Ga terug
+ servings
Witlof met ham en kaas

Witlof met ham en kaas

Heerlijke witlof met ham en kaas. Een klassieker en dit is de LEKKERSTE én de makkelijkste manier om hem zelf klaar te maken.
4.49 van 87 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram witlof (ca. 4-6 stronken)
  • 25 gram roomboter (ongezouten)
  • 20 gram bloem
  • 175 ml melk
  • 75 gram Geraspte kaas (+ extra ter garnering)
  • 100 gram beenham (ca. 4-6 plakken)
  • peper, zout en nootmuskaat

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Halveer de witlof en snij de bittere kern eruit. Verhit een pan met ruim water en een lekkere snuf zout en breng dit aan de kook. Kook hierin de witlof beetgaar.
  • Ondertussen maken we ook alvast de kaassaus. Neem hiervoor een steelpan met dikke bodem doe hierin de roomboter op middelhoog vuur.
  • Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe en blijf dit roeren tot er een soort deegbal ontstaat (makkelijkste is om hiervoor een houten pollepel te gebruiken).
  • Bak die op laag vuur even en voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je met een garde er een mooie gladde saus van maakt.
  • Voeg dan beetje bij beetje de geraspte kaas toe en breng de saus verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Als de witlof beetgaar is, giet je deze af (door het halveren zullen de meeste bladeren los zitten dat is prima). Neem wat witlof en wikkel het in een plakje beenham en herhaal dit tot alle witlof en plakjes beenham op zijn.
  • Verdeel dan de helft van de kaasaus over de bodem van een ovenschaal, leg hierop de witlof rolletjes in de ham en giet daaroverheen de rest van de kaassaus. Garneer met eventueel een beetje extra gerapte kaas.
  • Zet de ovenschaal nu in de oven voor ca. 10 tot 15 minuten tot de bovenkant goudbruin is en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 172kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwitten: 9g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.