Ga terug
+ porties
Aardbeienslof

Aardbeienslof

Een heerlijk recept voor een klassieke aardbeienslof. Met sloffendeeg, amandelspijs, room en aardbeien maak je zelf de lekkerste slof met aardbei!
4.50 van 12 stemmen
Voorbereiding: 45 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Sloffendeeg
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 90 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel citroenrasp
  • snufje zout
Amandelspijs (150 gr)
  • 75 gram blanke amandelen (fijngemalen)
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • half ei (ca. 35 gr)
Zwitserse room
  • 100 ml melk
  • 75 gr suiker
  • ½ vanillestokje
  • 1 eidooier
  • 20 gram maizena
  • 75 gram slagroom
  • 1 zakje slagroomversteviger
Topping
  • 250 gram verse aardbeien

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken van het sloffendeeg. Kneed hiervoor alle ingrediënten kort tot een samenhangend deegje. Vorm het tot een plak, wikkel in folie en leg een uurtje in de koelkast.
  • Meng vervolgens alles voor het amandelspijs door elkaar in een kom en doe dit in een spuitzak. Bewaar in de koelkast.*
  • Nu gaan we aan de slag met het laatste onderdeel, de Zwitserse room. Doe hiervoor de melk samen met de helft van de suiker en de merg van het halve vanillestokje in een pannetje. Breng aan de kook.
  • Kluts in een andere kom de eidooier en de rest van de suiker door elkaar tot een glad papje. Voeg de maizena toe en roer nog even goed door.
  • Doe een beetje van de kokende melk hierbij en blijf goed roeren zodat je 'familie maakt' (zoals dat heet) en het ei niet stolt door de warmte, maar mengt.
  • Schenk voorzichtig, beetje bij beetje bij de resterende melk in het pannetje en laat 1-2 minuten heel zachtjes inkoken tot het indikt terwijl je goed blijft roeren.
  • Giet in een kom, dek af met wat vershoudfolie op de room en laat goed afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot een plak van ca. 1 cm dikte. Vet de sloffenring even in en druk vervolgens in het deeg.
  • Verwijder het omliggende deeg. Het omliggende deeg hoef je niet weg te gooien, dit verdeel je over de rand van het deeg zodat de randen van de slof zeker weten wat hoger worden.
  • Verdeel de amandelspijs met de spuitzak over het midden van het deeg, laat rondom ca. 1,5 cm vrij.
  • Bak de sloffenbodem in 25-30 minuten mooi bruin en gaar. Laat de sloffenbodem dan helemaal afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en roer de afgekoelde banketbakkersroom erdoor. Dit is je Zwitserse room. Verdeel dit over de sloffenbodem.
  • Maak de aardbeien schoon, halveer eventueel en verdeel over de sloffenbodem. Eet smakelijk!

handig om te weten:

  • Als je kant en klaar amandelspijs gebruikt, voeg daar dan nog wel het ei aan toe om het wat soepeler te maken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 491kcal | Koolhydraten: 60g | Eiwitten: 7g | Vetten: 26g | Verzadigd vet: 12g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.