Satésaus

Zelf satésaus maken

Satésaus, een saus waarvan mijn collega met Indische roots van zegt dat dit echt niet over de nasi gedaan mag worden maar wat ik natuurlijk wel stiekem doe. Nou ja, stiekem… We hebben er openlijke discussies over en een groot deel van het team doet dan ook vrolijk satésaus over de nasi goreng terwijl anderen dit echt niet vinden kunnen…

Satésaus kan wat mij betreft overal bij of op. Natuurlijk bij saté (hoe kan het ook anders), nasi (lekker, probeer maar eens), gehaktballetjes, snacks, een broodje warm vlees, gourmetten of BBQ-en en het is sowieso gewoon erg lekker om een stokbroodje in te dopen.

Satésaus of pindasaus?

Nu noemt niet iedereen deze saus satésaus. Een groot deel van de Nederlandse bevolking noemt het namelijk ook pindasaus. Het is om het even eigenlijk want het gaat vrijwel gelijk op als je kijkt naar hoeveel er op satésaus en hoeveel er op pindasaus wordt gezocht in Google.

Jammer genoeg maken niet veel mensen deze saus zelf terwijl het juist zó makkelijk is. Goedkoper ook nog en een heel stuk lekkerder. Wist je dat satésaus in Indonesië gewoon saus voor over de saté is en dat, dat eigenlijk niets met pindasaus te maken heeft?

Je kunt immers elke saus serveren bij saté en dat dan satésaus noemen. In Nederland bedoelen we echter juist pindasaus als we het over satésaus hebben. Verwarrend eigenlijk he?!

Pindakaas

Mijn satésaus maak ik op basis van pindakaas en melk. Er is vaak discussie over welke pindakaas het lekkerst is voor pindasaus maar, heel eerlijk, ik heb geen voorkeur. Het is net welke pindakaas ik in huis heb. Een gladde pindakaas of eentje met stukjes pinda erin, beide prima.

De kokosmelk kun je ook vervangen voor water (dan wordt de saus minder romig) of gewone melk. Samen met wat lekkere smaakmakers natuurlijk zoals sambal, ketjap manis (zoete ketjap) en geraspte verse gember.

Deze satésaus zet je binnen een kwartiertje al op tafel en je kunt hem prima voorbereiden, wordt ‘ie alleen maar lekkerder van! Onderstaande recept kun je ca. 3 dagen afgesloten in de koelkast prima bewaren.

Satésaus

Satésaus

Zelf satésaus maken

Het lekkerste recept voor zelfgemaakte satésaus.
4.30 van 233 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 grote kom (voldoende voor 4-6 personen)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 ml kokosmelk
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • theelepel sambal
  • 1 theelepel geraspte verse gember

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Rasp de gember en deze samen met de andere ingrediënten in een steelpannetje op laag tot middelhoog vuur.
  • Kook de saus in tot je een mooie lobbige satésaus hebt. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1177kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwitten: 24g | Vetten: 118g | Verzadigd vet: 82g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Satésaus

69 thoughts on “Zelf satésaus maken

  • Dag Eef,
    Al heel lang ( meer dan 30 jaar) maak ik zelf satesaus. Ik gebruik dezelfde ingrediënten als jij maar gebruik ook een kneepje tomatenketchup (maakt hem iets voller qua smaak) en ook een beetje vers citroensap (geeft een frisje)
    Je hebt een hele leuke blog, dank je wel daarvoor.
    Hartelijke groet Els

    • Ik heb hem net gemaakt en hij is heerlijk! Wel vraag ik me iets af: misschien dat het aan mij ligt, want ik lees het in geen van de andere reacties, maar moet de hoeveelheid voor 1 grote kom misschien 200 i.p.v. 400 ml kokosmelk zijn? Ik heb het met de aangegeven 400 ml gemaakt en toen kreeg ik een soort kokos-pindawater. Heb toen alle andere ingrediënten verdubbeld; toen was ie perfect en leek ook veel meer op de foto.
      Dus nu heb ik lekker veel saus!

      • Ik heb jouw recept gemaakt voor de kippedij saté met frites we vonden de saté saus wat weeig er zat overigens geen gember in .
        Wat heb ik fout gedaan??

        • Bedoel je met weeig een flauwe smaak? Sowieos geeft de gember een heerlijke smaak aan de satésaus dus dat kan een deel van het probleem zijn en voeg anders eventueel nog een beetje extra ketjap manis toe. Dat is ook zoutig en geeft nog meer smaak.

  • Ik ga die gember er ook een keer bij doenIk snipper altijd een uitje en fruit die samen met een beetje sambal in het pannetje voordat de pindakaas en melk erbij gaan, dat is ook héél lekker. En idd een klein beetje citroensap erbij

  • Ik ga die gember er ook een keer bij doenIk snipper altijd een uitje en fruit die samen met een beetje sambal in het pannetje voordat de pindakaas en melk erbij gaan, dat is ook héél lekker. En idd een klein beetje citroensap erbij

  • Ik gebruik voor sate de “100% naturel” Pindakaas, en is ook vrij van vetten, suikers etc. (Te verkrijgen bij iig de albert heijn.)

    Als ketjap neem ik de Ketjap Medja, als sambal badjak. (Oelek is te zout.)

    En wat Ladydi_123 zegt, uitje aanfruiten met citroen.

  • Ik gebruik voor sate de “100% naturel” Pindakaas, en is ook vrij van vetten, suikers etc. (Te verkrijgen bij iig de albert heijn.)

    Als ketjap neem ik de Ketjap Medja, als sambal badjak. (Oelek is te zout.)

    En wat Ladydi_123 zegt, uitje aanfruiten met citroen.

