In een ruime kom doe je de tarwebloem, het gist, de melk, eieren en het zout** en meng en kneed het tot een egale deegbal.
Als je een egale deegbal hebt gevormd voeg je beetje bij beetje 50 gram zachte roomboter toe. Kneed het deeg zo'n 15 minuten. Het deeg is klaar als je er een vliesje van kunt trekken. Smeer hiervoor een beetje zonnebloemolie op je vingers, neem een stukje deeg en trek het voorzichtig uit elkaar.
Vet een kom in met zonnebloemolie en leg hierin de deegbal. Keer dan de bal om zodat alles met zonnebloemolie bedekt is. Dek de kom af met een natte theedoek en zet het op een rustige, warme plek. Laat het deeg ca. 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.
Tijdens het rijzen maken we alvast de vulling voor het suikerbrood klaar. Smelt hiervoor 50 gram roomboter. Meng 160 gram parelsuiker door de gesmolten boter en voeg hier de kaneel en 5 spices aan toe.
Als het deeg klaar is met rijzen stort je het op een met zonnebloemolie ingevet aanrecht. Druk het deeg voorzichtig met je handen uit tot een rechthoekige lap. Houdt hierbij rekening met je cake/broodvorm. De lap mag niet breder zijn dan je vorm.
Verdeel het suiker mengsel over het deeg en rol het deeg vervolgens op. Knijp zowel de naad als de zijkanten dicht en doe het suikerbrood in een met bakpapier beklede of ingevette cake/broodvorm.
Dek af met huishoudfolie en laat dit vervolgens nog een klein uurtje rijzen tot deze weer in volume verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Kluts 1 ei in een bakje en besmeer het suikerbrood voor deze in de oven gaat met het geklutste ei. Strooi er ca. 80 gram parelsuiker over en bak het brood in ca. 30-35 minuten goudbruin af.
handig om te weten:
* Let op per gram. Melk weeg je voor dit recept af.
** Zorg ervoor dat het zout NIET in aanraking komt met het gist. Zout gaat de werking van het gist tegen. Het makkelijkste is om het zout aan de ene kant van de kom te doen en het gist aan de andere kant en het zo voorzichtig door elkaar te mengen.
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.