Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje en doe dit samen met het stokje in een steelpan met dikke bodem.
Giet hierbij de melk en doe daarbij de semolina, suiker en maizena.
Breng dit aan de kook, zet het vuur lager en verwarm tot het begint in te dikken.
Voeg dan beetje bij beetje de eidooiers terwijl je blijft mixen. Doe het mengsel daarna terug in de pan en kook in tot je de consistentie van een dikke vla hebt.
Laat de custard nu volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet de bakvorm een beetje in met de gesmolten roomboter en leg vel voor vel de filodeeg erin. Tussen elk vel smeer je een beetje gesmolten roomboter.
Verdeel de afgekoelde custardvulling in het midden en vouw de filodeegvellen over elkaar. Dit mag een beetje rommelig zoals je op de foto ziet. Je kunt eventueel nog een extra vel kreukelen en erbovenop doen. Maak een paar inkepingen in de bovenkant met een scherp mesje.
Smeer de bovenkant lichtjes in met de rest van de gesmolten roomboter en bak de bougatsa nu in c.a. 30 minuten licht goudbruin en knapperig in de oven.
Laat even afkoelen, bestrooi met poedersuiker en snij in stukken. Eet smakelijk!
handig om te weten:
* Op de foto zie je 9 stukjes. Met het recept maak je echter 12 stukjes. Fun fact: die paste niet meer op het plankje waarop ik de bougatsa wilde fotograferen ;-)
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.