Ga terug
+ servings
Spekkoek recept

Spekkoekrecept

Heerlijke authentiek spekkoek uit Indonesië
4 van 14 stemmen
Voorbereiding: 1 uur
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 16 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 vanillestokjes
  • 500 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur - in blokjes)
  • 350 gram witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 15 eidooiers
  • 180 gram bloem
  • 5 eetlepels gecondenseerde melk
  • theelepel kardemompeulen
  • theelepel kruidnagels
  • 4 theelepels nootmuskaat
  • 5 theelepels kaneelpoeder (gemalen)
  • 5 eiwitten

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (alleen onderwarmte).
  • Halveer de vanillestokjes over de lengte en schraap het merg eruit.
  • Meng met de mixer de roomboter, het vanillemerg, de basterdsuiker en een snuf zout tot een luchtige, lichtgele massa.
  • Voeg 1 voor 1 de eidooiers toe.
  • Blijf ondertussen mengen en voeg dan beetje bij beetje de bloem en tot slot de gecondenseerde melk toe.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen over 2 ruime kommen.
  • Maal de kardemompeulen en de kruidnagel fijn in een vijzel, rasp de nootmuskaat en schep de kaneel erdoor.
  • Schep de kruiden door 1 deel van het beslag (zo krijg je straks mooie bruine en witte laagjes.
  • Klop met een mixer de eiwitten op in een schone kom.
  • Verdeel de opgeklopte eiwitten in twee delen en schep met een spatel ieder deel door een van de soorten beslag.
  • Vet de springvorm in en leg een bakpapiertje op de bodem.
  • Verdeel een dun laagje van het bruine beslag in de springvorm en bak het in 4-5 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Neem de springvorm uit de oven en zet de oven nu op grillstand met alleen bovenwarmte.
  • Verdeel nu een laagje van het witte beslag en bak het vervolgens weer 4-5 minuten in de oven.
  • Bak zo om en om ca. 18 laagjes. De spekkoek is na ongeveer 90 minuten baktijd klaar. Gebruik voor een gelijkmatig resultaat steeds dezelfde hoeveelheid beslag en eindig met een witte laag.
  • Neem de spekkoek uit de oven en laat hem volledig afkoelen.
  • Ik heb hem zelf na het afkoelen omgedraaid zodat je een mooie, strakke en rechte bovenkant hebt, maar dat hoeft natuurlijk niet.
  • Snij de spekkoek in kleine stukjes en eet smakelijk!

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.