Ga terug
+ servings
Zelf Turkse pizza maken

Turkse pizza

Turkse pizza recept (lahmacun) met gehakt, tomaat en paprika.
4.59 van 85 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 14 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de Turkse pizza
  • 500 gram bloem
  • 300 gram water (lauwwarm)
  • 1 zakje gist (gedroogd (7 gram))
  • 2 eetlepels suiker
  • snuf zout
Voor het gehaktmengsel
  • 300 gram gehakt
  • 15 gram peterselie (vers)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olie
  • peper, zout en sambal
Om te serveren: bijvoorbeeld (ijsberg)sla, tomaat, komkommer, rode ui, knoflooksaus en sambal

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Meng de gist samen met het lauwwarme water en de suiker in een glas. Laat even staan tot het licht gaat schuimen.
    • Doe de bloem in de keukenmachine en giet het gistmengsel erbij. Kneed hier een soepel deeg van en voeg naar smaak tijdens het kneden een beetje zout toe.
    • Maak een bol van het deeg en doe het deeg in een ruime kom, dek af en laat ongeveer 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
    • Ondertussen maak je het gehaktmengsel door alle ingredienten fijn te snijden. Het makkelijkste is om hiervoor een elektrisch hakmolentje te gebruiken en er een fijn gehaktmengsel van te hakken zodat het straks makkelijk kunt uitsmeren over de Turkse pizza.
    • Als het deeg is gerezen, verdeel je bloem over het aanrecht en draai je van het deeg 12-14 gelijke bolletjes.
    • Neem een bolletje en rol het met een deegroller uit tot een dunne lap.
    • Verwarm een ruime koekenpan en bak de lap aan een kant even een paar minuten.
    • Haal het uit de pan en smeer het gehaktmengsel op de net gebakken kant, leg hem met de ongebakken kant weer in de pan en dus met het gehaktmengsel naar boven.
    • Doe de deksel op de pan en bak de Turkse pizza in enkele minuten gaar.
    • Leg op een bord en dek direct af met een theedoek zodat de Turkse pizza lekker zacht en luchtig en warm blijft.
    • Herhaal dit tot al het deeg op is.
    • Serveer met (gesneden) ijsbergsla, tomaat, komkommer, ui, knoflooksaus en of sambal naar smaak. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Antwoord op de meest gestelde vragen over dit recept:
    • Gaat het gehakt rauw bij de groenten en dus op de pizza? 
      Ja, dat klopt. Het gehakt in het mengsel is rauw.
    • Wordt het gehakt goed genoeg gaar door het zo te bakken?
      Ja, dat wordt het zeker. Twijfel je of wil je er helemaal zeker van zijn dan kun je ook op het laatst de pizza nog even bakken aan de gehakt kant. Lekker doen als je je daar beter bij voelt :-) . Doe dit dan in een extra koekenpan met goed anti-aanbak en zonder olie  (zodat de andere schoon blijft waar je het deeg in bakt). Bak het heel kort op middelhoog vuur (het is een ontzettend dunne laag gehakt en is eigenlijk dus al gaar dus niet te lang bakken, dan brand het aan).
    • Kan ik de Turkse pizza's invriezen?
      Ook dat kan :-) . Even per stuk, opgerold in een stukje plastic folie doen en ze dan invriezen. Maar het lekkerst zijn ze natuurlijk vers gebakken. Tip: je kunt het recept ook prima halveren als je er minder wilt maken.
    Andere vragen? Laat ze gerust weten in de reacties.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 202kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 8g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 2g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.