Ga terug
+ servings
Sinaasappeltaart

Sinaasappelcake

Sinaasappelcake: een luchtige cake bomvol sinaasappel.
4.38 van 35 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 8 puntjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 100 gram roomboter (ongezouten)
  • 75 ml melk
  • 75 ml sinaasappelsap (+ een paar theelepels extra voor de glazuur)
  • 3 eieren (middel)
  • sinaasappelrasp van 3 (middel) sinaasappels
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel vanille extract
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • Extra: poedersuiker voor de glazuur

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakvorm in of bedek deze met bakpapier.
  • Doe de roomboter samen met 200 gram suiker in de mixer en mix dit 5 minuten tot het zacht en luchtig is.
  • Voeg daarna de eieren toe samen met de sinaasappelrasp. Meng dit goed door elkaar.
  • Doe daarna de bloem, bakpoeder, baking soda, melk, 25 ml sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap en het vanille extract erdoor. Mix dit tot een mooi glad beslag.
  • Giet het beslag in de taart-, of cakevorm en bak de sinaasappelcake in 45-60 minuten mooi goudbruin.
    Test met een satéprikker of de cake gaar is door erin te prikken (als hij er schoon uitkomt is de cake gaar).
  • Terwijl de cake in de oven staat maak je de siroop, hiermee gaan we na het bakken de cake bestrijken.
  • Voor de siroop doe je 50 gram suiker, 50 ml sinaasappelsap en 1 eetlepel citroensap in een pannetje. Zet de pan op laag/ middelhoog vuur tot de suiker opgelost is en de siroop iets ingekookt is. Houd apart.
  • Als de sinaasappelcake gaar is en uit de oven komt bestrijk je hem direct met de siroop. Vervolgens laat je de cake nog ca. 10 minuten afkoelen, haal hem uit de vorm en bestrijk hem nogmaals met de siroop. Laat de cake daarna volledig afkoelen.
  • Als de cake volledig afgekoeld is maak je de glazuur. Hiervoor doe je poedersuiker samen met een beetje  sinaasappelsap mengen tot je een dikke pasta krijgt (dit moet echt even op gevoel maar je wilt echt een dikke pasta - zoals chocoladepasta krijgen dus gebruik niet te snel teveel vocht). Verdeel dit over de bovenkant van de sinaasappelcake, laat hard worden en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 335kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten: 5g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.