Ga terug
+ servings
sinaasappeltaart

Sinaasappeltaart

Waanzinnig sinaasappeltaart recept. Heerlijke cake met een volle smaak van sinaasappel en gesuikerde sinaasappelschijfjes. Aanrader!
4.30 van 31 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Gesuikerde sinaasappels
  • 175 ml water
  • 150 gram suiker
  • 2 sinaasappels (in schijfjes van ca. 5 mm)
Sinaasappel cake
  • 2 sinaasappels
  • 3 eieren (kamertemperatuur)
  • 250 gram suiker
  • 230 gram bloem
  • snuf zout
  • snuf nootmuskaat
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 75 ml olijfolie
  • 5 eetlepels yoghurt (kamertemperatuur)
  • 2 theelepels vanille extract

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Maak eerst de gesuikerde sinaasappels voor bovenop de cake. Breng het water met de suiker in een steelpan aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de sinaasappelschijfjes toe. Laat 15 minuten sudderen terwijl je af en toe blijft roeren. Haal daarna van het vuur en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet een bakvorm van ca. 22 cm in en bekleed de onderkant met bakpapier.
  • Rasp de schil (alleen het oranje) van de twee sinaasappels en houd dit apart. Snij daarna de geraspte sinaasappels in partjes (snij het witte van de schil weg dat is vrij bitter van smaak).
  • Doe deze sinaasappelpartjes samen met de geraspte schil in een keukenmachine/kleine hakmolen en mix het zo fijn mogelijk. Zet apart.
  • Leg de afgekoelde gesuikerde sinaasappelschijfjes dakpansgewijs in de springvorm. Je bakt het als de onderkant en draait de taart later om. Bewaar de siroop.
  • Nu gaan we het beslag maken. Mix met een hand- of stamixer de eieren met de suiker licht en luchtig (ca. 5 minuten). Voeg langzaam de olijfolie toe en voeg dan het bloem, de zout, nootmuskaat en bakpoeder toe. Mix kort tot gemengd en voeg dan de yoghurt, vanille extract en sinaasappelpuree toe. Meng weer kort.
  • Giet het beslag bovenop de sinaasappelschijfjes. Bak de cake in 50-60 minuten gaar. Test met een satéprikker, als deze er droog uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake minstens 30 minuten afkoelen op een rooster. Haal dan de springvorm eraf. Laat volledig afkoelen en draai de cake dan om zodat de sinaasappelschijfjes bovenop liggen. Voor een extra glansje kun je de schijfjes bestrijken met de siroop. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 436kcal | Koolhydraten: 79g | Eiwitten: 6g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.