Ga terug
+ servings
Pita brood

Zelf pitabroodjes maken

Zelfgemaakte pitabroodjes ✓ makkelijk om te maken ✓ slechts 4 ingrediënten nodig ✓ snel klaar ✓
4.39 van 124 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 6 grote pita's

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gist (gedroogde)
  • 1 theelepel zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe 300 ml lauwwarm water in een maatbeker en voeg hier 1 eetlepel gist aan toe. Roer dit en laat enkele minuten staan.
  • In de keukenmachine met een deeghaak doe je de bloem, olijfolie en het gist/ water mengsel.
  • Kneed dit tot een egaal deeg met de deeghaak. Voeg daarna het zout pas toe en kneed dit nog even door het deeg. Zout voeg je pas op het laatste moment toe om te zorgen dat het niet direct in aanraking komt met het gist. Zout gaat namelijk de werking van gist tegen. Als je geen keukenmachine hebt kun je het deeg uiteraard met de hand kneden.
  • Verdeel het deeg nu in 6 gelijke stukken en draai hier bolletjes van. Het makkelijkste is om het deeg in je hand te nemen, de zijkanten naar binnen te vouwen en het deeg op het aanrecht te leggen. Maak een kommetje van je hand, leg het over het deegballetje en maak draaiende bewegingen. Op deze manier maak je mooie ronde balletjes.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi wat bloem over het aanrecht en druk de balletjes nu plat tot een rond broodje welke aan beide kanten bedekt is met een klein beetje bloem.
  • Leg de ronde pitabroodjes nu op de bakplaat en dek af met een theedoek. Zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes en gebruik indien nodig meerdere bakplaten. Laat ze vervolgens zo'n 30 á 40 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe de pitabroodjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Het leukste is om erbij te blijven omdat de broodjes in de eerste vijf minuten helemaal omhoog komen en bol gaan staan. Het is een magisch iets om te zien.
  • Na het bakken haal je ze uit de oven en kun je ze eventueel voorzichtig iets plat drukken mochten ze bol blijven staan. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

handig om te weten:

Antwoorden op veel gestelde vragen:
  • Is het deeg erg plakkerig? Voeg dan een beetje extra bloem toe.
    Plakkerig deeg kan o.a. worden veroorzaakt door warm weer of  het soort bloem dat je gebruikt (het ene soort noemt makkelijker vocht op dan het andere).
  • Is het warm weer? Houd ook rekening met het rijzen. Als het warm is gaat het deeg sneller rijzen kun je dus de tijd iets inkorten.
  • De broodjes worden niet bol in de oven? Verwarm je oven altijd zo heet mogelijk. Elke oven is anders en hierdoor kan de temperatuur verschillen. Verhit voor dit recept je oven altijd zo heet mogelijk voor het beste resultaat en gebruik (indien je deze in huis hebt) een pizzasteen voor het afbakken. Met een zo heet mogelijke oven bollen de broodjes ook op in de oven.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 245kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 7g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.