Ga terug
+ servings
Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Makkelijk recept voor aardappelgratin met Parmezaanse kaas
4.28 van 22 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappels (iets kruimig)
  • 250 ml kookroom
  • 125 gram Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel roomboter (ongezouten)
  • 1 theelepel tijm (vers - alleen de blaadjes)
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Schil de aardappels ondertussen en snij ze in zo dun mogelijke plakjes (gebruik hiervoor een mandoline als je die in huis hebt).
    Aardappels in dunne plakjes snijden
  • Snij de ui en de knoflook fijn.
  • Verhit de roomboter en fruit de ui en knoflook tot deze glazig zijn.
  • Meng daarna de volgende ingrediënten door elkaar: de ui, knoflook, kookroom, 75 gram Parmezaanse kaas en de tijm. Voeg naar smaak peper en zout toe (let op met het zout, de Parmezaanse kaas is al vrij zout van zichzelf).
  • Verdeel 1/3 van de dunne plakjes aardappel over een ovenschaal en schenk hierover 1/3 van het mengsel. Herhaal dit tot de aardappels en het mengsel op zijn.
  • Strooi de overige Parmezaanse kaas over de aardappels en zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 60 tot 90 minuten.
  • Test of de aardappels gaar zijn en als de bovenkant mooi goudbruin is, is de gratin klaar. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 385kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 17g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.