Ga terug
+ servings
Aardbeien galette

Aardbeien galette

Makkelijk recept voor een heerlijke, zomerse aardbeien galette
4.67 van 6 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 6 personen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram aardbeien (vers)
  • 200 gram bloem
  • 120 gram roomboter (koud - ongezouten)
  • 50 gram suiker (+ extra ter decoratie)
  • 25 ml water (ijskoud)
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 ei (middel)
  • 1 kneepje citroensap
  • zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte en zorg ervoor dat de bakplaat al in de oven staat zodat deze straks ook goed warm is.
  • Gebruik het aanrechtblad en doe hierop de bloem, boter, suiker en kneed dit losjes met je handen door elkaar tot een kruimelig deeg.
  • Voeg dan een snuf zout en beetje bij beetje het ijskoude water* toe tot je er een bol van kunt maken.Is het deeg nog erg droog dan voeg je een beetje water toe.* Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt dus doe het beetje bij beetje erbij. Je wilt immers geen plakkerig deegje krijgen.
  • Doe de bal deeg in de koelkast voor ongeveer een half uur.
  • Terwijl het deeg in de koelkast staat gaan wij verder met de vulling.
  • Spoel de aardbeien af onder de kraan, verwijder het kroontje en snijd in plakjes.
  • Doe de plakjes aardbei in een kom en schep hier de witte basterdsuiker door en een kneepje citroensap.
  • Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 gelijke bollen.
  • Rol elke bol uit tot een ronde lap deeg met een beetje bloem zodat het niet aan je deegroller plakt (het mag een beetje rustiek)Gebruik hiervoor als onderkant eventueel bakpapier dan heb je de galette direct op bakpapier en plakt hij niet vast aan het aanrecht.
  • Verder over het midden van elke galette 1/3 van het aardbeien-suiker mengsel.
  • Vouw de randen over de vulling.Gebruik hierbij eventueel het bakpapier zodat je het deeg over de vulling vouwt terwijl je het bakpapier vasthoudt. Het deeg valt dan over de vulling (met een beetje hulp) en je plakt niet aan het bakpapier vast. Het deeg kan namelijk makkelijk scheuren en op deze manier voorkom je dat.
  • Bestrijk de rand met een geklutst eitje en naar smaak met het amandelschaafsel en wat (extra) suiker.
  • Doe de galettes in de oven en bak ze (eventueel om en om - afhankelijk van hoe groot je oven is) in ca. 15 minuten mooi goudbruin en gaar.
  • Laat ze vervolgens volledig afkoelen op een koelrek. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Met dit recept maak je 3 kleine galettes of 1 grote, voldoende voor 6 personen

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 344kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwitten: 5g | Vetten: 18g | Verzadigd vet: 11g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.