Ga terug
+ servings

Breekbrood met knoflook en peterselie

Het recept voor zelfgemaakt breekbrood met knoflook en peterselie. Boterzachte bolletjes met een heerlijke hartige smaak.
4 van 2 stemmen
Voorbereiding: 40 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Rijzen: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 1 breekbrood bestaande uit 7 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 125 ml warm water
  • 1 theelepel gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 5 eetlepels roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 125 ml halfvolle melk (kamertemperatuur)
  • 400 gram tarwebloem
  • zout
  • 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • In een keukenmachine met deeghaak doe je het warme water, gist en suiker. Roer even door met een lepel en laat dit vervolgens een minuut of 10 staan tot het gaat schuimen. Als je geen keukenmachine met deeghaak hebt kun je dit in een grote kom doen.
  • Zodra het mengsel is gaan schuimen doe je er 1 eetlepel roomboter bij, de melk en de tarwebloem. Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg nu een minuut of 10 goed door.
  • Als het deeg bijna klaar is voeg je er een flinke theelepel zout aan toe en kneed je het deeg nog heel even door. Als het deeg loslaat van de zijkanten van de keukenmachine ben je klaar met kneden. Als je geen keukenmachine hebt kun je het deeg met de hand kneden (houd er dan wel rekening dan je ongeveer een minuut of 20 moet kneden met de hand).
  • Verdeel wat bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in 7 gelijke stukken. Maak hier bolletjes van door de zijkanten naar binnen te vouwen als een bolletje en deze met de bolle kant naar boven op het aanrecht te leggen. Leg hierover je hand in de vorm van een kommetje en maak vervolgens draaiende bewegingen. Herhaal dit met alle bolletjes.
  • Smelt nu 4 eetlepels roomboter. Zodra de boter is gesmolten voeg je hier de peterselie aan toe, de knoflook en naar smaak zout.
  • Doop de bolletjes brood nu in dit boter mengsel en zorg ervoor dat het gehele bolletje bedekt is. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm die je wilt (bijvoorbeeld een rondje zoals op de foto). Dek af met een droge theedoek en laat dit nu ongeveer 1 uur rijzen of tot de bolletjes verdubbeld zijn in volume. Bewaar de overgebleven boter, deze hebben we straks nog nodig.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte. Zodra de broodjes klaar met rijzen zijn, doe je ze in de oven en bak je ze in ongeveer 25 á 30 minuten goudbruin af. Smeer de overgebleven boter met een kwastje op de bolletjes voor een mooie glans, zachte korst en extra smaak. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1545kcal | Koolhydraten: 314g | Eiwitten: 46g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.