Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Zachte vlechtbroodjes met aardbei. Ze zien er misschien ingewikkeld uit en dat zijn ze ook ‘ingewikkeld’, maar ze zijn zeker niet moeilijk om te maken. Deze vlechtbroodjes zijn namelijk eigenlijk best makkelijk te maken. Ze zijn lekker zacht, vol van smaak en gevuld met heerlijke aardbeienjam van Hero. Perfect om te maken tijdens de feestdagen voor een feestelijk ontbijt!

Zelf brood maken, het is inmiddels een beetje een hobby geworden. Ik vind het erg leuk om te doen en het resultaat is ook altijd zo lekker. Fijne bijkomstigheid: het huis ruikt ook heerlijk! Wel ben ik, zoals je inmiddels waarschijnlijk wel weet, van de afwisseling. Ik wil niet elke keer hetzelfde soort brood maken, maar juist lekker afwisselen, experimenteren en uitproberen. Soms pakken die experimenten goed uit en zodoende lees je nu het recept voor deze heerlijke zachte vlechtbroodjes met aardbei.

Bereiding zachte vlechtbroodjes met aardbei

Zachte vlechtbroodjes gevuld met aardbeienjam

Deze zachte vlechtbroodjes heb ik gevuld met Hero Original aardbeienjam. Dat maakt ze net even specialer, maar ook extra lekker! De aardbeienjam van Hero is lekker fruitig, zacht zoet en er zitten geen onnodige toevoegingen in. Pure, lekkere jam die perfect past bij deze zachte vlechtbroodjes. Door de jam door het brood te vlechten, hoef je de broodjes niet meer te beleggen en zijn ze direct voorzien van een lekker laagje aardbeienjam. Op de website van Hero kun je trouwens nog meer lekkere recepten met jam vinden, aanrader!

Let wel even op de oven. Zelf bak ik broodjes meestal op 180 graden. Maar omdat er natuurlijk suiker in jam zit, verbrandt dit makkelijk bij hoge(re) temperaturen. Hierdoor heb ik de temperatuur van de oven in het recept aangepast. Houd 170 graden aan en je zit goed, maar hou natuurlijk wel altijd even een oogje in het zeil. Kun je direct zien hoe mooi de broodjes worden in de oven en hoe lekker ze beginnen te ruiken 😉 .

Ingrediënten zachte vlechtbroodjes met aardbei

Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Het recept voor zachte vlechtbroodjes met aardbei. Deze broodjes zijn makkelijk om te maken en smaken ook nog eens waanzinnig lekker.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 45 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijzen: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 6 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 100 ml melk (lauwwarm)
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • 100 ml neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 6 eetlepels Hero Original aardbeienjam
  • 2 eieren
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 gram roomboter (+ ½ eetlepel - kamertemperatuur)
  • 1 theelepel zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe melk, water, olie, suiker, ½ eetlepel roomboter en 1 ei in een ruime kom. Meng en voeg gist toe. Laat dit paar minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Voeg bloem toe en kneed het deeg ongeveer 15 minuten goed door tot een soepel deeg. Voeg het zout toe tijdens het kneden. Vorm vervolgens een bal van het deeg.
  • Vet een kom in met olie. Doe hierin het deeg en draai de bal deeg om zodat er rondom olie zit. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
  • Stort dan het deeg op het aanrecht en verdeel in 6 bolletjes. Laat, afgedekt onder een natte theedoek, kort rijzen (15 minuten).
  • Verwarm ondertussen de oven op 170 graden boven- en onderwarmte.
  • Vorm van de balletjes deeg met je handen een rechthoek. Neem een eetlepel jam en verdeel dit over het midden van het deeg. Rol het deeg op en snijd het doormidden maar zorg ervoor dat er een klein stukje aan een kant vast blijft zitten.
  • Neem dan de beide delen van het deeg en wikkel deze om elkaar zodat er een vlecht ontstaat. Rol daarna het deeg om het midden tot een rond vlechtbroodje.
  • Leg de broodjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Kluts het andere eitje met een scheutje melk en smeer dit met een kwastje over de broodjes.
  • Bak de broodjes in ca. 20-30 minuten goudbruin en gaar af.
  • Smelt de roomboter en smeer over de broodjes als ze net uit de oven komen. Hierdoor krijgen ze een lekkere zachte korst.
  • Even laten afkoelen en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 546kcal | Koolhydraten: 65g | Eiwitten: 11g | Vetten: 26g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Hero. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

18 thoughts on “Zachte vlechtbroodjes met aardbei

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept