Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
Halveer de witlof en snij de bittere kern eruit. Verhit een pan met ruim water en een lekkere snuf zout en breng dit aan de kook. Kook hierin de witlof beetgaar.
Ondertussen maken we ook alvast de kaassaus. Neem hiervoor een steelpan met dikke bodem doe hierin de roomboter op middelhoog vuur.
Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe en blijf dit roeren tot er een soort deegbal ontstaat (makkelijkste is om hiervoor een houten pollepel te gebruiken).
Bak die op laag vuur even en voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je met een garde er een mooie gladde saus van maakt.
Voeg dan beetje bij beetje de geraspte kaas toe en breng de saus verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Als de witlof beetgaar is, giet je deze af (door het halveren zullen de meeste bladeren los zitten dat is prima). Neem wat witlof en wikkel het in een plakje beenham en herhaal dit tot alle witlof en plakjes beenham op zijn.
Verdeel dan de helft van de kaasaus over de bodem van een ovenschaal, leg hierop de witlof rolletjes in de ham en giet daaroverheen de rest van de kaassaus. Garneer met eventueel een beetje extra gerapte kaas.
Zet de ovenschaal nu in de oven voor ca. 10 tot 15 minuten tot de bovenkant goudbruin is en eet smakelijk!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.