Doe ruim water in een pannetje en doe hierin de potjes en deksels die je wilt gebruiken om de jam in te bewaren. Breng het water aan de kook en laat de potjes even meekoken.
Dit doe je om ervoor te zorgen dat de potjes goed schoon zijn waardoor je de jam langer kunt bewaren. Als de potjes even meegekookt zijn haal je ze voorzichtig (!) uit de pan (gebruik eventueel een tang als je dit handig vindt). Laat ze vervolgens omgekeerd op een theedoek drogen terwijl je verder gaat met het maken van de jam.
Ris de aalbessen van de steeltjes en spoel ze goed af onder de kraan.
Doe de aalbessen in een steelpannetje met de geleisuiker en het citroensap.
Breng dit aan de kook en laat het daarna zachtjes pruttelen voor een minuut of 10 á 15.
Roer het af en toe door met een pollepel. Druk tijdens het koken met een vork of de achterkant van een pollepel de aalbessen stuk.
Doe de geleiproef door een paar druppels jam op een bordje te doen. Als je met je vinger er een streep door kunt trekken en die blijft staan (m.a.w. de jam wordt ook iets dikker) dan is de jam klaar.
Schenk de jam in de potjes. Draai de deksel goed dicht en laat ze op hun kop afkoelen. Eet smakelijk!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.