  • Wat een goed recept! Op een dag had ik geen kokosmelk in huis en gebruikte ik haverroom. Wat een heerlijke ontdekking! Ik maak het nu alleen nog maar met de haverroom 😉

  • Wat een goed recept! Op een dag had ik geen kokosmelk in huis en gebruikte ik haverroom. Wat een heerlijke ontdekking! Ik maak het nu alleen nog maar met de haverroom 😉

  • Leuk om te horen en te lezen hoe mensen in div.landen hun eigen draai geven aan sate/pindasaus. In Nederland gaat men aan de slag met pindakaas terwijl in vb Suriname eerst knoflook en peper eerst gebakken wordt in een laag olie. Daarna worden de pinda’s in dezelfde olie gebakken. Dit alles gaat de vijzel in met vb Kentjoerpoeder, tamarindepasta en gula jawa. Zo ontstaat er een geconcentreerde pasta. Daarna is het klaar voor gebruik. Qua structuur is wat korrelig. Surinaamse pindasaus is onbekend in Nederland maar zeker de moeite waard om het te proberen.

  • Leuk om te horen en te lezen hoe mensen in div.landen hun eigen draai geven aan sate/pindasaus. In Nederland gaat men aan de slag met pindakaas terwijl in vb Suriname eerst knoflook en peper eerst gebakken wordt in een laag olie. Daarna worden de pinda’s in dezelfde olie gebakken. Dit alles gaat de vijzel in met vb Kentjoerpoeder, tamarindepasta en gula jawa. Zo ontstaat er een geconcentreerde pasta. Daarna is het klaar voor gebruik. Qua structuur is wat korrelig. Surinaamse pindasaus is onbekend in Nederland maar zeker de moeite waard om het te proberen.

  • Dag. Zo maak ik ook pindasaus, maak ik doe er nog iets anders mee:
    Ik fruit eerst heel zachtjes een paar teentjes fijngesneden knoflook en een half fijngesneden rood pepertje. Dan de rest er bij. De eventueel weeiige smaak (zie vorig commentaar) is dan al weg, maar 2 eetlepels zoete chilisaus doen wonderen!

      • Fonny Martens says:

        Zoals hierboven beschreven maak ik het ook
        Liefst met kippedijen die 24 uur gemarineerd zijn
        Bakken of op de Bbq
        Kippedijen met verse knoflook
        Verse gember
        Ketjap manis
        Ketjap Adinkerke
        Beetje honing als het op de Bbq gaat
        Chili saus
        Sambal

  • Marcel Blauw says:

    Een theelepel trassi erbij maakte het voor mij net wat lekkerder.
    Ik heb het eerst gewoon gemaakt, en wat er van opzij gezet, en daarna met trassi erbij.
    Zo kon ik een smaaktest doen en de versie met trassi heeft bij mij gewonnen.

  • Lekker recept hoor, maar je kunt je satehsaus ook romig krijgen met water als basis:
    Water-pindakaas-scheutje ketchup-tl sambal- scheut ketjap-2 EL bruine basterdsuiker. Waneer alles de gewenste dikte heeft zal de saus nog iets lobbig zijn. Voeg nu een EL volle yoghurt toe, en de saus zal nu heerlijk smeuïg worden!

  • Al zo vaak satesaus gemaakt maar deze is nu favoriet. Heerlijk met die verse gember erbij. Yammie yammie. Dankjewel voor dit recept, klaar in een handomdraai

  • Wij aten altijd satesaus uit een pakhe van knorr, dat vond ik een milde saus, maar sinds hij uit de winkelschappen is verdwenen, vind ik geen een satesaus meer lekker, nu heb ik die van jou gemaakt en ik vind hem superlekker, precies mijn smaak. Ben berg blij met dit recept, mijn hartelijke dank!!

  • 5 sterren
    Eef…dit is al het zoveelste recept van jou die Ik gemaakt heb.
    Mijn famillie woont in Zweden en ze zijn altijd op zoek naar lekkere recepten.
    Nu vind ik weer dit recept voor satésaus.
    Ik ben er superblij mee.
    Wel heb ik alle reacties bekeken en er iid ook wat meer citroen, en ook nog een blokje kippenbouillon bij gedaan. En ietsje MSG poeder ( monsodium glutamaat, lang niet zo erg als we altijd dachten)
    Het werdt perfect!!
    Dank je wel, ik ben gek op je.!!❤️🫶🏼

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Ditte! Wat een leuke en uitgebreide reactie, dank je wel 🙂 Fijn om te horen dat de recepten zo in de smaak vallen en je er je eigen smaak en draai hebt kunnen geven. En ik vind zelfgemaakte pindasaus ook zooooveel lekkerder dan uit een pakje!

  • Heidi Plas says:

    Hallo Eef,

    Kloppen de calorieën wel? 1177 Kcal?
    De saus is heerlijk trouwens, net als andere recepten van jou. Nog nooit mislukt, altijd lekker. Dank je wel

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Heidi, 1177 kcal voor 4-6 personen! Dan kom je gemiddeld rond de 250 kcal p/p uit, het is een stevig sausje die satésaus ;-). Komt vooral door de kokosmelk en pindakaas!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Dat kan zeker, je zou het bijvoorbeeld in grote ijsblok-bakjes kunnen invriezen zodat je telkens een eenpersoons portie kan ontdooien!

  • Ik heb geen verse gember in huis en ook geen gembersiroop. Kan dit recept ook met gemberpoeder? Zo ja, hoeveel ongeveer? Morgen maken. Ben benieuwd

    • Ja dat kan, de smaak is vaak wel iets minder en minder fris van gedroogde gember vs verse gember dus hou daar rekening mee. Ik zou een tl gedroogde aanhouden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept