Ga terug
+ servings
Kip gyros met pita en tzatziki

Kip gyros met pita en tzatziki

Kip gyros met pita en tzatztiki. Zelfgemaakte kip gyros, pita en natuurlijk ook (zelfgemaakte) tzatziki: ultiem Grieks comfort food!
4.47 van 15 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 6 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de Griekse pita
  • 125 ml water (lauwwarm)
  • 7 gram gist (gedroogd)
  • 75 ml melk (lauwwarm)
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels oregano
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 350 gram bloem
  • olijfolie en zout
Marinade kip gyros
  • 750 gram kipdijfilet (in reepjes gesneden)
  • 2 tenen knoflook (uitgeperst)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel uienpoeder
  • peper en zout naar smaak
Om te serveren, naar smaak: salade, ui, komkommer, tomaat, tzatziki, frietjes en/of feta.

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Meng het water met de gist, melk en de suiker. Laat even een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
    • Doe de bloem in de kom van de keukenmachine met deeghaak en voeg daar 1 eetlepel olijfolie, de oregano, knoflookpoeder en uienpoeder aan toe.
    • Doe hierbij het gistmengsel en kneed er een soepel deeg van. Voeg ondertussen ongeveer 2 theelepels zout toe aan het deeg.
    • Doe een beetje olijfolie in een ruime kom, leg hierin de bol deeg, draai om zodat de olie rondom zit en laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
    • Ondertussen marineer je de kip met alle ingrediënten van de marinade. Laat dit terwijl het deeg aan het rijzen is lekker intrekken.
    • Zodra het deeg klaar is met rijzen verdeel je het in 6 stukken en hier draag je mooie bolletjes van.
    • Verhit een pan op het vuur en rol één van de bolletjes uit tot een mooie dunne ovale lap.
    • Bak de Griekse pita om en om in de pan aan beide kanten goudbruin.
    • Dek daarna direct af met een theedoek om de pita's warm en zacht te houden.
    • Bak vervolgens ook de gemarineerde kip reepjes in een pan met een scheutje olijfolie.
    • Vul de pita's met de kip gyros en voeg naar smaak salade, ui, komkommer, tomaat, tzatziki, frietjes en/of feta toe. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Voedingswaarden zijn zonder de garnering (salade, ui, tzatziki etc.) omdat deze naar smaak toe te voegen zijn.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 382kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 31g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 2g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.