ‘gewone’ knoflooksaus vast al. Deze is vaak op basis van mayonaise, room, knoflook en eventueel andere kruiden. Alioli ken je waarschijnlijk ook. Tzatziki met griekse yogurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden zal je ook niet vreemd in de oren klinken maar ken je ‘Toum’ ook al? Deze versie komt o.a. voor in Egypte en is redelijk vergelijkbaar met alioli hoewel bij Toum ook wel eens munt wordt gedaan en dan heet het ‘Zeit en Toum’ . De Chinese versie van knoflook saus wordt Jiang Pao genoemd en in Brazilië kennen ze Molho de Alho. Kortom vrijwel overal op de wereld kennen ze een soort van knoflooksaus. Ook al maken ze ‘m wellicht anders aan het andere eind van de wereld het hoofdbestanddeel is en blijft knoflook!

Zelfgemaakte knoflooksaus

Tijd om aan de slag te gaan met mijn versie van de zelfgemaakte knoflooksaus. Oh, en voor ik het vergeet als je ‘m hebt gemaakt meteen gebruiken. Dit soort sausjes zijn niet bedoeld voor in de koelkast en als je het wel probeert verteld je neus de volgende dag wel waarom 😉
Ik gebruik overigens zelf Zaanse mayonaise omdat deze vettig en een tikje zuur is. De Zaanse mayonaise in combinatie met de rest van de ingrediënten zorgt er juist voor dat deze knoflooksaus zó lekker is maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor elke andere mayonaise die jij lekker vindt.


Het recept voor zelfgemaakte knoflooksaus

Bereidingstijd: 5  | Totale bereidingstijd: 5 minuten

Wat heb je nodig om knoflooksaus te maken (ingrediënten):

Hoe je zelf knoflooksaus maakt:

  1. Neem een ruime kom en doe hier de citroen sap en suiker in. Meng deze goed door elkaar. Voeg nu de geperste teentjes knoflook toe. Het is een sausje wat je zelf op smaak maakt en ik raad je aan te beginnen met 2 of 3 tenen knoflook. Als je meteen te veel knoflook toevoegt kan de smaak te overheersend zijn. Begin met een beetje, als de saus af is en je vind het te weinig naar knoflook smaken voeg je gewoon een teentje extra toe.
  2. Als je de geperste teentjes knoflook hebt toegevoegd doe je de mayonaise en de crème fraîche erbij. Goed doorroeren en de verse fijngesneden kruiden toevoegen. Weer roeren en op smaak brengen met peper & zout. Als je het lekker vind kun je nu een of twee extra teentjes knoflook toevoegen.
  3. Garneer eventueel met een beetje peterselie. Eet smakelijk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!