Karamel met zeezout 640x540 1

Zachte karamel met zeezout

Zachte karamel met zeezout. Als je een keer heel erg lekker wilt zondigen, dan raad ik je deze zeker aan. Zachte, smeuïge karamel met zeezout. Op en top genieten!

Onder de naam van mijn blog vind je drie woorden: lekker, makkelijk, gezond. Daar wil ik het vandaag eens met je over hebben. Lekker, makkelijk en gezond zijn de criteria waaraan mijn recepten moeten voldoen. Ik zeg het weleens vaker, maar alle recepten van mijn blog zijn lekker, makkelijk en meestal gezond. Zoals je wellicht kunt begrijpen is dit recept niet bepaald gezond te noemen. Dat geeft niet, niet al mijn recepten hoeven per definitie gezond te zijn. Nu vind ik gezond eten belangrijk, maar dat neemt niet weg dat je zo heel af en toe best eens ongegeneerd mag genieten.

Genieten met zachte karamel

Genieten doe je zeker met dit recept voor zachte karamel met zeezout. Lekker is het ook, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar om nou te zeggen makkelijk… Nee, ik moet eerlijk tegen je zijn dit recept is niet bepaald makkelijk om te maken. Dit heeft me dan ook even aan het twijfelen gebracht of ik dit recept wel zou plaatsen. Maar toen bedacht ik me, als ik het kan maken dan kun jij het ook! Ik ben namelijk geen chef kok, patisserie prinses of een ervaren banketbakker. Nee, ik ben gewoon een meisje (*kuch* ik ben al 30) die dol is koken. Dat ik dit recept kan maken betekent dat jij dat ook kan!

Choco, noga & fudge

Dit recept komt uit het kookboek: choco, noga & fudge van Sara Aasum Hultberg en uitgeverij Forte Culinair. Laatst kreeg ik dit prachtige kookboek opgestuurd. Ik kan je vertellen dat ik vervolgens het hele weekend lekker in dit kookboek heb gebladerd. Van de foto’s krijg je trek, de beschrijving maakt dat je met de recepten aan de slag wilt en de hoeveelheid recepten maakt dat je bijna niet kunt kiezen. In mijn ogen precies zoals een kookboek zou moeten zijn. De schrijfster Sara Aasum Holtberg is meester patisserie en dat is goed terug te zien in dit kookboek. Dit kookboek vind ik een echte aanrader! Erg leuk voor jezelf maar ook zeker als cadeau voor de echte zoetekauw. Hoe moeilijk het maken van een keuze ook was, koos ik uiteindelijk om aan de slag te gaan met het recept voor zachte karamel met zeezout. Dit recept moest ik gewoon uitproberen!

Dit kookboek is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor de leuke prijs van 14,95!

Zachte karamel met zeezout kookboek

Het recept voor zachte karamel met zeezout is geen makkelijk recept om te maken, maar het is het meer dan waard om net even iets meer je best te doen. En nogmaals, als ik het kan kan jij het ook! Voor het maken van dit recept heb je een aantal ingrediënten nodig die waarschijnlijk allemaal in je keukenkastjes hebt staan behalve de glucosestroop. Glucosestroop is namelijk wat lastiger te verkrijgen.

Glucosestroop

Glucosestroop is stroop die gemaakt is van een mengsel van glucose, maltose, maltotriose en hogere glucose oligomeren (bron). Glucosestroop is verkrijgbaar bij de groothandel zoals Sligro of speciaalzaak zoals (online) bakwinkels. Ik kan me voorstellen dat je niet speciaal voor het maken van dit recept naar de groothandel of de speciaalzaak gaat. Dat hoeft ook niet per se. Je kunt namelijk glucosestroop vervangen voor honing volgens de schrijfster van het kookboek. Daarnaast kun je glucosestroop ook prima zelf maken. Hiervoor heb je druivensuiker nodig. In een steelpannetje meng je gelijke delen druivensuiker en water. Dit kook je vervolgens in tot je een dikke stroop hebt. Je kunt dus glucosestroop gebruiken, het eventueel vervangen voor honing of het zelf maken. Kijk, zo wordt een ietwat lastig recept direct een heel stuk makkelijker 😉 .

Zachte karamel met zeezout

Karamel met zeezout 640x540 1

Zachte karamel met zeezout

Het recept voor heerlijke zachte karamel met zeezout. Stap voor stap recept naar het kookboek Choco, Noga & Fudge van Sara Aasum Hultberg.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Uitharden: 6 uur
Totale tijd: 6 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 15 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 gram roomboter (ongezouten)
  • 100 ml slagroom
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 ml glucosestroop
  • 40 gram suiker
  • 25 ml water
  • zeezout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Begin met het maken van beurre noissette. Doe de roomboter in een steelpan met dikke bodem en laat op middelhoog vuur koken tot de boter donker goudbruin van kleur is en een hazelnootachtige geur heeft. Roer door de boter met een garde zodat de boter niet aanbrandt.
  • Haal de pan van het vuur en meng de slagroom en basterdsuiker erdoor.
  • In een andere steelpan doe je de suiker, glucosestroop en het water. Dit breng je aan de kook en laat het mengsel koken tot de kleur iets verandert en iets donkerder wordt.
  • Voeg dan beetje bij beetje de beurre noissette toe en roer steeds goed met een garde. Laat het daarna op middelhoog vuur koken tot een temperatuur van 124℃ en roer af en toe door.
  • Bekleed ondertussen de bakvorm met bakpapier en giet hier de karamel in. Strooi naar smaak een beetje zeezout erover.
  • Laat de karamel vervolgens uitharden op kamertemperatuur (minimaal 6 uur). Snijd de karamel daarna in blokjes en eet smakelijk!

handig om te weten:

Wanneer je de karamel wilt bewaren is het handig om de stukjes te wikkelen in een klein stukje bakpapier en ze in een afgesloten bakje te bewaren. Hierdoor plakken de stukjes niet aan elkaar en kun je ze lang bewaren. Als dat lukt natuurlijk 😉 .

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 118kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwitten: 1g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zachte karamel met zeezout

12 thoughts on “Zachte karamel met zeezout

  • Ik krijg hier echt spontaan zin in! Prachtige foto’s heb je er ook van gemaakt 🙂 En wat je zegt.. Het hoeft niet altijd super gezond te zijn, balans 😉 Liefs, Merel

  • Zou ik deze caramel ook door de nougat kunnen ‘swirlen’. Heb keer nougat met salted caramel op en wil dat keer maken. Heb al goed nougat recept en zoek dus nu naar de caramel voor erdoor

  • Zou ik deze caramel ook door de nougat kunnen ‘swirlen’. Heb keer nougat met salted caramel op en wil dat keer maken. Heb al goed nougat recept en zoek dus nu naar de caramel voor erdoor

  • Jo van de Voorde says:

    in het recept wordt glucosestroop uitgedrukt in ml, maar gezien stroop zo moeilijk uitgietbaar is, zou het misschien mogelijk zijn om dit in gram te vermelden?

    • Daar zal ik een volgende keer rekening mee houden. Voor nu een tip: spray of doe een beetje olie of bakspray in een bakje, weeg de stroop af en je giet het zo in de pan (door het vet blijft de stroop niet plakken en is het makkelijk uitgietbaar). Succes!

  • Jo van de Voorde says:

    in het recept wordt glucosestroop uitgedrukt in ml, maar gezien stroop zo moeilijk uitgietbaar is, zou het misschien mogelijk zijn om dit in gram te vermelden?

  • Daar zal ik een volgende keer rekening mee houden. Voor nu een tip: spray of doe een beetje olie of bakspray in een bakje, weeg de stroop af en je giet het zo in de pan (door het vet blijft de stroop niet plakken en is het makkelijk uitgietbaar). Succes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept